Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vozniško dovoljenje v zameno za brezplačno letno vozovnico
Nemčija
Vozniško dovoljenje v zameno za brezplačno letno vozovnico
Vozniško dovoljenje v zameno za brezplačno letno vozovnico
25.11.2021 00:09

Starejši vozniki spadajo med ranljive udeležence v prometu in države posegajo po različnih ukrepih, da bi izboljšale njihovo varnost.

Urša Prosenjak

V Nemčiji so se domislili izvirnega ukrepa, kjer lahko starejši občani svoje vozniško dovoljenje zamenjajo za brezplačno letno vozovnico za lokalni javni prevoz.

Od 1. decembra bodo lahko prebivalci nekaterih predelov Nemčije zaprosili za brezplačno celoletno vozovnico za lokalni prevoz, da pa bi bili do nje upravičeni, se morajo prostovoljno in trajno odpovedati svojemu vozniškemu dovoljenju.

Pokrajina Baden-Wurttemberg, ki se je odločila za ta ukrep, je v ta namen predvidela sredstva v višini do tri milijone evrov. Za ta ukrep so se odločili, ker je več kot tretjina udeležencev v nesrečah smrtnim izidom stara nad 65 let, v 68 odstotkih nesreč pa so zanje krivi starejši vozniki.

S pričujočim modelom vsaj tokrat Nemčija ni pred Slovenijo, kjer je starejšim že zdaj omogočen časovno neomejen brezplačni javni prevoz, prav tako pa omogočajo brezplačne prevoze za upokojence tudi različna društva, voznikom pa zato ni potrebno oddati svojega vozniškega dovoljenja. Večina starejših voznikov se svojih okrnjenih sposobnosti zaveda in temu primerno prilagodijo življenjski slog.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija