Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ducatijeva zabava na terenu
Ducati DesertX
Ducatijeva zabava na terenu
Ducatijeva zabava na terenu
13.12.2021 13:27

Italijani so pred nekaj dnevi predstavili novinca v njihovi paleti motociklov, slovenski uvoznik pa nam je v vmesnem času že sporočil, kdaj ga razstavijo v trzinskemu prodajnemu salonu in koliko denarja želijo zanj.

Peter Pirkovič Ducati

Po dveh letih od prve študije, je zdaj sledila še premiera serijskega motocikla, ki je tako postal najnovejši predstavnik v izredno konkurenčnem ADV razredu. Najbližji konkurenti mu bodo Triumph Tiger 900 Rally, Honda CRF1100L Africa Twin in MV Agusta Lucky Explorer 9.5. DesertX je drugačen Ducati, ki nosi všečen delno retro dizajn. Inspiracijo zanj so razvojniki dobili v motociklih, ki so v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja tekmovali na reliju Pariz-Dakar, sicer pa se nastanek tega modela precej povezuje z nekdanjo Cagivo Elefant oziroma Ducatijem E900. Namreč, sredi devetdesetih je bila znamka Ducati nekaj časa pod okriljem Cagive.

Ducatijeva zabava na terenu

Za Ducati DesertX so inženirji izdelali povsem nov jekleni okvir, katerega cilj je izboljšati moč motocikla, zlasti na težkih terenih. Za pogon so mu vgradili 937-kubični dvovaljni motor Testastretta, ki ga med drugim vgrajujejo tudi v Multistrado V2, kot tak pa zmore razvijati 81 kilovatov moči in 92 Nm navora pri 6500 vrtljajih. A, ker so zanj uporabili novejše sestavne materiale, je njegova skupna teža za 1,7 kilograma nižja. Omeniti velja, da so za vzmetenje poskrbeli pri japonskemu specialistu Kayaba. Spredaj so vgrajene povsem nastavljive vilice z 230-milimetrskim hodom in z 21-palčnim kolesom, zadaj pa enojni blažilnik, 220-milimetrski hod in 18-palčno kolo. Oddaljenost motorja od tal znaša 25 centimetrov. Idealno za zahtevnejše terene. Zavorni sistem ima oznako Brembo (320 mm zavorni disk), v pomoč pa mu priskoči tudi Boschev ABS sistem.

Ducatijeva zabava na terenu

Seveda je Ducati DesertX opremljen tudi s številnimi elektronskimi komponentami oziroma asistencami. Izpostaviti velja sistem proti zdrsu pogonskega kolesa, sistem motorne zavore, vgrajeno ima možnost hitrega pretikanja brez uporabe sklopke (QuickShifter), tu je tudi tempomat, spregledati pa ne gre niti osrednjega 5-palčnega zaslona s številnimi podatki z USB vhodom za polnjenje zunanjih naprav. Obenem bodo pri Ducatiju DesertX ponudili doplačljivo možnost dodatne 8-litrske posode za gorivo, v kolikor osnovnih 21 litrov ne bo dovolj za zabavo na terenu. Ta bo imel prostor na zadnjemu delu motocikla. 

Ducatijeva zabava na terenu

Iz podjetja AS Domžale sporočajo, da bo pri Ducatiju serijsko proizvodnjo zagnali v začetku maja 2022, prvi primerki pa bodo v Trzin prispeli še isti konec meseca. Cena zanj je že dogovorjena in znaša začetnih 16.990 evrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija