Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Naslednja dva tedna poostrena policijska kontrola
Opozorilo
Naslednja dva tedna poostrena policijska kontrola
Naslednja dva tedna poostrena policijska kontrola
10.01.2022 00:52

Od danes pa do 23.januarja bo po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija Varno v prometu brez telefona, kar pomeni, da bodo tudi policisti posebej aktivni na terenu.

Urednistvo Policija

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov nemalokrat povzročajo tudi zastoje v prometu. V letu 2021 je Policija ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 10 odstotkov manj kot v letu 2020. Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, teh je bilo skoraj tretjina. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 16.664, oziroma dobra polovica, petina (7.053) pa voznikov tovornih vozil.

Ni odveč spomniti, da je bila zakonodaja na tem področju lani spremenjena, to pa pomeni tudi bolj konkretne sankcije. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija