Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Priključni hibridi so okolju prijazni le pogojno
Emisije
Priključni hibridi so okolju prijazni le pogojno
Priključni hibridi so okolju prijazni le pogojno
28.01.2022 00:47

Priključni hibridi veljajo zaradi elektrificiranega pogona za okolju prijazne, njihovi kupci pa so v nekaterih evropskih državah deležni tudi popustov in okoljskih subvencij. V praksi pa avtomobili s hibridnim pogonom niso tako »zeleni«, kot bi od njih pričakovali.

Urša Prosenjak

Svetovalna skupina danske uprave za ceste COWI je analizirala vzorce vožnje uporabnikov priključnih hibridov. Ta vrsta avtomobilov ima poleg motorja z notranjim izgorevanjem še elektromotor z baterijo, ki omogoča med 40 in 60 kilometri dosega. Osnovna zamisel je, da bi voznik večino časa uporabljal električni pogon, toda v mnogih primerih ni tako.

Mejna količina izpustov CO2, ki avtu še omogoča uvrstitev v kategorijo tako imenovanih zelenih avtomobilov, za katere so kupci upravičeni do subvencij, je 50 gramov CO2/km. V analizi 1307 avtomobilov pa je svetovalna skupina ugotovila, da izpusti priključnih hibridov dosegajo tudi do 110 gramov CO2/ km.

Izkazalo se je, da se poraba goriva in s tem povezana količina izpustov med posameznimi avtomobili precej razlikuje, ker so različne tudi navade voznikov. V primerih, ko vozniki pretežno uporabljajo možnost vožnje na električni pogon, je številka nižja, veliko pa je voznikov, ki se kljub hibridnemu pogonu večino časa vozijo na bencin, s tem pa je ogljični odtis njihovega hibrida enak ali celo večji kot v primeru bencinskega ali dizelskega avtomobila.

Vozniki bi se ob odločitvi za priključni hibrid morali zavedati, da bo njihova izbira okolju prijazna le, če bodo v največji možni meri uporabljali električni pogon. Tudi v tem primeru je ogljična nevtralnost zelo relativna in vprašljiva, a to je že druga zgodba.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija