Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Popravilo dražje od vrednosti avta
Hibridna tehnologija
Popravilo dražje od vrednosti avta
Popravilo dražje od vrednosti avta
02.02.2022 00:13

Hibridna tehnologija je v zadnjih 20 letih pripomogla k zmanjšanju emisij izpušnih plinov, a so nekateri vozniki doživeli neprijetno presenečenje ob visokih stroških servisa in zamenjave delov.

Urša Prosenjak

Ranjit Singh iz Leicestra v Veliki Britaniji je pred štirimi leti kupil Mercedes E300 BlueTec Hybrid iz leta 2014 za 27.000 funtov zaradi prihranka goriva in nižjih emisij CO2. Gre za model, ki ga poganja 2,1-litrski 4-valjni dizelski motor v kombinaciji z elektromotorjem in seveda pripadajočo baterijo.

Avtomobil z 78.400 kilometri je do letos dobro deloval, nato pa so se začele težave. Kakšni simptomi so Singha spodbudili, da je svojega hibridnega Mercedesa odpeljal na pooblaščeni servis, ni znano, ko pa je to storil, so mu povedali, da je baterija po osmih letih dosegla konec življenjske dobe.

Singh trdi, da mu je trgovec ponudil novo baterijo za 15.000 funtov, vendar ta cena ne vključuje stroškov dela v višini 200 funtov na uro. Ne gre za baterijo 80 kWh kot v električnih avtomobilih, enota 0,8 kWh v Mercedesu W212 E300 BlueTec Hybrid je enake velikosti kot običajen avtomobilski akumulator.

»Zgrožen sem nad tem, kar se je zgodilo,« je dejal Singh, dolgoletni lastnik Mercedesa. »Zdaj imam samo dve možnosti - zavreči osem let star avto ali porabiti več, kot je vreden, vreden pa je okoli 13.000 funtov.«

Posvetoval se je še s strokovnjakom za hibride, ki mu je povedal, da cenejšega popravila ni na voljo, vendar pa lahko na eBayu najde rabljenje baterije za 800 funtov.

Mercedes UK je sporočil, da so vsi kupci obveščeni o certifikatu baterije in da je bila za Singhovo baterijo iz leta 2014 standardna triletna omejitev za neomejeno število kilometrov.

Pogled na različne Mercedesove forume kaže, da Singhov primer ni osamljen, saj se s težavo sooča več lastnikov E300 Hybrid, če pa pogledamo širšo sliko, vključno s hibridi vseh znamk, pa je teh zgodb še več. Hibridi s pretečenim garancijskim obdobjem so morda res poceni rabljeni avtomobili, a le za nakup, ne pa tudi za popravila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija