Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Polnilnic za električne avtomobile bo kmalu več kot bencinskih črpalk
ZDA
Polnilnic za električne avtomobile bo kmalu več kot bencinskih črpalk
Polnilnic za električne avtomobile bo kmalu več kot bencinskih črpalk
18.02.2022 00:21

Število polnilnih postaj za električne avtomobile bo v ZDA kmalu doseglo in preseglo število posameznih bencinskih črpalk. Bencinskih črpalk je trenutno med 110.000 in 150.000, medtem ko je električnih polnilnic okoli 110.000.

Urša Prosenjak

V ZDA v zadnjih dveh desetletjih število bencinskih črpalk upada, vse višja pa je prodaja električnih vozil, ki botruje širitvi ustrezne infrastrukture. Trenutno je na ameriških cestah več kot dva milijona električnih avtomobilov, pred desetimi leti pa jih je bilo le 16.000.

Glavni izziv za elektroenergetsko infrastrukturo bo spremljanje hitrega povečanja števila električnih avtomobilov v ZDA. Napovedi pravijo, da bo do leta 2030 na ameriških cestah v 30 milijonov električnih avtomobilov, kar pomeni, da bo treba v naslednjih osmih letih za potrebe voznikov vsak dan namestiti 478 polnilnic. Bidenova administracija načrtuje 500.000 postaj do konca tega desetletja.

Razmerje med številom polnilnih postaj in električnih avtomobilov pa se po posameznih zveznih državah razlikuje. V Severni Dakoti, Wyomingu in Zahodni Virginiji je javnih polnilnic v razmerju do števila električnih vozil precej več, kot pa v državah kot so New Jersey, Havaji in Arizona.

Po poročilu ameriškega ministrstva za energijo bi bilo idealno razmerje električnih avtomobilov in polnilnih postaj 40 priključkov stopnje 2 in 3,4 hitre polnilnice DC. Trenutno obstaja 41 polnilnih postaj stopnje 2 in 5,7 DCFC priključkov na 1000 električnih avtomobilov ali 21 električnih vozil na priključek, medtem ko ena bencinska črpalka pokriva 2.514 avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem.

Kljub dobri infrastrukturi pa so tradicionalni avtomobili še vedno v prednosti pred električnimi pri povprečnem dosegu 580 kilometrov z enim rezervoarjem goriva v primerjavi s 417 kilometrov z enim polnjenjem baterije, pa tudi glede časa, ki ga porabimo za točenje goriva ali polnjenje baterije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija