Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Lahko evropsko energetsko omrežje vzdrži 100 milijonov električnih vozil?
Izziv elektrifikacije
Lahko evropsko energetsko omrežje vzdrži 100 milijonov električnih vozil?
Lahko evropsko energetsko omrežje vzdrži 100 milijonov električnih vozil?
04.03.2022 00:06

Evropska unija odločno stremi k prevladi električnih avtomobilov na cestah stare celine čez deset let, vprašanje, ki se ob tem postavlja, pa je, ali lahko evropsko električno omrežje vzdrži tolikšno obremenitev.

Urša Prosenjak

Evropska unija je sprejela jasna pravila, proizvajalci avtomobilov pa se prilagajajo novim smernicam in na trg pošiljajo vse več električnih modelov. Elektrificirani ponudbi so vse bolj naklonjeni tudi potrošniki, vprašanje pa je, ali lahko tak tempo drži tudi električno omrežje.Glede na študijo energetskega združenja Eurelectric in svetovalne družbe EY lahko evropsko električno omrežje prenese več kot 100 milijonov električnih avtomobilov, vendar ne v tem trenutku in ne brez priprav.

Strokovnjaki pričakujejo približno 135 milijonov vozil do leta 2035, kar je približno 132 milijonov več kot danes. Do takrat bo treba na omrežje priključiti 65 milijonov polnilnic, od tega 85 odstotkov v zasebnih gospodinjstvih in 4 odstotke v javnih prostorih. Tudi ob 50-odstotnem deležu električnih avtomobilov bi lahko nenadzorovano polnjenje preobremenilo lokalna elektroenergetska omrežja, zato je po mnenju strokovnjakov nujen inteligentni nadzor nad procesom polnjenja.

Digitalizacija elektroenergetskega omrežja je priporočljiva za napovedovanje in optimizacijo vedenja odjemalcev ter za razpršitev učinkov na omrežje in povpraševanje. Za ublažitev kratkoročnega velikega povpraševanja so potrebni tudi inteligentni polnilniki in mestni sistemi za shranjevanje električne energije v obliki baterij velike zmogljivosti. Težavam se torej lahko izognemo, lahko pa se vseeno pojavijo, še posebej v neugodnih obdobjih leta, ko se proizvodnja energije zmanjša.

Pod črto, jasno je, da Evropa potrebuje novo energetsko politiko. Zanašanje zgolj na obnovljive vire energije očitno ne bo dovolj za pokritje vseh energetskih potreb, ko se bomo približali načrtovani stopnji elektrifikacije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija