Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ruska hrana za topove
MIL Tigr
Ruska hrana za topove
Ruska hrana za topove
08.03.2022 02:19

Lahko ga primerjamo z ameriškim Humveejem, vendar delovni konj ruske vojske v Ukrajini nastopa tudi v vlogi topovske hrane.

Artur Švarc

Tigr ali po naše tiger je večnamensko pehotno vozilo s štirikolesnim pogonom, ki ga uporablja ruska pehota (pa tudi druge države).  

Koncept svoje vizije Humveeja je bil prvič predstavljen 2001, predserija 2004 pa je štela 96 vozil. Ruska vojska jih uporablja od 2005, po licenci pa so Tigra izdelovali tudi Kitajci.

Glavni namen vozila, ki v dolžino meri 5,67 metra in ima 7,2 tone, je prevoz čet in različne opreme po cestah in brezpotjih. Ima klasični okvir s spredaj postavljenim motorjem. V standardni opremi ima servo volan, neodvisno torzijsko vzmetenje za vsa štiri kolesa s hidravličnimi amortizerji, reduktor in zaporo diferenciala, samodejno polnjenje pnevmatik, ogrevanje motorja in električni vitel. Civilna različica ima še klimatsko naparvo, radio, ABS in električni pomik stekel.

Ruska hrana za topove

Od 2005 je bilo narejenih več kot 2000 primerkov, izvoženi so bili v več kot 16 držav in so na voljo s Cumminsovim 5,9-litrskim turbodizlom s 130 ali 160 kW ali ruskim GAZ-562, ki s 3,2 litra prostornine razvija 147 kW. Končna hitrost vozila je 140 km/h po cesti in 80 km/h na brezpotjih. Lahko je opremljen z različnim orožjem, od strojnic do lanserja raket, v civilni uporabi pa za policijske namene, reševalna vozila in gasilska vozila.

Trgi, na katerih je terenec prisoten, so še Nikaragva, Urugvaj, Sirija in Jordanija in v EU Slovaška, v Aziji pa Rusija s sateliti in Kitajska.

Ruska hrana za topove

 

Tigr je prišel na naslovnice pred 14 dnevi kot najbolj množično uporabljano vozilo ruske vojske med invazijo na Ukrajino. Tu se je hitro pokazala tudi njegova ranljivost, saj je ukrajinska vojska onesposobila več kot 200 primerkov, večino z lahkim protioklepnim orožjem, ki zlahka prebije neoklepljeno karoserijo. Razvrščeni v počasne kolone so bili tako lahek plen branilcev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija