Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah
Promet
Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah
Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah
11.03.2022 00:36

Sodobna mobilnost ima različne oblike, ki si morajo marsikdaj deliti skupne površine v prometu. Sobivanje voznikov avtomobilov in kolesarjev je zato pogosto postavljeno pred izzive, ki pa so precej manj stresni, če znamo pravilno ravnati v nevarnih situacijah.

Urša Prosenjak

Pred začetkom kolesarske sezone so na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem inštruktorji varne vožnje v sodelovanju s Peugeotom, ki je tesno povezan s kolesarstvom in kolesarji Pogi Teama, na praktičnih primerih prikazali nekatere kritične situacije med kolesarji in avtomobilisti ter kako jih reševati oziroma se jim izogniti. Prikazali so tudi, na kakšen način pravilno in varno prevažati kolesa v in na avtomobilu in zakaj je to pomembno.

Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah

Kolesa lahko na avtomobilu prevažamo na strehi ali pa na zadnjem delu oziroma na prtljažnih vratih avtomobila. Inštruktor Mitja Jeseničnik je prestavil oba načina ter prednosti in slabosti obeh: »Način, ki ga bomo izbrali, je odvisen med drugim tudi od vrste avtomobila in višine voznika. Če je avto nižji ali pa je voznik visok, se bo morda prej odločil za namestitev koles na streho, v primeru višjih vozil ali v primeru voznikov nižje rasti pa bo boljša izbira namestitev na vrata prtljažnika.« Dodal je še, da je v splošnem boljši način prevažanja koles na zadnjem delu avta, saj ne spremeni višine vozila niti ne vpliva bistveno na vozne lastnosti, poudaril pa je, da morajo biti kolesa v vsakem primeru varno in trdno pritrjena.

Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah

Jure Gregorčič, novinar Motorevije, je poudaril pomen pričvrstitve morebitnih dodatkov na kolesu, saj lahko v nasprotnem primeru med transportom odpadejo in ogrozijo voznike za nami. Če jih ne moremo dovolj močno pritrditi, jih odstranimo.

Inštruktorji varne vožnje so s pomočjo Peugeotovih vozil tudi v praksi prikazali pravilno prevažanje koles, delovanje naprednega asistenčnega sistema za samodejno zaviranje v sili, ko avto naleti na oviro, na primer kolesarja, ter različne scenarije nepravilnega in pravilnega prehitevanja kolesarjev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija