Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
20 let od premiere DSG menjalnika
Menjalnik DSG
20 let od premiere DSG menjalnika
20 let od premiere DSG menjalnika
15.03.2022 00:55

Dvosklopčni menjalnik DSG je bil premierno predstavljen pred dvajsetimi leti v Golfu R32. Razvoja menjalnika z dvojno sklopko pa sega v 20. stoletje.

Artur Švarc

Leta 2002 je Volkswagen objavil uradne informacije za medije, da bo najmočnejši Golf Mk4 R32 uporabljal novi menjalnik z dvojno sklopko DSG. Preden je prišel ta prelomni Golf, je Volkswagnov najbolje prodajan model v več kot 90 odstotkih primerov zapustil proizvodne linije z ročnim menjalnikom. Pionirski Golf R32 je imel moč 177 kW (241 KM) in, kar je najpomembneje, ponujal je prvi šeststopenjski samodejni menjalnik DSG, ki je bil pri pospeševanju od 0 do 100 km/h v primerjavi z ročno različico za 0,2 sekunde hitrejši.

Druga neizpodbitna prednost, ki so jo lahko cenili doslej zagrizeni nasprotniki avtomatike, je bila v tem, da je bil novi menjalnik z dvojno sklopko do 20 odstotkov varčnejši od klasičnega samodejnega menjalnika s hidrodinamičnim pretvornikom navora.

20 let od premiere DSG menjalnika

Prvi serijsko uporabljen polavtomatski menjalnik je leta 1937 predstavil Oldsmobile, faza z dvojno sklopko pa se začne v predvojnem obdobju. Leta 1939 je poleg izuma vozila z gosenicami zadaj kot je bil Citroen P17, francoski inženir Apolphe Kégresse prispeval k zasnovi in nastanku menjalnika z dvojno sklopko, ki pa ni šel v serijsko proizvodnjo.

Porsche je v naslednjih desetletjih šel še malo dlje s svojim Porsche Doppelkupplung (PDK). Čeprav PDK sprva tudi ni šel v serijsko proizvodnjo, je od leta 1985 služil na vzdržljivostnih dirkah za Porsche 956 in 962, pozneje pa ga je uporabljal Audi Quattro S1 na rallyjih. Namesto Porschejeve različice DSG je leta 1989 na sceno prišel menjalnik Tiptronic za Porsche 964.

20 let od premiere DSG menjalnika

Menjalnik PDK je šel v serijsko proizvodnjo leta 2008 v Porscheju 911 Carrera. Danes je menjalnik PDK sestavljen iz dveh modulov, ki sta z motorjem povezana preko dveh vzporednih sklopk. Ena od sklopk vklopi lihe, druga pa sode prestave. Aktualni modeli so opremljeni z osemstopenjskim PDK menjalnikom, kjer je prvih šest prestav uporabljenih za športnejšo vožnjo, preostali dve pa predvsem varčujeta z gorivom.

Čeprav menjalnik DSG ni prinesel nobene še neznane tehnologije, je bil vsekakor preboj. Od takrat so avtomatski menjalniki v Evropi začeli imeti prednost pred ročnimi. Seveda obstaja  tudi danes velik odstotek ljudi, ki bodo za vsako ceno hoteli imeti tri stopalke in ročni menjalnik in se bodo tega oklepali, dokler bo šlo. Je pa DSG začel zgodbo, ki so ji sledili tudi ostali proizvajalci, nekateri uspešno, nekateri manj.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija