Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji
BMW CE 04 - prvi primerek v Sloveniji
Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji
Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji
01.04.2022 11:51

Motociklistični oddelek BMW-ja je v lanskem letu predstavil svoj prvi serijski električni dvokolesnik, kjer so pri razvoju tega za pomoč prosili tudi idrijsko podjetje Hidria.

Peter Pirkovič Žiga Intihar/BMW

CE 04 je prvi resnejši izdelek oddelka BMW Motorrad, ki počasi napoveduje prehod na električni pogon, čeprav še ni natančno znano, kako bo videti ponudba motociklov čez pet ali več let. V letošnjemu letu bodo v tovarni zagotovili le štiri primerke modela CE 04 za slovenski trg, cena tega pa je postavljena tik pod 12 tisočaki. Samo Trpin, šef slovenskega BMW Motorrad, je prepričan, da bi jih trgovci uspeli prodati še nekaj več, a povpraševanje z drugih trgov in omejena proizvodnja tovarne, zaradi pomanjkanja sestavnih delov, jim ne omogoča, da bi si uspeli zagotoviti dodatno kvoto.

Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji

CE 04 je mestni skuter z zelo moderno-drznimi oblikovnimi linijami, ki ima na spodnjem delu nameščen paket 8,9 kWh litij-ionskih baterij, te pa bodo napajale vodno hlajen električni motor, katerega najvišja moč znaša 31 kW (42 KM). V ponudbi je tudi različica z zmanjšano močjo (L3e-A1) 23 kilovatov (31 KM), a ne glede na moč, je hitrost pri obeh verzijah omejena na 120 km/h. Baterije bodo v optimalnih razmerah omogočale doseg zgolj do 130 kilometrov, a so za doplačilo poskrbeli, da bo polnjenje razmeroma hitro. Z 6,9 kilovatnim polnilnikom (serijsko je vgrajen 2,3 kW) bo polnjenje do 80 odstotkov trajalo 65 minut. Uporabnik lahko litij-ionsko baterijo polni na običajni gospodinjski vtičnici, zasebni stenski polnilni postaji (Wallbox) ali javni polnilni postaji. Če je baterija popolnoma izpraznjena, polnjenje v tem primeru traja 4 ure in 20 minut. 

Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji

Simon Malovec, direktor podjetja Hidria Mototec: »Sodelovanje in razvoj projekta je trajal več kot dve leti in pri tem je zanimivo, da smo v fazo razvoja vstopili veliko prej kot na ostalih projektih. Skozi celoten proces razvoja velja izpostaviti tesen odnos z BMW-jevo ekipo, kar je pomenilo, da smo imeli sestanke enkrat tedensko, določeno obdobje pa tudi vsak dan. Dokaz, da nam pri BMW-ju zaupajo, je tudi dejstvo, da smo ta skuter k nam dobili še preden je bil predstavljen dobaviteljem in drugim poslovnim partnerjem.«

Slovenski mojstri so za omenjeni električni skuter razvili glavni okvir, ki je jeklena cevasta konstrukcija. Sodelovanje na tem projektu se je začelo že pred dvema letoma, ko so iz BMW-ja v idrijsko Hidrio pripeljali takrat še razvojni primerek elektrognanega skuterja. Okvir tehta 25 kilogramov in je izdelan iz jekla. Slednje omogoča dober kompromis med zmogljivostjo in ceno, ne glede na oblikovanje pa je še vedno možno zagotavljati visoko kvaliteto, povedo predstavniki Hidrie. Omeniti velja, da sprednje kolo krmilijo teleskopske vilice s premerom drsnika 35 milimetrov, krmiljenje zadnjega kolesa pa je zaupano enostranski nihajni ročici. Vzmetenje in blaženje na zadku izvaja neposredno krmiljena, popolnoma prekrita vzmetna noga, medtem ko so BMW-ja CE 04 opremili z gumami velikosti, 120/70 R15 spredaj in 160/60 R15 zadaj.

Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji

Skuter bo serijsko opremljen s prilagodljivimi LED žarometi in 10,25-palčnim TFT zaslonom, kjer bodo vozniku na voljo vse potovalne informacije, dodatno pa bo ta imel še sistem E-Call (v primeru padca, motocikel samodejno sproži klic na pomoč – 112). Bavarci so pri snovanju skuterja ustvarili še poseben prostor za čelado in polnilne kable ter prilagodljiv sedež za voznika in sovoznika, obenem pa tega novinca niso pozabili opremiti tudi s številnimi varnostnimi asistencami (nekatere od teh so na seznamu za doplačilo).

Pri razvoju so tesno sodelovali tudi slovenski inženirji

Kaj pa cena? Osnova zanj se začne pri 11.900€, dodatno pa je možno kupiti še stranske torbe, centralni kovček, poseben set nalepk, zaščitno steklo za TFT zaslon ali za večje zaščitno prekrivalo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija