Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja
Razvoj
Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja
Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja
19.04.2022 12:13

Ljubljansko podjetje Hella Saturnus ima z Renaultom dolgo dobo tesnega sodelovanja, a to še ne pomeni, da je sodelovanje samoumevno. Ravno obratno. Vloženega je lahko veliko truda, ki gre na koncu lahko tudi v nič.

Peter Pirkovič

Podjetje s sedežem v ljubljanskem BTC-ju je specializirano za razvoj in proizvodnjo avtomobilskih žarometov. Zadnji odmevnejši projekt je povezovanje z Renaultom pri razvoju najnovejšega Megana E-Tech Electric, kjer je slovenska ekipa razvila minimalističen žaromet in zelo nenavaden LED dnevni podpis. 

Razvoj omenjenih svetil je trajal več kot dve leti in pol, a so pred tem morali skozi zahtevno pot dokazovanja Renaultu. Temu v avtomobilski industriji pravijo akvizicija, ki je v tem primeru trajala pol leta, v tem času pa so se »borili« z več različnimi dobavitelji iz različnih koncev sveta. Decembra 2018 je sledila nominacija slovenskega podjetja, kar pomeni, da so jih Renaultovci izbrali za dobavitelja obeh sprednjih svetil na modelu Megane E-tech Electric.

Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja

Dr. Aleš Kroflič, ki je vodil omenjeni projekt, nam je razložil, da je bil razvoj razdeljen v tri sklope. Začetna faza, ki je trajala dobro leto dni, je bila bolj ali manj virtualna. V tem času so razvijali številne koncepte kot preverbe s področja simulacij. Kot pove Kroflič, to je nekakšna osnova za zagotovitev delovanja produkta. V naslednjem sklopu začnejo izdelovati orodja. Izdelava najkompleksnejših orodij traja tudi pol leta. Zatem vstopijo v sklepno fazo, kjer sledi končna kvalifikacija in lansiranje izdelka v serijsko proizvodnjo. 

Na obeh žarometih je bilo v fazi razvoja izvedenih preko 500 preskusov, zato, da zagotovijo delovanje svetil v vseh predvidenih in nepredvidenih pogojih v življenski dobi vozila. In kako dolga je ta doba? Okrog 12 tisoč ur.

Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja

Dr. Aleš Kroflič, Hella Saturnus Ljubljana

Največji in morda najbolj zahteven izziv pri razvoju žarometa na novem vozilu je višina oziroma pozicija. Želja avtomobilskih oblikovalcev so v zadnjem času vedno ozki žarometi, medtem ko inženirji s stališča razporeditve svetlobe želijo čim višjo pozicijo žarometa. In na tej točki si z oblikovalci delijo veliko stališč. Na tem omenjenem projektu sta omejitvi za razvoj žarometa zgornja oblikovalska linija, ki je hkrati glavna in poteka okrog celotnega vozila. Obenem je bila želja oblikovalcev tudi ta, da postavijo svetlobne elemente čim bolj v notranjost, da zagotovijo tako imenovani »dark look«.

Tak žaromet, ki so ga razvili v Ljubljani, zagotavljajo več kot 350 metrov osvetlitve na cesti, preko 20 različnih scenarijev vožnje in hkratno osvetljevanje dela ceste pri vožnji v ovinek. Kroflič pove, da ko je glavni snop žarometa postavljen naravnost, zagotavljajo dodatno osvetlitev nekje 70 stopinj kota na smer vožnje, kar predstavlja boljšo preglednost ceste med vožnjo. Da so vse to dosegli, so morali pri Helli razviti nove svetlobne module.

Meganovi LED žarometi so plod slovenskega znanja

Omembe vreden podatek je tudi ta, da je slovenska ekipa iz Renaultovega Techno Centra prejela ogromno pohval za izveden projekt. Nov projekt Helle Saturnus so LED žarometi še za križanca Austral, ki k nam pripelje jeseni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija