Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Veliki brat in sestra vas spremljata
Trojanski predori - 3. del
Veliki brat in sestra vas spremljata
Veliki brat in sestra vas spremljata
18.05.2022 10:24

Med obiskom nadzornega centra na Vranskem nismo le strašili po najdaljšem Trojanskem predoru, pač pa smo padli tudi v kraljestvo monitorjev v nadzorni sobi.

Urša Prosenjak

Za povsem navadnimi vrati se odpre nov svet, velikanska stena z zasloni in potem še nadzorni pult s prav tako obilico zaslonov, na katerih pametni softver prenaša podatke vseh pametnih sistemov in senzorjev v predorih. V času našega obiska sta delala dva operaterja, ki s pomočjo pametnega polavtomatskega delovanja elektronike pokrivata celoten odsek od Domžal do Žalca, pa naj gre za parametre delovanje vseh štirih predorov pa do odziva, ko se na odstavnem pasu ustavi vozilo s težavami. Slednjih primerov imajo v povprečju na tem odseku vsaj pet na dan.

Samo v predoru Trojane je nameščenih 90 kamer sistema za videonadzor in videodetekcijo, sistem pa sestavljajo še detektorji vidljivosti in prisotnosti ogljikovega monoksida, sistem za požarno javljanje s senzorji temperature, nadzor vidljivosti, radijske zveze, klic v sili, električno napajanje, nadzor razsvetljave in ventilacije.

Nadzorni sistem v predoru je v veliki meri avtomatiziran, kar pomeni, da senzorji zaznavajo trenutno stanje in prilagajajo denimo stopnjo osvetlitve, ventilacijo in podobno, zaznajo pa tudi kakršenkoli izredni dogodek in se na to odzovejo. Takoj se aktivira ustrezna prometna signalizacija, ki ostale voznike z utripajočimi oranžnimi lučmi opozori, da morajo zmanjšati hitrost ali pa z rdečo lučjo ustavi promet, v nadzornem centru pa se na zaslonu pojavi slika izrednega dogodka. Prav rdeča luč pred predori je še vedno razumsko nedosegljiva velikemu delu voznikov. Če v navadnem križišču obstojiš pri rdeči, zakaj je pri rdeči pred predorom treba riniti naprej?

Veliki brat in sestra vas spremljata

Izredni dogodki, ki jih zazna sistem, so na primer nekatere kršitve, kot je vožnja v nasprotno smer, prometne nesreče, požar, ustavljeno vozilo in podobno. Ko prva kamera zazna vozilo, ki vozi v nasprotno smer, se vključi utripanje luči, ko pa to vozilo zazna še druga kamera, se samodejno vklopi rdeča luč.

Monitorji na kontrolnem pultu dejansko prikazujejo čisto vsak senzor v predorih in vsak parameter, ki se ga da spremeniti. Če bi operaterji in šefi, ki so nas vodili po centru, skočili na kavo, bi lahko v manj kot minuti skozi predor naredili orkanski veter, prižgali vse luči v eni cevi, v drugem naredili temo, na table, ki se pnejo nad zunanjim delom avtoceste pa namesto »ne vozi, ko piješ« napisali »Živjo, mama!«

Naloga nadzornikov je ustrezno ukrepanje glede na naravo dogodka – v primeru nesreče pokličejo policijo, reševalce ali gasilce, v primeru vozila v okvari pošljejo na pomoč vlečno službo, če pa pride do okvare katerega izmed sistemov, pa pokličejo vzdrževalce, ki odpravijo težavo. Ob vsakem izrednem dogodku pa je ključnega pomena, da o tem obvestijo udeležence v prometu.

Veliki brat in sestra vas spremljata

To nadzorniki storijo na več načinov: s spremenljivo prometno informativno signalizacijo, ki vključuje že omenjene portale s kratkimi besednimi sporočili, ki voznike vodijo z ustreznimi ukrepi, kot so omejitev hitrosti, menjava pasu ali uporaba drugega izvoza. Nadzorni center ima nadzor in se lahko tudi vključi na frekvenco radijskih postaj Radia Slovenija, ki ima oddajnike delujejo v predorih, ter na ta način voznike opozori na izredni dogodek in tako vam Šaleharja zamenja glas, da je prišlo na primer do trčenja.

Voznike o dogodkih v prometu obveščajo tudi s pomočjo napredne spletne aplikacije Kažipot. Prometna informacija se avtomatično objavi tudi na mobilni aplikaciji DarsPromet+ in Twitterju @promet_si.

Glavna videostena prenaša le del kamer, ki so razporejene na odseku in veliki brat in sestra, ki sta v času našega obiska delala v nadzornem centru, sta tam le zaradi vaše varnosti, ki skozi trojanski predor drvite 130 in pri tem še prebirate sporočila na Facebooku. Ne tega delat! Je pa zanimivo, da sta operaterja povsem skulirana, vmes gospodična pove, da je en ustavil na odstavnem pasu in to je bolj kot ne vse. Zato, če ustavite pred predorom ob servisnih hiškah – ja, tiste velike zgradbe so rezervni nadzorni centri za vsak predor, če pride do večjega izpada prenosa do osrednjega centra na Vranskem – in greste tja za vogal lulat, to ni tako kot doma za zaprtimi vrati. Kamere vidijo vse. In verjemite nama, po videnem lahko tudi posnamejo. Sploh, ko gre za backup, lahko zmanjka elektrike po celi Sloveniji, pa bodo predori na tem odseku še lep čas delovali s pomočjo agregatov.

Čisto posebna zgodba z avtoceste in iz predorov pa je samo vzdrževanje. Čiščenje sten, pometanje vaših odvrženih »kofi-to-go« lončkov, preverjanje senzorjev, menjava luči, da o zunanji infrastrukturi kot so table, znaki, podporni zidovi, viadukti, niti ne govorimo. O vsem tem pa kdaj naslednjič, ko bodo stene trojanskega predora tako umazane, da ga lahko očistijo le z našo pomočjo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija