Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Golf R je prava cestna specialka
Doživetje
Golf R je prava cestna specialka
Golf R je prava cestna specialka
10.06.2022 00:18

Pred nekaj dnevi sem na zaprti stezi in pod nadzorom nemških inštruktorjev preskusil, kako divji in brezkompromisen je najzmogljivejši Golf v ponudbi.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Na slovenskih cestah takšne Golfe, ki imajo nameščeno oznako R, vidim precej redko. Veliko več je Golfov GTI. Jasno, bogata zgodovina te oznake prinaša veliko zanimanja in posledično več kupcev. A v ponudbi je že nekaj časa tudi nabrušeni Golf R. Sploh v zadnjih izdaji, ki se nam je predstavil v letu 2020, velja za izjemnega posebneža. Tega sem za kratek čas lahko gnal po stezi in preverjal meje zmogljivosti. Najprej, nekaj tehničnih podatkov. Poganja ga dvolitrski bencinski turbo štirivaljnik z 235 kilovati (320 KM), navora je za 420 Nm, prenos moči na vsa štiri kolesa pa je v testnem primerku izvajal sedemstopenjski DSG menjalnik. Že iz tovarne vsak Golf R do kupca pride opremljen z elektronsko zaporo diferenciala, prilagodljivim vzmetenjem in z Akrapovičevim izpušnim sistemom (štiri izpušne cevi na zadku), ki je v že v športnem oziroma dirkaškem načinu vožnje prijetno glasen. Tu in tam pa poskrbi še za konkreten pok. Izpostaviti velja še to, da je ta opremljen z dodatnim krilcem na zadku, prav tako na zadku je opazen zajeten difuzor za še več podtlaka, na 19-palčnih lahkih platiščih pa so namestili napol dirkaške Michelin Pilot Sport Cup2 gume. 

Golf R je prava cestna specialka

Inštruktor nam še preden sedemo za volan razloži potek vožnje in delovanje voznih programov. Prvih nekaj krogov odpeljemo nekoliko bolj umirjeno, da ogrejem gume in se spoznam z avtomobilom, nato sledi akcija na polno. Ko vmes vključim program Race, se mi dodatno odprejo še dodatni programi vožnje. Najbolj atraktiven je kakopak Nürburgring Nordschleife, ki ima vse parametre vezane na vožnjo po slovitem dirkališču, v mojem primeru pa mi omogoča ročno upravljanje menjalnika preko obvolanskih stikal, brez, da bi se med vožnjo vmešala avtomatika. Tako še bolj brezkompromisno zapeljem preko zavojev, a vendar pazim, da se podporna elektronika ne odziva prehitro (del njih je v tem programu izključenih, a ne vsi), saj hitro izgubim hitrost in potrebno je prestavljati nižje. Golf R nudi izjemne dirkaške trenutke, saj je vozna dinamika izjemno natančna. Tiste pol ure vožnje za volanom te cestne specialke neizmerno uživam. Seveda je na voljo tudi Drift program (zadnji diferencial lahko pošlje 100 odstotkov moči na zunanje kolesa), ki ga nismo mogli preskusiti, saj del steze, ki jo namočijo z vodo, ni dovolj široka. Omeniti velja tudi dejstvo, da s paketom R Performance, Golf R zmore do 270 km/h. Skratka, izjemno hiter je lahko.

Golf R je prava cestna specialka

Preskus je del dogodka Volkswagen Driving Experience, ki te dni poteka v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem. Povabljenim gostom, teh je 60 na dan, Volkswagnovci, poleg pristne dirkaške izkušnje, želijo predstaviti še delovanje najsodobnejših asistenčnih sistemov, ki so vgrajeni v njihove avtomobile. Tako se z ID.3 zapeljem na spolzko podlago (hidravlična plošča), kjer preverjam svoje reflekse v primeru, da mi spodnese zadek, hkrati pa opazim, kako se istočasno stranska stekla samodejno zaprejo skoraj do vrha ter občutim močno zategovanje varnostnega pasu. Predstavili so nam še, kako učinkovito zavira ID.5 GTX, kako se na avtocesti v hibridnem Arteonu Shooting Brake obnaša aktivni tempomat in kako se Touareg R preko aplikacije na telefonu sam premakne za nekaj metrov s parkirnega mesta.

Golf R je prava cestna specialka

Največje presenečenje dogodka je prvo srečanje z električnim kombijem ID.Buzz. V Slovenijo so za ta dogodek dobili predserijsko tovorno izvedbo Cargo. Ta v tovornem delu sprejme do največ 3,9 kubičnega metra tovora, dostop pa je omogočen preko drsnih vrat na desni strani ali preko prtljažnih vrat na zadku. V voznikovem delu ni bistvenih presenečenj, saj je armaturna plošča zasnovana v podobnem stilu kot pri bratih ID.3, ID.4 in ID.5. Za oba modela bo v začetku na voljo 77 kWh baterija, v kombinaciji s 150 kilovatnim elektromotorjem, nameščenim na zadnji osi, medtem ko doseg s polno baterijo na papirju znaša 421 oziroma 424 kilometrov za tovorno različico. Polnjenje baterij na hitrih polnilnicah bo lahko potekalo z močjo do 170 kW, kar v praksi pomeni 30 minutni postanek, da se prazna baterija napolni do 80 odstotkov. Kombi v Slovenijo prihaja konec letošnjega leta, uradne cene pa naj bi zanj objavili v nekaj tednih, ko bodo slovenski trgovci začeli zbirati naročila. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija