Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen
Vozniška etika
Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen
Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen
15.06.2022 12:34

Na Otoku so pred kratkim naredili raziskavo in ugotovili, da 20 % voznikov v zahvalo pobliska z dolgimi lučmi.

Artur Švarc

Tudi pri nas ni bistveno drugače, ob standardnem mahanju in uporabi vseh štirih smernikov so dolge luči gesta zahvale, ko vam nekdo odstopi prednost ali počaka pri manevriranju. Ampak! Tam zgoraj je to kršenje pravil, natančneje člena 110, za kar vam lahko policisti napišejo kazen, ki znaša vse do 1000 funtov (ali 1150 evrov). 

Statistika pravi, da je pozdrav z dolgimi lučmi drugi najpogostejši način zahvale (21,2 %) po mahanju z roko (29,1 %), na tretjem mestu pa je uporaba vseh štirih smernikov (17,5 %). 6,5 % vprašanih pa se sploh ne zahvali – večinoma zato, ker ne želijo (ali upajo) umakniti rok z volana. Toliko o interakciji s svetom okoli njih. 17,3 % jih dvigne palec, 8,4 % pa izmenično uporabijo levi in desni smernik.

Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen

Pri nas se ob vsem naštetem pojavlja še dvig kazalca in sredinca z roko na volanu ali dvig desne roke, če je namenjeno vozniku za nami, enako velja tudi za opravičilo. Posebne deviacije so evforično mahanje in besno pozdravljanje, ko gre za Alfiste in najpogostejši in vedno priljubljen sredinski prst, prilepljen na stransko šipo ali na desni roki za tistega zadaj.

Pa pri nas? Seveda nismo bolj francoski, pardon, britanski od Britancev. Pri nas je pobliskavanje z dolgimi lučmi, če naletite na policista, ki ima zelo slab dan, zapisano kot »motenje z dolgimi lučmi«.

Kazen po 71. členu znaša 80 evrov, zelo verjetna pa je, če boste fantom v modrem na tak način zmotili radarsko zasedo, takrat se znajo zapoditi tudi za vami. In kako to vem? Ah, 1994, Zaloška v Ljubljani in preveč prijazen mladi voznik, ki je opozarjal na radar.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija