Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor
Napoved
Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor
Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor
20.06.2022 10:49

Policisti so v zadnjih nekaj dneh zabeležili povečano število prometnih nesreč s tragičnim koncem. Namreč, na cestah je v zadnjih sedmih dneh umrlo kar pet udeležencev v prometu, letos skupno 44.

Peter Pirkovič AVP, Policija

Kot sporočajo iz Agencije za varnost prometa je najpogostejši vzrok za nastanek prometne nesreče neprilagojena hitrost. Od začetka leta pa do konca preteklega meseca so policisti v statistiko vpisali 1155 prometnih nesreč, kjer je bil vzrok neprilagojena hitrost. To je 18 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani, pri tem pa se je potrebno zavedati, da se je obseg prometa že vrnil na raven doslej rekordnega leta 2019. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila, tem pa sledijo kolesarji in motoristi. Skoraj polovico vseh smrtnih nesreč so povzročili mladi v starosti 18 do 34 let. Vozniki v tej starosti so letos povzročili trikrat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot vozniki v starosti 65 let in več. Zanimiv je tudi podatek, da so policisti do vključno 8. junija 2022 obravnavali skupaj 194.448 kršitev (lani 185.586), od tega 57.848 (lani 60.897) kršitev s področja hitrosti, kar je približno tretjina vseh ugotovljenih kršitev. 

Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor

Tudi zaradi teh podatkov bodo policisti v tem tednu močno okrepili prisotnost na cestah in preverjali, kako vozniki spoštujejo omejitve hitrosti. Ker ne gre za klasičen maraton nadzora hitrosti, ti lokacij meritev javnosti ne bodo razkrivali. 

Iz Agencije za varnost prometa so nam posredovali tudi zelo zanimive, a hkrati precej zaskrbljujoče podatke, ki jih zbirajo na številnih prikazovalnikih hitrosti (Vi vozite). Te je AVP dodelil 15 slovenskim občinam. Razkrijemo samo nekaj najbolj izpostavljenih ugotovitev. V občinah Moravče in Polzela je omejitev hitrosti 30 km/h, najvišji zabeleženi hitrosti pa sta bili 97 in 81 km/h. V občini Mokronog je omejitev hitrosti 40 km/h, najvišja zabeležena hitrost je bila 93 km/h. V občinah Juršinci, Razkrižje, Turnišče, Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, Kuzma, Cerkno, Ljubno, Tabor, Metlika, Rečica ob Savinji in Tržič je omejitev hitrosti 50 km/h, najvišje zabeležene hitrosti pa so bile 134 km/h (Rečica ob Savinji), 137 km/h (Ljubno) in 138 km/h (Juršinci). Rezultati nad 100 km/h so bili zabeleženi v kar 9 od 11 občin (izjemi sta bili le Kuzma in Cerkno). V občini Markovci je omejitev hitrosti 60 km/h, najvišja zabeležena hitrost je bila 138 km/h. 

Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor

Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta: 

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti; 

• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce; 

• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo; 

• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite; 

• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje; 

• čeprav se mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija