Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Klimatska naprava mora brezhibno delovati
Podaljšani test – Peugeot 308 GT PHEV 225
Klimatska naprava mora brezhibno delovati
Klimatska naprava mora brezhibno delovati
08.07.2022 12:31

Francoski proizvajalec model 308 v novi izdaji ponuja tako z bencinskim, dizelskim in hibridnim pogonom. Slednji je tehnično nekoliko bolj kompleksno sestavljen, zaradi česar je v osnovi nekoliko dražji. Preverili smo, ali ta kompleksnost kasneje vpliva na stroške vzdrževanja.

Peter Pirkovič

Že oznaka hibrid pomeni, da je pogonski sklop sestavljen iz dveh pogonov. Pod sprednjim pokrovom je tako primarno vgrajen 1,6-litrski turbo bencinski štirivaljnik s 132 kilovati moči, ob njem pa so prostor našli še za električni motor z 81 kilovati. Prenos moči opravlja 8-stopenjski samodejni menjalnik, skupna sistemska moč tega sklopa pa znaša 165 kilovatov (225 KM). V predelu med sprednjo in zadnjo osjo ima Peugeot nameščene tudi 12,7 kWh litij-ionske baterije, ki hranijo električni motor, ta pa omogoča, da se nekje med 35 in 40 kilometri vozimo povsem brez emisij. Glede na razgibanost cest je možno, da to razdaljo še nekoliko podaljšamo z uporabo sistema rekuperacije. Koliko v praksi odstopajo tovarniški podatki, smo pred časom preverili z relacijsko vožnjo iz Ljubljane, preko Jesenic do Planice in nazaj

Klimatska naprava mora brezhibno delovati

Pri priključno-hibridnem 308 nas je zanimalo, kako poteka vzdrževanje in kakšen je ta strošek v obdobju petih let. Strokovnjaki na Peugeotu nam povedo, da je zelo pomembno dejstvo, da bencinski motor deluje brez težav, kajti nanj je vezano delovanje klimatske naprave, ki je zelo pomemben člen v delovanju celotnega hibridnega sklopa. Namreč, klimatska naprava ne služi zgolj našemu udobju med vožnjo, pač pa ima funkcijo reguliranja temperature baterije. To v praksi pomeni, da pri nizkih temperaturah baterijo ogreva, pri visokih pa jo hladi. To uporabnik največkrat opazi, ko je avto na primer doma priklopljen na vtičnico ali polnilno postajo, v nekem trenutku pa se samodejno sproži delovanje ventilacije. Pravzaprav se zgodi samodejni zagon klimatske naprave za potrebe ogrevanja ali ohlajevanja. Za baterijski sklop je optimalna temperatura od 5 do 25 stopinj Celzija. 

Klimatska naprava mora brezhibno delovati

Servisni interval se pri hibridni tristoosmici ne posebej razlikuje in je določen na vsakih 20 tisoč prevoženih kilometrov. Poleg klasičnih menjav olja, filtra olja, filtra zraka, Peugeotovi mojstri posebno pozornost namenjajo delovanju klimatske naprave, prav zaradi povezave z uravnavanjem temperature baterije. 

Kot zanimivost velja izpostaviti tudi dejstvo, da so pri francoskemu proizvajalcu na podlagi številnih analiz ugotovili, da kakovost bencina pri nas ni najboljša, zato so pri slovenskemu predstavniku uvrščeni na seznam držav s posebnimi tovarniškimi direktivami, ki predvidevajo pospešeno vzdrževanje vseh motorjev s podporo turbinskih polnilnikov. To v praksi pomeni, da gre za tako imenovano individualno vzdrževanje – vsak avtomobil dobi svoj načrt vzdrževanja. Posebnost hibridnih pogonov je tudi ta, da ima tako vozilo vzpostavljenih veliko število hladilnih tokokrogov, ki delujejo sinhrono med seboj. V primeru okvare ali trčenja, največjo težavo predstavlja odzračevanje hladilnih sistemov, saj je potrebno imeti ustrezno orodje in znanje, saj se lahko popravilo precej podaljša in podraži.

Klimatska naprava mora brezhibno delovati

 

Servis takšnega avtomobila ni dražji od običajnega avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjem. Vsi Peugeotovi pooblaščeni servisi imajo ima določeno enako ceno delovne ure, ki je sestavljena iz treh tarif (T1, T2 in T3). Prva obvelja za splošna dela, srednja tarifa velja za nekoliko bolj kompleksna popravila, zadnjo T3 pa serviserji pri obračunu uporabijo za najtežja popravila. A v 90 odstotkih serviserji praviloma obračunavajo osnovno tarifo T1 (36€ + DDV). 

Klimatska naprava mora brezhibno delovati

Kar se tiče električnega motorja, vzdrževanje ni potrebno, prav tako tega ne predvideva tovarna, medtem ko ima litij-ionska baterija, ki je postavljena pod zadnjo klop, tovarniško garancijo 8 let ali 160 tisoč kilometrov. Tisto, kar nastopi prej. V primeru menjave, le to opravijo naši servisni mojstri, kasnejšo razgradnja ali obnova pa se zgodi v zbirnem centru v nemškem Russelsheimu.

Klimatska naprava mora brezhibno delovati

Ker je bil testni 308 priključni hibrid z vgrajenim 7,4 kW polnilnikom, to pomeni, da je baterije možno polniti tako preko klasične 220-voltne vtičnice, javnih polnilnih postaj ali najpogosteje preko domače polnilne postaje. V tem primeru gre za tako imenovane pametne polnilnice, ki se upravljajo preko spletne ali Bluetooth povezave, da ima uporabnik na daljavo pregled nad podatki polnjenja (koliko je baterija napolnjena, dinamika polnjenja, časovnica). Pri nakupu preko financiranja je vsak kupec upravičen do 7,4- ali 11-kilovatne domače polnilnice (priporočljivo vsaj 3x25A glavne varovalke), ki jo po nakupu avtomobila na domačem naslovu lastnika postavi certificirano partnersko podjetje (Gia Servis d.o.o.). Slednje predhodno preveri stanje na lokaciji, polnilnico čez nekaj dni prevzame pri Peugeotovi trgovski mreži in pri uporabniku izvede končno montažo. Obstaja možnost, da lastnik avtomobila polnilnico montira v svoji režiji, a se je velikokrat izkazalo, da ta kasneje ni pravilno delovala. Strošek montaže, v primeru, da je inštalacija že deloma pripravljena, znaša okrog 300 evrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija