Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Britanci vse manj naklonjeni elektrifikaciji
Prodajni trendi
Britanci vse manj naklonjeni elektrifikaciji
Britanci vse manj naklonjeni elektrifikaciji
04.08.2022 20:37

Raziskava spletne strani CarGurus je pokazala, da je pri britanskih uporabnikih v zadnjem letu upadlo zanimanje za nakup električnega avtomobila.

Urša Prosenjak

To je še posebej opazno pri uporabnikih, starih od 18 do 29 let, pri katerih je izguba zanimanja največja. Delež tistih, ki razmišljajo o nakupu električnega avtomobila v naslednjih desetih letih, je padel s 74 na 56 odstotkov. V tej starostni skupini je zanimanje za razvoj električnih avtomobilov upadlo za 26 odstotkov v primerjavi z letom 2021.

Rezultati pri starejših uporabnikih je spodbudnejši. V skupini od 30 do 44 let se je delež tistih, ki nameravajo v naslednjih desetih letih kupiti električni avtomobil, povečal za 7 odstotkov, na skupaj 72 odstotkov. Pri starejših od 45 let pa zanimanje prav tako upada, kot pri najmlajših voznikih.

Glede na raziskavo so za uporabnike še vedno najbolj zanimivi električni avtomobili znamk Ford, Audi in BMW, je pa zanimanje za električne Audije in BMW upadlo za 14 oziroma 15 odstotkov. Volkswagen in Tesla sta tudi med najbolj zaželenimi znamkami električnih vozil, vendar je zanimanje zanju upadlo za 1 oziroma 7 odstotkov. Povečanje priljubljenosti pa za 5 odstotkov beleži Kia, verjetno zaradi modela EV6.

Čeprav je bila raziskava izvedena na le 963 anketirancih, kaže na presenetljive trende, ki jih je malokdo pričakoval. Posebej zanimivi so odgovori, ki se nanašajo na najpomembnejše dejavnike, ki bi uporabnike odvračali od prehoda na elektriko. 49 odstotkov jih kot glavni razlog navaja premajhno število polnilnih postaj, 47 odstotkov upa na tehnološki napredek glede časa in dosega polnjenja, 43 odstotkov pa jih izpostavlja problem previsoke cene v primerjavi s klasičnimi avtomobili.

Kot najboljši ukrep za spodbujanje nakupa električnih avtomobilov anketiranci navajajo subvencije in davčne olajšave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija