Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW-jev skok v prihodnost
BMW CE 04
BMW-jev skok v prihodnost
BMW-jev skok v prihodnost
08.08.2022 07:05

Električna mobilnost ni stvar prihodnosti, ampak je tukaj in zdaj. BMW očitno misli zelo podobno, saj je njihov CE 04 namenjen naravnost v vašo garažo.

Jure Urbančič

Zakaj takšen uvod? Poglejte si BMW CE 04. Prvo vprašanje je bilo, če gre morda za prototip, drugo pa katere znamke je. Navkljub prilepljenem logotipu bavarske znamke na boku. Tudi poznavalci moto scene vedo, da se takšni modeli velikokrat izgubijo med študijo in serijsko izdelavo. Sicer ima BMW že izkušnje z električnimi skuterji, a pretekli model se je oblikovno močno naslanjal na batnega sorodnika.

BMW-jev skok v prihodnost

BMW-jev CE 04 se ni izgubil, tukaj med nami je in že zdaj vam povemo, da ga lahko tudi kupite. Z njim v garažo pripeljete mestni skuter edinstvene oblike, ki spominja na katerega izmed futurističnih prevoznih sredstev iz ZF filmov. CE 04 je namreč dolg zaradi nesramno dolge nihajne roke zadaj. Deluje robustno zaradi polnih koles in obenem skrivnostno zaradi precej zaprtega prednjega dela z zaščito za zavorne kolute vred. Kot bi hoteli malce prikriti klasično tehniko pod kožo in poudariti tehnološko naprednost modela CE 04. Celoten BMW CE 04 je precej nizek. Kot, da niso hoteli narediti prevelikega mestnega skuterja. Na prvi pogled nasprotje tega, kar bi pričakovali za podobno cenjene modele drugih proizvajalcev, a z batnimi agregati. Sicer ponujajo vrsto dodatkov začenši z več različicami sedežne klopi in torb oziroma kovčkov (škatle za dostavo). CE 04 lahko izgleda tudi potovalno, brez skrbi. Čeprav to morda ni njegovo poslanstvo. Pod sedežem najdete nekaj prostora za polnilne kable in čelado, ne nujno za vse in za vse velikosti obenem. Majhni prostorčki pod krmilom so prijetni, a malce majhni.

BMW-jev skok v prihodnost

Z BMW-jem CE 04 komunicirate na znan BMW-jev način, torej z vrtljivim gumbom na ročici levo in s pritiski na tipke krmila. Vse skupaj je mogoče nadzorovati na velikem, kvalitetnem in prijetnem 10,25-palčnem zaslonu. Elektronika nudi serijo različnih nastavitev delovanja električnega agregata in komunikacije z navigacijo vred. Nekaj udobnih dodatkov je vezanih na parjenje z mobilnim telefonom.

BMW-jev skok v prihodnost

Najboljši del CE 04 je njegov agregat in baterija. 8,6 kWh baterija je nameščena premeteno nizko v okvir skuterja. Tudi zaradi tega se njegovih 231 kilogramov ne čuti pretirano. Največja moč tekočinsko hlajenega sinhronskega motorja znaša 31 kW (42 KM), navor z 62 Nm pa je na voljo praktično takoj. Moč se prenaša brezstopenjsko na zadnje kolo preko jermena. Verjemite mi, ravno ta ima največ dela. BMW CE 04 je daleč najbolj poskočna stvar v mestu. Kakšnih dvesto kilogramov neki! Ko privijete plin se izstreli in že vas ni nikjer več. Odlično je prilagojen mestnemu vrvežu in omogoča učinkovito rekuperacijo energije pri zaviranju. Vse to v živo spremljate na zaslonu. Zaradi tega se vam včasih prištejeta kakšen kilometer ali dva dosega. Tudi v mokrem se izkaže kot suvereno vozilo. Za prenos moči skrbi poseben dežni program (Rain), ki dovolj hitro zaustavi nehotene trzaje ročice za plin. V dežju je pohvalna tudi zaščita spodnjega dela pred neljubo umazanijo na hlačah. Za zaščito torza pa bo potrebno kupiti večji vetrobran. Zavore z dvema kolutoma in radialnima čeljustma spredaj in enim diskom zadaj, je mogoče zelo dobro dozirati, že omenjeni rekuperaciji navkljub. ABS je serijski, dodatni paketi nadzora (ABS Pro, tlak v pnevmatikah, prilagodljivi LED žarometi in še kaj) pa so predmet dodatnih paketov.

BMW-jev skok v prihodnost

Premore CE 04 kaj več kot neverjetno dolge roke in nasmeh do ušes na prav vsakem semaforju? Četudi ne bi, bi s tem zadostil vsem potrebam avtorjeve mestne mobilnosti. Gotovo se boste spomnili, da so izračunali koliko prepotujemo vsak dan z avtom ali z motorjem. In številka niti za prvo, niti za drugo ni izjemno velika. No, pri motorju se število povprečno dnevno prevoženih kilometrov ustavi pri 19. Pa kaj, če hočem v teh 19 kilometrih uživati v neverjetnih pospeških in pojemkih, dovolj ekološko in tiho, da ne motim niti ptic na vejah. Verjemite vsak, prav vsak večji batni mestni skuter se s svojim prdenjem skrije. Še najbolj tisti opremljeni z zvenečimi izpuhi kot veleva trenutna moda.

BMW-jev skok v prihodnost

Koliko kilometrov vam privoščijo pri BMW-ju? Na testu smo nekako povprečili na dobrih 100 kilometrov po polnjenju. Teoretično je na WMTC ciklu CE 04 zmogel 130 kilometrov dosega. Polni se med štiri in pol urami na 2,3 kW, z opcijskim hitrim polnilcem (6,9 kW) pa malo več kot uro in pol. Tu pridemo do male dileme. Če prevozimo tedensko malo več kot 100 kilometrov, ga pač polnimo enkrat tedensko. Če polnimo doma, potem je 2,3 kW in preko noči povsem v redu. Če moramo na javno polnilnico in si ne želimo čudnih pogledov avtomobilistov, ki se električnih dvokolesnikov še niso navadili, bo bolje na hitro. Kakšne so zmogljivosti BMW CE 04 na običajnih cestah? Opremljen je z dovršenim podvozjem, ki izjemno dobro deluje v vseh pogojih in obremenitvah. Odločitev za Pirellijeve pnevmatike Diablo Rosso prav tako kaže na željo po obvladovanju primestnih cest ali celo ovinkov. Dinamika vožnje z veliko takojšnjega navora daje občutek velike hitrosti in odzivnosti. Nizko težišče ponuja igrivo vodljivost. Vsekakor je še rezerve za velike brate, pri nadzoru v ovinku, povratnih informacijah, suverenosti na zelo slabih cestnih podlagah.

BMW-jev skok v prihodnost

BMW CE 04 ostaja skuter. Morda zelo dober skuter, najboljši skuter? Največja hitrost je resda omejena na 120 km/h, a to naj vas ne moti. Si ga želite v garaži? Po testni vožnji bo ta želja samo še večja. Ne recite, da vas nismo opozorili!

 

Cena: € 12.450
Cena testnega modela € 13.434
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija