Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Platforma za električne superšportnike do 400 na uro
Williams
Platforma za električne superšportnike do 400 na uro
Platforma za električne superšportnike do 400 na uro
10.09.2022 23:35

Willaims je predstavil tehnično osnovo za električne beštije.

Artur Švarc

Williams poznamo predvsem po ekipi v F1, a eno od podjetij, Williams Advanced Engineering že leta igra pomembno vlogo v širši avtomobilski industriji. Že pred petimi leti so napovedali, da razvijajo prilagodljivo EV osnovo, ki je zdaj končno predstavljena javnosti. Platforma nosi ime EVR in je razvita za električne avtomobile v najvišjem, športnem segmentu. To pomeni, da bodo na njej narejeni zelo močni športni avtomobili, hkrati pa bodo imeli spodoben doseg.

EVR platforma ima 85 kWh baterijo, ki jo s hitrim polnjenjem napolnimo v manj kot 20 minutah. Doseg bi naj bil preko 450 kilometrov, kar sicer ni ekstremno veliko, a največja moč pogona, ki so si jo zamislili, je kar 1650 kW, s pospeški pod dvema sekundama do sto. 

Ker je platforma tudi zelo lahka (za EV razmere), s 1800 kilogrami, naj bi bila mogoča končna hitrost vse tja do 400 km/h. Prilagodljivost platforme EVR omogoča pogon na en ali oba kolesna para, WAE pa že razvija različico, kjer bo baterijo nadomestil sistem gorivnih celic.

Williams bo EVR ponudil tako obstoječim izdelovalcem kot startupom, ki bi hoteli uspeti z dobrimi idejami. Prvi prototip na platformi naj bi luč sveta ugledal čez eno leto, serijski še leto dni pozneje. Prvi partner pri WAE je Italdesign, tako da lahko pričakujemo nekaj iz njihovih risalnih desk.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija