Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Inovativna krožna zasnova šeste generacije baterij
BMW
Inovativna krožna zasnova šeste generacije baterij
Inovativna krožna zasnova šeste generacije baterij
19.09.2022 15:51

Nova generacija baterij bo povečala doseg, skrajšala čas polnjenja in pocenila izdelavo

Urša Prosenjak

BMW je objavil prve podrobnosti o novi, šesti generaciji zasnove baterije, ki bo na trg prispela sredi desetletja. Nove baterije bodo predstavljale bistveno izboljšavo dizajna pete generacije in bodo namenjene najnovejšim modelom znamke, kot sta BMW iX in BMW i4.

Nova baterija je še vedno litij-ionska, vendar ima krožno celično zasnovo, ki omogoča večjo učinkovitost v primerjavi s trenutno obliko prizme. V sami celici se je povečala vsebnost silicija in niklja, zmanjšala pa se je količina dragega kobalta. Poleg tega se lahko kobalt nadomesti z litijevim železovim fosfatom.

BMW navaja, da nova zasnova prinaša prednost v energijski gostoti celic za 20 %, po ocenah pa bo to povzročilo 30 % večjo avtonomijo v primerjavi s peto generacijo baterij podobne velikosti in mase.

Druga ključna prednost nove baterije je prehod na 800V platformo, ki jo prevzema vse več proizvajalcev, saj omogoča hitro polnjenje z visoko močjo. BMW ni izdal podrobnosti o času polnjenja, vendar se pričakuje, da bo približno 30% krajši v primerjavi z današnjimi baterijami.

Razvoj novih baterij poteka v BMW-jevem centru v Münchnu. Nemško podjetje bo nove baterije proizvajalo samo v šestih tovarnah, ki so enakomerno porazdeljene po Kitajski, Evropi in Severni Ameriki in bodo v proizvodnem procesu uporabljale reciklirane materiale. To pomeni, da bi lahko stroške proizvodnje baterij znižali do 50 % v primerjavi s peto generacijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija