Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Varnejše ceste z zmajevimi zobmi
Španija
Varnejše ceste z zmajevimi zobmi
Varnejše ceste z zmajevimi zobmi
03.11.2022 17:56

Prometni strokovnjaki so vse bolj inovativni pri snovanju novih načinov za varnejšo vožnjo po cestah. V zadnjih letih opažamo številne novosti na področju horizontalne signalizacije oziroma talnih označb.

Urša Prosenjak

Ena izmed najnovejših, ki so jo uspešno že uvedli v Španiji, so zmajevi zobje. Gre za belo narisane površine v obliki trikotnika, ki so nameščene na notranji strani prometnega pasu. To daje nasproti vozečemu vozniku vtis, da se cesta zožuje, zato nagonsko upočasnjuje avto. Trikotniki so postavljeni  v vzdolžne lomljene črte, kar dodatno spodbuja upočasnjevanje.

Prvi rezultati kažejo, da inovacija deluje. Špansko ministrstvo za promet je namreč objavilo tvit, v katerem pravijo, da so na mestih, kjer so se v preteklosti že zgodile prometne nesreče, namestili nove oznake. Od namestitve znakov niso poročali o novih nesrečah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija