Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nevera je najhitrejši serijski električni avto
Rimac
Nevera je najhitrejši serijski električni avto
Nevera je najhitrejši serijski električni avto
16.11.2022 09:55

Rimacova Nevera je dosegla 412 km/h, s čemer je najhitrejši električni avto na svetu.

Artur Švarc Rimac

To je že drugi veliki rekord hrvaškega električnega hiper športnika. Rpvega je dosegel lani, ko je z mesta četrt milje prevozil v samo 8,582 sekunde in s tem postal najboljši serijski avto, ko gre za pospeševanje.

Najvišjo hitrost so lovili na čimbolj ravni stezi, zato so se odločili za testni poligon v Papenburgu z dvema 4-kilometrskima ravninama. Avto je bil vklopljen v Top Speed način, aktivni aerodinamični profil, ki omogoča stabilnost pri visokih hitrostih. Avto je bil obut v Michelinove Cup 2R gume, tlak pa je nadzoroval Michelinov inženir.

Rimac je za volan posadil glavnega testnega voznika, Miroslava Zrnčevića, ki je skušal iz zavitih delov loviti optimalen izhod na ravnino. Hitrost na tem mestu je znašala okoli 250 km/h, na koncu mu je uspelo doseči 412 km/h, točno toliko, kot so predivdele že simulacije.

Nevera je najhitrejši serijski električni avto

To je tudi najvišja hitrost, ki je bila kdaj zabeležena na testni stezi v Papenburgu v Nemčiji, hitrost pa je meril Racelogicov V-Box in temelji na GPS-u. Rimac je to hitrost napovedal že ob predstavitvi avtomobila 2018 in po 1,6 milijona ur razvoja je ta tudi potrjena.

"Potovati s hitrostjo 412 km/h pomeni potovati s tretjino hitrosti zvoka. Doseči to hitrost v cestnem avtomobilu je neverjetno zahtevno, a pri Neveri smo ustvarili avto, ki lahko odpelje velike razdalje z enim polnjenjem, lahko se prilepi na ozke zavoje dirkaških stez, zna driftati in tudi osvajati rekorde," je povedal Zrnčević.

Nevera je najhitrejši serijski električni avto

"Nevero sem vozil, odkar je prvič zavrtela kolesa in videti in doživeti dovršen avto, je zame zares čustven trenutek. Najbolj pomembna stvar, ki sem jo opazil, ko sem skušal doseči rekordno hitrost, je neverjetna stabilnost, kar pomeni, da so naše ekipe za aerodinamiko naredile izjemno delo."

Serijsko ima Nevera hitrost omejeno na 350 km/h, lahko pa je tudi višja v sklopu posebnih dogodkov za kupce in s podporo ekipe Rimacovih inženirjev v nadzorovanih pogojih. Glavna težava so gume, ki morajo biti ves čas pod nadzorom in z ustreznim tlakom, saj so pri teh hitrostih zelo obremenjene.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil16.11.2022 10:41
Noro. Da sem multimilioner bi jo želel imeti v garaži.
skrivo16.11.2022 19:58
Alfafil, tudi jaz bi jo imel :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija