Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Policisti tudi ta mesec poostreno nad voznike
Odločen ne alkoholu
Policisti tudi ta mesec poostreno nad voznike
Policisti tudi ta mesec poostreno nad voznike
08.12.2022 13:06

Statistika kaže, da se je stanje na naših cestah spet poslabšalo, saj policisti beležijo vse več prometnih nesreč, ki so posledica prevelike vsebnosti alkohola pri udeležencih. Tudi zato bodo policisti do konca meseca intenzivno preverjali prisotnost alkohola pri voznikih.

Urednistvo AVP, Policija

Letos je do 4. decembra zabeleženih 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranega povzročitelja, kar je 4 odstotke več, kot v enakem obdobju lani. Samo v preteklem mesecu je bilo ugotovljenih 12.124 kršitev s področja alkohola, odrejenih je bilo 368.165 alkotestov od katerih je bilo 12.131 pozitivnih, 297 pa je bilo odklonjenih. Med vzroki za nastanek prometnih nesreč pri povzročiteljih pod vplivom alkohola tudi letos do 25. novembra prednjačita neprilagojena hitrost (544 prometnih nesreč) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (380 prometnih nesreč). Kombinacija teh dveh dejavnikov v povezavi s predhodnim uživanjem alkohola je vse prevečkrat usodna, letos za kar 14 oseb. Vozniki osebnih avtomobilov pod vplivom alkohola so letos povzročili 7 smrtnih prometnih nesreč, 4 smrtne prometne nesreče so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil (3 motorno kolo, 1 moped), dve smrtni prometni nesreči sta povzročila voznika tovornega vozila, po eno pa voznik e-skiroja, kolesar in voznik delovnega stroja.

Policisti tudi ta mesec poostreno nad voznike

Letos je povprečna stopnja povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom znašala 1,17 promila, rekorder je 51-letni motorist, ki je bil pozitiven tudi na droge.

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu.

Policisti tudi ta mesec poostreno nad voznike

Kako visoke so kazni: 

Zakonsko je za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do 0,24 g/mg oz. 0,5 promila alkohola. 

- do 0,50g alkohola na kg krvi ali o,24 mg/l izdihanega zraka in ne kaže znake motenj v vedenju, kazen 300€ in 4 kazenske točke (velja za voznike začetnike, poklicne voznike, učitelje vožnje in nekatere druge pa velja popolna treznost)

- več kot 0,50 do vključno 0,80 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 mg / l izdihanega zraka 600€, 8 kazenskih točk in možna udeležba na zdravstvenem pregledu s svetovanjem pri osebnem zdravniku – za izbris 4 KT

- več kot 0,80 do vključno 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 mg / l izdihanega zraka, 900€ in 16 kazenskih točk ter prostovoljna udeležba na rehabilitacijskem programu za izbris 4 KT (enkrat v treh letih)

- več kot 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,52 mg / l izdihanega zraka, 1.200€ in 18 kazenskih točk ter možnost pridržanja voznika, odvzem vozniškega dovoljenja ali odložitev odvzema s kontrolnim zdravstvenim pregledom in udeležbo na ustreznem rehabilitacijskem programu (edukacijske, psihosocialne delavnice ali zdravljenje)

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija