Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tudi Ram gre na elektriko
Koncepti: Ram 1500 Revolution
Tudi Ram gre na elektriko
Tudi Ram gre na elektriko
06.01.2023 10:27

Po treh letih omenjanja velikega električnega pickupa je zdaj Ram pokazal koncept na CES 2023.

Artur Švarc Ram

Koncept je sestavljanka tradicionalne poltovornjaške ameriške filozofije in aktualnih oblikovnih smernic ter električnega pogona. Specifičnih podatkov o moči in bateriji ni, ve pa se, da koncept poganjata dva elektromotorja, po eden za vsako os. Vgradnja motorja je modularna, kar omogoča različne konfiguracije in moči, Ram pa namiguje tudi na ekstremno močne in visoko preformančne različice. Elektrika teče po žilah z 800V, z enosmernim polnjenjem s 350 kW pa se avto za 150 kilometrov napolni v 10 minutah.

Ram 1500 Revolution Concept ima enako Stellantis STLA arhitekturo kot Peugeotov koncept Inception. Ameriški koncept je obut v 24-palčna kolesa z osvetljenimi centralnimi pokrovčki, oblika pa omogoča velikost vse do 35 palcev.

Tudi Ram gre na elektriko

Revolution ima prilagodljivo notranjost in 10 centimetrov dodatnega prostora za kolena v primerjavi z enako velikimi serijskimi Rami. Za drugo vrsto sedežev je dovolj prostora še za par dodatnih zložljivih sedežev. Modularni sistem, imenovan Ram Track, omogoča enostavno premikanje in spravljanje sedežev in konzol za več prostora. Nad glavami v kabini je velika steklena streha z aktivno prosojnostjo. Keson zadaj ima električno raztegljivo dno in vrata, kar še podaljša nakladalno površino, prav tako se odpre tudi stena do kabine.

Masivni prilagodljivi centralni infotainment ima dva ekrana s skupno velikostjo 28 palcev. Volan se lahko skrije v armaturko, avto pa vozi sam s 3. stopnjo avtonomije. Večina funkcij je dosegljiva z glasovnim upravljanjem, s pritiskom na gumb pa se kabina sama prerazporedi v različne funkcije. Namesto klasičnih vzvratnih ogledal so tu digitalna, med vzvratno vožnjo pa kamere lahko sestavijo razširjeno širokokotno sliko. Med idejami, ki jih prinaša koncept, je tudi Shadow Mode, kjer avto vozi za voznikom, ko ta hodi pred njim, parkiran doma pa ima koncept posebnega robotka, ki priključi polnjenje.

Tudi Ram gre na elektriko

Ram dizajn označuje kot brutiful, brutalen in lep. Celotna zunanjost ima le LED osvetlitev, spredaj, zadaj in celo na armaturki.

Koncept bo malo v manj radikalni formi doživel tudi serijsko proizvodnjo, kjer bo za dodaten doseg poskrbel motor, ki bo generiral elektriko, še vedno pa je čisti EV glavna prioriteta Rama.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija