Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hibridizacija velikega Forda
Ford Galaxy FHEV 2.5 Duratec Hybrid Titanium
Hibridizacija velikega Forda
Hibridizacija velikega Forda
09.05.2023 11:26

Pričakovali smo zastarel in preživet koncept. Dobili pa smo nekaj povsem drugega. Za družinsko naravnane kupce predstavlja doživetje Fordovega Galaxy Hybrida morda eno večjih presenečenj na trgu.

Peter Pirkovič Jure Urbančič
Osnovna cena: 42.400
Cena testnega vozila: 48.340
Čeprav velika
je zunanjost tudi skladna in privlačna
odličen hibridni pogonski sistem z učinkovitim bencinskim agregatom
udobje in prostornost
zanimiv sistem za tretjo vrsto sedežev
kvalitetni materiali
Končna cena

Fordov Galaxy je vsem znan predstavnik velikih družinskih enoprostorcev, ki za razliko od limuzin in karavanov še naprej ostaja v Fordovem programu. Skupaj z bratom S-Maxom skrbita za kupce, ki potrebujejo veliko prostora za družino in prtljago. Zato Galaxy Hybrid tudi na zunaj ne skriva svoj velikosti in namembnosti. Navkljub družinskem dinamičnem nosu, majhnih popravkih pri podrobnostih na boku in zadku, v vseh letih ostaja prepričljiv velik enoprostorec. Od običajnih, neelektrificiranih različic se razlikuje samo po znački na desni strani prtljažnih vrat. Na zunaj vsaj.

Hibridizacija velikega Forda

Notranjost petsedežnega in po potrebi sedemsedežnega enosprostorca jasno ponuja veliko prostora. Sedeži so vgrajeni posamezno in jih je mogoče zares izdatno prilagajati. Tudi zadaj. Spredaj nudijo tudi vse sodobne načine razvajanja kot je prezračevanje in gretje. Armaturna plošča je iz prijetnih materialov, instrumenti pred voznikom so sestavljeni iz kombinacije fiksnih številčnic in manjših zaslonov, z vrsto informacij v obliki znanih Fordovih menijev. V sredini je zaslon, ki ni med največjimi in malce kaže dejansko starost Galaxyjeve zasnove. Pod njim so vgradili Sonyjev zvočni sistem z dovolj velikimi in razmetanimi gumbi. Še nižje, na sredinski konzoli je vrtljiv gumb za izbiro prestave brezstopenjskega menjalnika. Za njim res velik, več nivojski predal za vrsto potrebščin. V avtu je dovolj prepotrebnih odlagalnih prostorov in USB vtičnic.

Hibridizacija velikega Forda

Smo omenili brezstopenjski menjalnik? Seveda smo vsi zastrigli z ušesi. Razvoj pri Galaxyju predstavlja predvsem  nov pogonski sklop sestavljen iz 2,5-litrskega štirivaljnika, elektromotorja, baterije in brezstopenjskega menjalnika. Morda nenavadno, ampak pri Galaxyju Hybridu si ne bi želeli ravno popolnoma podhranjenega agregata, četudi s turbopolnilnikom. Enoprostorec bo vsaj na dolgih etapah obremenjen s potniki in prtljago, kar prinaša zajetno količino kilogramov. Praviloma pa hibridi, ki poglaviten del moči ali agilnosti črpajo iz baterijskega dela, na neki točki niso več učinkoviti. Tu so pri Fordu pogonski sklop, ki se ne pojavlja samo pri Galaxy Hybridu, res dodobra dodelali. Vožnja se za voznika pravzaprav ne razlikuje od popolnoma bencinsko gnanega avtomobila s samodejnim menjalnikom. Prehodi med popolnoma električnim pogonom, električno podporo in bencinskim pogonom so izjemno mehki in naravni.

Hibridizacija velikega Forda

Tudi zaviranje ali rekuperacija poteka mehko in prijetno. Ustrezno voznikovo obnašanje podpira Fordov trener rekuperacije pri zaviranju. Preveč grobo zaviranje namreč onemogoča dovolj dobro regeneracijo energije. Pogonski sklop temelji na učinkoviti in pravočasni rekuperaciji energije v baterijo in podporo velikemu in mirnemu bencinskemu agregatu. Tudi brezstopenjski menjalnik je eden boljših nasploh. Ne forsira namreč brezsmiselnega vrtenja bencinskega agregata in visoke vrtljaje zares omejuje le na dele vožnje, ko je presežek moči dejansko potreben. Sosede praktično vedno presenetite z električnim neslišnim odhodom od doma, obenem pa se požvižgate na redke in zasedene polnilne postaje. Skupna moč pogona znaša 140 kilovatov, kar za osnovno težo skoraj dveh ton ni ravno veliko. V praksi pa primanjkljaja moči ni mogoče zares občutiti. V kritičnih trenutkih pomaga električni motor. Celo pri naloženem avtomobilu in daljših vožnjah električnega dela ni mogoče toliko izprazniti, da bi se to opazilo pri vožnji. Poraba? Ne boste verjeli, v primeru normalne vožnje se lahko nadejate porabe nižje od sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov. Normalne? No, Galaxy Hybrid je družinski avto, zato nabrita testiranja meje tolerantnosti pri ostalih družinskih članih niso smiselna. V mestu pa pomaga hibridni del pogona, z uporabo energije, ki gre sicer v gretje zavornih oblog in kolutov.

Hibridizacija velikega Forda

Kaj pa lega na cesti, navsezadnje je Galaxy Hybrid vseeno ogromen avtomobil? Najlažje je lego opisati kot zanesljivo, a s tem ne povemo vsega. Ford poznamo kot proizvajalca, ki veliko vloži v dinamično vzmetenje. Galaxy Hybrid je bolj udobne vrste, ampak brez pretiranega nagibanja in oscilacij karoserije. Izbrali so ustrezno velikost pnevmatik, ki prav tako pomaga pri blaženju cestnih nepravilnosti. Vzmetenje je dovolj čvrsto, da voznik avto obvlada tudi na precej ovinkastih cestah. Ravno veliko športnih užitkov pa le ne pričakujte. Za volanom se Galaxy Hybrid dejansko obnaša kot precej manjši avtomobil. Čeprav je velik ima obilo steklenih površin, zato je preglednost naravnost odlična. Pogon poskrbi za odločno napredovanje v vseh okoliščinah in obenem za ugodno porabo goriva. Velikost prtljažnika, enostaven dostop do tretje vrste sedežev, ki se upravljajo preko gumbov v prtljažnem prostor, kvaliteta materialov in seveda pogon, ga postavljata na sam vrh velikih enoprostorcev. Kombinacija ponujenih lastnosti je nekaj, kar boste pri maloštevilni konkurenci zares dolgo in natančno iskali.

Hibridizacija velikega Forda

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 2.488 cm3 ; moč bencinskega motorja - 110 kW (150 KM); moč elektromotorja - 29 kW (39 KM); baterije - litij-ionska 1,1 kWh; skupna sistemska moč - 140 kW (190 KM); skupni navor - 400 Nm pri 2000 vrt/min; Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - samodejni CVT; gume spredaj in zadaj - 235/50 R18; obračalni krog - 11,6 m;
Karoserija: 5-vratna, enoprostorec; število sedežev - 7; mere (d/š/v) - 4.853 x 1.916 x 1.811 mm ; medosna razdalja - 2590 mm ;
Notranje mere: prtljažnik - 1206 / 2339 l ;
Mase: masa - 1978 kg; skupna dovoljena masa - 2595 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 185 km/h; rezervoar - 65 l; poraba WLTP - 6,5 l ; emisije CO2 - 149 g/km ;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
cosword9909.05.2023 19:40
Odlično
F1_tom09.05.2023 19:53
Ker dizajn interiera, zunanjosti, 15 let star dizajn, 50k ... vsa čast hahahaha
alfafil09.05.2023 23:56
Kot bi opisovali Toyotin sistem, saj tudi ona tuli samo pri polnem pospeševanju in baterijo sistem nikoli ne izprazni. Btw, elektromotor pri Fordu ima 98 kW polne moči.
klemens10.05.2023 09:11
Avto je povozil čas, če bi imel naslednika, bi zagotovo bil med opcijami tudi pri meni.
7even7710.05.2023 11:43
Pa si zdaj elegantno rešl zadeve, Klemens. No, do datuma, ko boš prevzel Takumi, upam, da bodo izboljšali (tudi) zvok zapiranja vrat, tako prvih, kot zadnjih. Obupno plehnat je in to za znamko (ter morda tudi za to (mpc) ceno) ni ok popotnica.
shark91110.05.2023 11:54
7even77: Klemens pač mora napisat, da je tega Forda povozil čas, če je pa ravnokar novo Mazdo naročil :)
alfafil11.05.2023 00:02
Res je, sem gledal test od Jure. Res obupen zvok, ampak, da zaradi tega ne bi kupil takšen avto? Hm.
7even7711.05.2023 08:36
Ne, seveda nimam namena domala vsiljevati nek svoj pogled ob naročilu novega vozila na podlagi (recimo) kakovosti že samo zvoka ob zapiranju vrat. Ne. Menim samo, da je (tudi) Jura pravilno opozoril na to (malenkost), ki pa nekaoko niti ni tako nepomembna. Marsikateri (v redu, sploh premijski) proizvajalec da kar precej na to podrobnost. In osebno tudi meni prvi stik z nekim vozilom pomeni precej hitro po zunanjem ogledu tudi sesti vanj, kar pomeni seveda odpiranje in nato zapiranje (vsaj enih) vrat. No in tu se mi kar malo vse skupaj ustavi, ko slišim, kako pločevina trči ob pločevino in je med tem opravilom prav nič kakovostno zvočno ne zaduši... V redu, gledam potem druge prednosti, ki bi me ne odvrnile od nakupa, a vendar... Vrata odpiramo in zapiramo vedno, ne? Kakorkoli že, vseeno mislim, da bo Klemensa to z vrati bolj malo ali pač čisto nič motilo.
klemens11.05.2023 09:01
Popolnega avta pač ni :) drugače sem pristaš karavanov in enoprostorcev, ampak izginjajo in ni nič pametnega na trgu. Sem ga naročil že januarja, ko nisem niti sedel v njem in tudi vozil ne. Potem sem imel čast tri tedne nazaj ga tudi vozit. Zapiranje vrat me niti ne moti toliko. Recimo pogrešal bom night vision, ki ga sedaj imam, tukaj pa ni opcije, masažne sedeže se ne da naročiti-sedaj uporabljam vsak dan, prilagodljivost nastavitve števcev, ampak recimo da odtehta head-up prikazovalnik, ni opcije podaljšanja sedalnega dela-sedaj imam, ker je sedalni del res kratek, prostornost pri SUV glede na dolžino in višino, tudi ni optimalna. Za nekaj let bo ok. Recimo, ko sem imel Grand Scenica pred 15 leti ga še vedno ne morem pohvaliti glede prostornosti in uporabnosti, medtem ko sem pri Corolli Verso pogrešal prav prostornost, medtem ko je bila motorizacija res super 2.2D.
klemens11.05.2023 09:05
* Pri Grand Scenicu, ga ne morem prehvaliti glede prostornosti in uporabnosti. Zame eden najbolj optimalnih vozil.
7even7711.05.2023 09:25
Vsak se odloča tako, kot se lahko, kot ima (z)možnost in, nenazadnje, kakor mu je s strani proizvajlaca sploh ponujeno! Tudi sam pri naslednjem avtu (sicer iste znamke) ne bom imel več masaže v sedežih (elekrika jih bo nastavljala še naprej), podkolenski del ne bo nastavljiv (je pa že v izvirniku dovolj dolg, da tega ne bom niti potreboval, ob tudi sicer povsem drugačnih sedežih, ki pa bodo recimo ponovno tudi klimatizirani, kar tokrat niso bili; ogrevalo se jih bo - poleg volanu - pa prav tako tudi zadaj), morda je še kakšna stvar, ki bi jo uegnil pogrešati - ampak v resnici vendarle ne. Še največja sprememba (zame) bo prehod iz dizla n bencin, kajti za PHEV ali zgolj EV še nisem odločen. Morda čez nekaj let, se itak hitro obrnejo.
thunderbolt11.05.2023 15:57
Sem sel tudi jaz gledat in poslusat tale zvok. To je pac res dlakocepstvo. 777, ce bos imel za svojega naslednjega take vatle, kot za kake druge, potem je ze zdaj bolje, da preklices narocilo (itak ti pa ne uide leto cakanja).
7even7712.05.2023 08:19
Mogoče, Thumder, ampak v resnici se, če upoštevam tudi te vatle, nimam česa bati pri svojem naročilu. Pa povsem jasno sem pojasnil (le) svoje mnenje in ob tem morda prepričanje, da bi se za 65k€ spodobilo primerno urediti še ta zvok. To je vse, četudi dlakocepsko, pa kakor komu potem, se razume.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija