Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Peugeot, ki izstopa
Peugeot 408 Hybrid GT 225 EAT8
Peugeot, ki izstopa
Peugeot, ki izstopa
16.05.2023 11:33

Po modelu 406 Coupe izpred več kot dveh desetletjih so Francozi vnovič izdelali oblikovno zelo drzen avtomobil. A ne izstopa le po oblikovni plati, pač pa tudi po vozniški natančnosti, zato bi ta utegnil zanimati širok krog kupcev.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 45.000
Cena testnega vozila: 46.140
videz
veliko serijske opreme
udobna in prostorna potniška kabina
zmogljiv pogonski sklop
uporaben prtljažnik
končna cena
nabiranje prahu in sledovi odtisov prstov na osrednjemu zaslonu

Naj takoj na začetku zapišem, da je teh v tem trenutku na naših cestah še razmeroma malo, saj jih iz proizvodnih trakov v tovarni v francoskem Mulhouseu ne zapelje toliko, kolikor je začetnega povpraševanja, a kot pravijo odgovorni pri Peugeotu, se bo do jeseni stanje stabiliziralo. Mi smo imeli to srečo, da smo se z njim pred kratkim družili in ga spoznali do te mere, da bi ga tudi za dalj časa vzeli v svojo domačo garažo. 

Peugeot, ki izstopa

408 je nov derivat francoskega proizvajalca z namenom privabiti tisti del kupcev, ki se odmikajo od uveljavljenega tradicionalizma. Novinec v ponudbi je bil izdelan na osnovi modela 308, kar pomeni, da si z njim sicer deli nekaj tehnike in oblike, a že takoj po prvem srečanju je jasno, da 408 želi biti drugačne vrste avtomobil. Karoserija je opazno višje postavljena, kar pomeni višji položaj sedenja in za nekaj centimetrov več odmika od tal (19 cm), tu je tudi kupejevsko nizka streha v zadnjem delu, pa všečno oblikovani usmerniki zraka in prtljažna vrata, ki se odpirajo skupaj s steklenim delom. Samo te tri značilnosti povedo zelo veliko o razširjeni uporabnosti novega Francoza. Zelo pomemben aspekt je tudi njegova drzno zasnovana zunanja oblika, s katero so oblikovalci uspeli doseči učinek občudovanja. Znanec mi je dejal, da ga poteze in LED luči s 3D grafiko na zadnjem delu rahlo spominjajo na Ferrarijeve modele. Mar res? Zadek so dodatno začinili z mišičastim odbijačem, ki ni v barvi vozila, sprednji del nosi prepoznaven hišni videz, k celotni zunanji podobi pa svoje dodajo še posebej za GT opremo oblikovana 19-palčna platišča in kovinska modra Obsession barva, ki je za kupca brezplačna.  

Peugeot, ki izstopa

Potem so tu še dimenzije. Novinec v dolžino meri krepkih 4,69 metra in je od tristoosmice za 32 centimetrov daljši, opazno daljša pa je razdalja med sprednjo in zadnjo osjo, ki znaša 2,79 metra (več kot 11 cm več), kar se najbolje opazi v prostorni potniški kabini. V prtljažniku tega hibridno gnanega vozila je primerjavi s klasično bencinsko gnano verzijo nekoliko manj prostora zaradi baterij, a kljub temu ta v osnovi ponuja 471 litrov (531 litrov s klasičnim pogonom), s preklopom naslona zadnje klopi pa je ta prostor možno še dodatno povečati za prevoz večjih kosov. V prostorninskem smislu to pomeni 1272 litrov. Omeniti velja tudi to, da del osnovnega prostora odžira pripadajoča torba s polnilnimi kabli, ki bi jih teoretično lahko skrili tudi pod predelno polico.

Peugeot, ki izstopa

Potniška kabina je prostorsko nekoliko bolj obilna kot v modelu 308 in še za ščepec bolj družinsko naravnana. Odrasli potniki bodo imeli na zadnji klopi dovolj prostora glavo, saj kupejevska streha ne vpliva na višino, prav tako bo ostalo še nekaj centimetrov prostega prostora za kolena. Vozniško okolje nosi prepoznavno zasnovo i-cockpit, ki jo Peugeot pri vseh svojih modelih uspešno pelje že deset let. Še več. Za leto 2026 napovedujejo povsem novo napredno te zasnove. Dimenzijsko manjši volan z nekaj uporabnimi fizičnimi stikali res potrebuje nekaj začetnega privajanja z nekoliko nižjo pozicijo, da je vsa vsebina 3D merilnikov v vidnem polju, a ko se na to novo pozicijo navadim, je upravljanje volana po svoje zabavno. Grafiko merilnikov je možno spreminjati, a večino časa imam izbrano tisto, ki mi prikazuje animacijo pretoka energije hibridnega pogonskega sklopa. 

Peugeot, ki izstopa

Digitalizacija upravljanja se nadaljuje na sredinski konzoli, kjer ima mesto vsebinsko bogat 10-palčni zaslon na dotik. Sprehod med meniji s pomočjo digitalnih gumbov i-Toggle (te je možno nastavljati po meri) poteka brezhibno in brez zamud, medtem ko je celotna vsebina infozabavnega vmesnika prilagojena slovenskemu uporabniku. Poleg natančnega načrtovanja poti s Tom Tomovim navigacijskim sistemom, ki vozniku sporoča prometne podatke v živo, ta omogoča še enostavno povezovanje mobilnih telefonov s sistemom Android Auto in CarPlay, a le preko kablovja. Edina slabost tega prikazovalnika in digitalnih gumbov je ta, da se na omenjeni površini hitro nabirajo sledovi prstnih odtisov in prah, zato je dobro imeti pri roki suho krpico.

Peugeot, ki izstopa

Testni 408 GT z oznako Hybrid velja za najzmogljivejšega v ponudbi. Takšen ima vgrajeno znano kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega in električnega sinhronega motorja, ki skupaj razvijata 165 kilovatov sistemske moči in 360 Nm navora, kar je dovolj za nekaj taktov dinamične vožnje, kjer je to mogoče. V podatkih je zapisano, da najvišjo hitrost doseže pri 233 km/h. 12,4 kWh baterija, ki jo je mogoče polniti na domači vtičnici ali preko šibkejših polnilnic z dvosmernim tokom (dodatno je bil vgrajen enofazni 7,4 kW polnilnik), med drugim omogoča vožnjo na krajše relacije v popolni tišini. Realen doseg je nekje okrog 40 kilometrov, najvišja hitrost pa 135 km/h. Hibridni način vožnje seveda pripomore tudi k nekoliko nižji porabi goriva. Kombinacija obojega nas je nagradila s povprečjem okrog petih litrov, zgolj pogon na bencinski motor pa pomeni liter ali dva več žeje. Dodatna elektrificirana pomoč termičnemu motorju je imela za posledico, da so razvojniki morali posodo za gorivo nekoliko zmanjšati. V uradnih tehničnih podatkih sicer piše, da ta meri 40 litrov, a v praksi nisem uspel natočiti več kot 35 litrov, pa sem se na bencinsko postajališče nekajkrat pripeljal dobesedno na hlapih, sodeč po računalniških meritvah. Teoretično sem tako pokuril tudi rezervo. S polno posodo in baterijami se doseg giblje okrog 500 kilometrov. Po vozniški plati 408 niti za trenutek ne razočara in ga je užitek voziti. Vzmetenje je nekoliko trše, krmilni mehanizem zmore precejšnjo mero natančnosti, nagibanja pa je razmeroma malo. Skratka, voznik in potniki se bodo počutili zelo udobno.

Peugeot, ki izstopa

Ker je hibridno gnani Peugeot 408 najzmogljivejši, je jasno, da tudi po cenovni plati sodi v sam vrh. Okroglih 45 evrskih tisočakov je osnova, v primeru našega testnega vozila pa je k tej ceni potrebno dodati še petstotaka za prej omenjen zmogljivejši polnilnik, pa še enega petstotaka za širokokotno kamero na zadku in 140 evrov za indukcijski brezžični polnilnik za mobilne telefone. Dolg seznam varnostnih asistenc, odlični matrični LED žarometi, ogrevan volan in kup drugih dobrot je uvrščenih med serijsko opremo paketa GT.

Peugeot, ki izstopa

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.598 cm3 ; moč - 132 kW (180 KM) pri 4250 vrt/min; navor - 250 Nm pri 1750 vrt/min; elektromotor: 1; moč - 81 kW; navor 320 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 12,4 kWh; moč polnjenja (AC) - 7.4 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 01:06; Prenos: menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj, gume: 205/55R19;
Karoserija: 5-vratna, hatchback; segment - C (mali srednji); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.687 mm x 1.848 mm x 1.478 mm; medosna razdalja - 2.787 mm; odmik od tal - 188 mm;
Mase: masa - 1681 kg; nosilnost - 539 kg; skupna dovoljena masa - 2220 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 7,8 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 233 km/h; rezervoar - 40 l; poraba WLTP - 1,2 l/100km; emisije CO2 - 26 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens16.05.2023 12:06
V petek so mi ga dali kot nadomestnega, ko sem svojega peljal na servis. Bil prijetno presenečen-pozitivno. Po LJ sem se vozil na štrom, sicer kot penzionist. Cca 35km naredil z baterijo. Na AC sem tudi malo pritisnil, da je šel v hybrid način, 225 KM se ne čuti, kot bi jih imel samo 160 KM. Vzel bi ga s klasičnim motorjem, problem je edino ker je max 130 KM. Ko sem se usedel v svojega malo čez tri leta starega 508, je kot bi se usedel v 15 let star avto. Ekrani in grafika so zelo lepo napredovali.
alfafil16.05.2023 16:23
Meni je avto top, lahko je zaradi mene tudi HEV, edino cena mi ne odgovarja.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija