Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prilagodljiva prostornost
Fiat Scudo CrewCab 1.5 Multijet 120 L2 Basis
Prilagodljiva prostornost
Prilagodljiva prostornost
23.05.2023 09:55

Peti v družini znanih lahkih gospodarskih vozil je Fiat Scudo. Prijetne zunanje poteze z roko v roki s prostornostjo in uporabnostjo, sploh pri CrewCab različici s prilagodljivim tovornim prostorom.

Jure Urbančič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 33.480
Cena testnega vozila: 36.566
za oko prijetna oblika
prednosti zložljive zadnje klopi CrewCab
dobršen delež avtomobilskosti v kokpitu
prostoren tovorni prostor
za zahtevnejše bo dvolitrski turbodizel boljša izbira
povečan hrup v potniškem delu
končna cena

Po odisejadi platform, ki jih je Scudo doživel, prihaja na preskus v novi preobleki in z zanimivo paleto. Za tovrstno obliko avtomobilov je vsekakor še vedno (najbolj?) aktualen dizelski pogon s kar štirimi klasičnimi agregati. Seveda je zaradi nadgradnje platforme lahko na voljo tudi v električno gnani potniški izvedbi. Povsem samostojen model bo e-Ulysse, kjer bo udobje potnikov še na višji ravni. Visok nos, prijetne luči in velik Fiatov logotip na maski ne pusti v dvomih nikogar. Pri oblikovanju zunanjosti dostavnikov oblikovalci nimajo ravno lahkega dela. Domišljija mora biti podrejena uporabnosti in škatlasti. Vendar tako do izraza še bolj pridejo podrobnosti od bočne linije oken, do oblike žarometov ali zadnjih luči. Dostavniki imajo več kot dvojno življenje. Če primerjate šasije, morajo zadovoljiti uporabnike, ki želijo višino in druge, ki želijo dolžino. Potem so tu še avtobusne različice in na koncu še “civilne, torej različica za družino, ki dostavnika ne uporablja profesionalno. Primerjava pričakovanj naštetih uporabnikov bi napolnila manjšo knjigo.

Prilagodljiva prostornost

Naš testni Scudo smo zaradi potniške naravnanosti torej obravnavali tudi družinsko in ne samo obrtniško. Ne glede na polna ali steklena zadnja stranska okna. Dobite jih namreč za doplačilo. Lahko pa mu rečete tudi dvoživka, preko dneva z orodjem in sodelavci, preko vikenda z ženo, otroci in na primer kolesi, opremo za piknik, čoln ali kaj drugega. Bolj zahtevnim predlagamo še priključek. Saj veste, za prikolico s čolnom ali potujočo hišico, ki ne sme biti težja od 2 ton.  

Prilagodljiva prostornost

V kabino se vstopa na že dolgo znan način, preko velikih sprednjih vrat in še večjih zadnjih drsnih vrat. Višina vstopa ni pretirana, saj gre za manjši izmed dostavnikov. V kabini so se odločili za opcijo tretjega sedeža spredaj, ki je kot vajeno precej ozek, je pa zato sedalni del premičen, kajti pod njim se skriva uporabno odlagalno mesto. Armaturna plošča predstavlja družinsko mešanico vplivov Francozov in Nemcev. Že dolgo se v dostavnike seli avtomobilski način upravljanja. Nekaterim je to prijetno in blizu, drugi si želijo tovornjaških občutkov. No, pri Scudu zadnjih ne bo. Plastika je trda in najbrž trpežna, merilniki so jasni, izbor upravljalnih gumbov in ročic prav tako. Sedež je prav tako dovolj čvrst, s seveda precej manj stranske opore kot pri avtomobilih. Vseeno je Scudo avtomobil, kjer bo večina voznikov in potnikov velikokrat vstopala in izstopala. Od tod ploski sedeži. 

Prilagodljiva prostornost

Zadnja vrsta sedežev je prav tako razsežna in zagotavlja velikim družinam in podjetjem z več zaposlenimi dovolj udobja. Posladek pa je prtljažnik kamor zares pospravite vse kar si kdorkoli zaželi. V osnovi je na voljo kar 3,2 m3 tovornega prostora. Ravno tu je prednost družinskih dostavnikov nasproti klasičnim, tudi največjim enosprostorcem. Z dodatkom CrewCab, z eno lahkotno potezo ob zloženi zadnji klopi pa enostavno podaljšate zdaj bolje rečeno tovorni prostor, s čimer uporabnik pridobi skupno 4,7 m3 prostora. Tu so še krilna zadnja vrata, ki se odpirajo do kota 90 stopinj.

Prilagodljiva prostornost

Tako lahko skočimo nazaj na primerjavo z avtomobilskimi rešitvami. Fiatov Scudo v novi preobleki ni samo dostavnik, kjer šteje volan in prostor. Nudi do štirinajst varnostnih dodatkov od sistema za prepoznavanje znakov, zaviranja v sili, nadzora nad pasov vožnje in mrtvega kota, do pomagal pri vožnji po zahtevnejših podlagah, do podpore za Apple CarPlay ni Android. Prijetna in včasih potrebna je vzvratna kamera, ne toliko zaradi navpičnega zadka kot zaradi varnosti v primeru pešcev ali celo otrok v bližini.

Prilagodljiva prostornost

Pogonski sklop predstavlja močnejša izvedenka hišnega 1,5-litrskega turbodizla z 88 kW največje moči. Od šibkejšega agregata ga loči 30 Nm navora. Fiat Scudo prodaja s še močnejšim dvolitrskim dizlom. Prednost manjšega je zmerna poraba goriva in povsem spodobne vozne lastnosti. Manjšemu turbodizlu se sicer pozna zmerna prostornina le pri speljevanju polno naloženega avta. Več moči bodo pogrešali samo tisti, ki redno vlečejo navkreber težke prikolice. Lega na cesti je primerna dostavnikom z daljšo medosno razdaljo. Vožnja je trša, sploh pa ni neudobna. Avtocestne etape z naloženim Scudom tudi navkreber niso težava. Še bolj pomemben je morda hiter in okreten volanski mehanizem za manevriranje v mestu. Ali pa preglednost izza volanskega obroča, ki zagotavlja, da Scuda zaupate tudi osebam nevajenim velikih vozil. 

Prilagodljiva prostornost

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.499 cm3 ; moč - 88 kW (120 KM) pri 3500 vrt/min; navor - 300 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6-stopenjski, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 205/65R16; gume zadaj - 205/65R16; obračalni krog - 12,4 m;
Karoserija: dostavnik; število sedežev - 3-3; mere (d/š/v) - 4.959 mm x 1.920 mm x 1.895 mm; medosna razdalja - 3.275 mm; kolotek spredaj - 1.627 mm; kolotek zadaj - 1.600 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 3,2 - 4,7 m2;
Mase: masa - 1.735 kg; nosilnost - 960 kg; skupna dovoljena masa - 2.695 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 16,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; rezervoar - 69 l; poraba WLTP - 6,6 l/100km (1 op 15,2); emisije CO2 - 173 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija