Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zlata sredina za skorajšnjo popolnost
Kia Niro 1.6 GDI HEV GT-Line
Zlata sredina za skorajšnjo popolnost
Zlata sredina za skorajšnjo popolnost
28.06.2023 12:14

Korejski recept za avto, ki je dober v vseh parametrih, v nobenem pa ne sili navzgor in navzdol.

Artur Švarc Artur Švarc, Urša Prosenjak
Osnovna cena: 38.509 €
Cena testnega vozila: 38.509 €
pogon
dodelan infozabavni sistem
poraba
mali predali v vratih
cena

Kia je v zadnjem desetletju našla svoj kompas na evropskem (in svetovnem) trgu s pametno razporejenimi modeli čisto za vsak okus. Hkrati so se podali v oblikovno drzneje vode, skupni fond tehničnega znanja in komponent s Hyundaijem pa je z velikimi koraki ujel (in marsikje prehitel) ostalo konkurenco. Niro kot križanec C-segmenta v drugi generaciji z obilico elektrifikacije je tako na primer prepričal žensko novinarsko srenjo, da ga je izvolila za aktualni naj avto po izboru žensk. Niro je od predhodnika zrasel za sedem centimetrov in zdaj v dolžino meri 4,42 metra. Platformo si avto deli s Hyundaijem i30, tako da je tehnično v večji meri primerljiv, čeprav je i30 v osnovi klasična kombilimuzina.

Silhueta prej spominja na kakega karavana kot petvratno kombilimuzino, črno obarvan del na boku za zadnjimi vrati kot podaljšani C-stebriček pa je pravzaprav edini oblikovni »hm«. Rahlo vesoljske so tudi sprednje luči, postavljene precej na bok, z ozko režo namesto velike maske med njima.

Zlata sredina za skorajšnjo popolnost

Notranjost je pisana na kožo vozniku in ne eksperimentira z štrlečimi zasloni in drugimi umetelnimi pogruntavščinami. Že res, da sta oba zaslona, tako tisti za digitalne merilnike kot za infozabavni sistem (oba merita 12,3 palca), spojena v eno celoto, še vedno pa sta del linij celotne armaturke. Tudi podoba vsebin na obeh zaslonih spada med bolj simpatične, sploh za tiste, ki radi vidijo bolj pisano sestavo. Malo več privajanja bo zahtevalo samo upravljanje, kjer so imeli snovalci svoj dan digitalizacije korak predaleč. Gumb za glasnost in nastavljanje klimatske naprave je namreč isti, kaj pa bomo nastavljali, pa je stvar kapacitativnega dotika. Če bi radi hitro dali glasnost radia na recimo 27 stopinj, potem je mojstrom tam v Koreji zagotovo uspelo. Ni optimalna rešitev, se pa da kot vsega – priučiti.

Sedeži so udobni tudi za višje rasle voznike, desno koleno bo sicer protestiralo zaradi široke konzole mes sedežema, presenetljivo veliko prostora je tudi na zadnjih sedežih. Prtljažnik meri 451 litrov, s podiranjem sedežev boste vanj spravili do 1500 litrov krame. Širina odprtine prtljažnika je sicer zaradi oblike bokov nekoliko ožja, pa tudi spodnji rob bi lahko bil nižji, a je zaključek avta del enega samega elementa, kamor sodi tudi visok odbijač.

Zlata sredina za skorajšnjo popolnost

Za tiste, ki hodijo na pot s praznimi mobilniki, sta spredaj – spet pohvalno - tako stari USB-A kot novi USB-C vmesnik, še po en USB-C pa štrli iz strani sprednjih sedežev za zadnja potnika. Tu je celo 220-voltna vtičnica za kak manjši prenosnik. Kia se pohvali, da so v notranjosti le trajnostni materiali. Črna svetleča plastika, ki je bila včasih trend in je v Niru ne manjka, pa vsaj estetsko ni nek dosežek, saj se zelo hitro poznajo odtisi in prah, prav tako bi lahko fantje v oblikovalskem studiu predale v vratih mirno izpustili, ker so tako ozki, da pravzaprav nanje kar hitro pozabimo.

Pri motorju Korejci že dolgo ne doktorirajo več. Standardni 1,6-litrski bencinski motor premore 77 kW (105 KM), dodatno je tu še 30-kilovatni motor, ki v povprečju deluje z močjo 10 kW, skupaj sistemska moč v praksi nanese 104 kW (141 KM). Za nekaj električnega premikanja poskrbi mala baterija s kapaciteto 1,32 kWh.  Niro sicer ni raketa, zna pa na trenutke odločnejše pospeševati, večinoma pa ima raje bolj defenzivno vožnjo, ker hibridni sklop pride do izraza. V povprečju se poraba giblje okoli petih litrov in pol, z malce volje in pazljivosti pa smo jo zbili celo pod štiri litre. Na daljnem vzhodu v takih pogonskih rešitvah sicer zelo radi uporabljajo brezstopenjske (tuleče) menjalnike, pri Niru je šeststopenjska dvosklopčna avtomatika precej bolj smiselna izbira.

Zlata sredina za skorajšnjo popolnost

Res da tu in tam včasih malce razmišlja, večino časa pa avtomatika menjalnika počne točno to, kar mora – dela se, da je ni. In sploh zna – pohvalno – tistih nekaj celic umetne pameti menjalnika prestavljati tudi pri nižjih vrtljajih, brez da uporabnik čaka. Seveda, pri bolj odločni uporabi stopalke za plin bo menjalnik šel tudi v višje vrtljaje, sploh, če vozni način preklopimo na športnega. Za malo bolj električno usmerjene je potem Niro na voljo še kot priključni hibrid z večjo baterijo.

Niro je čisto smiselna izbira, če voznik nima potrebe po bolj čistokrvnem SUV kot je na primer Sportage. Vendarle, tako kot se čudno vrti ta svet, se premikajo tudi cene. Kia Niro z osnovnim paketom opreme se po ceniku začne pri 36 tisočakih, medtem ko je naš testni GT-Line zapisan kar pri 43.299 evrih (priključni hibrid je še 5100 evrov dražji), s popusti kot klasičnim marketinškim prijemom pa potem »prižongliramo« do 37.499 evrov, z dodatki na 38.509 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.580 cm3 ; moč - 77 kW (105 KM) pri 5700 vrt/min; navor - 144 Nm pri 4000 vrt/min; vrtina in gib - 72,0 mm x 97,0 mm; elektromotor - 30 kW; skupna moč - 104 kW (141 KM)
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6-stopenjski, dvosklopčni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 205/60R16; gume zadaj - 205/60R16; obračalni krog - 10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - J (spodnji-MPV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.420 mm x 1.825 mm x 1.555 mm; medosna razdalja - 2.720 mm; kolotek spredaj - 1.573 mm; kolotek zadaj - 1.585 mm; odmik od tal - 160 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 451 l;
Mase: masa - 1.368 kg; nosilnost - 540 kg; skupna dovoljena masa - 1.908 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,4 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 165 km/h; rezervoar - 42 l; poraba WLTP - 4,9 l/100km; emisije CO2 - 115 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens28.06.2023 13:50
Oblikovno simpatičen avtomobilček, sem jih že nekaj videl na cestah in v pravi barvni kombinacij dobro izpade. Notranjost je katastrofalna, sploh volan.
shark91128.06.2023 15:40
Obupna notranjost...OBUPNA! Volan je tak kot pri kakšnem starem dostavniku...in enak volan je tudi v EV6...ne vem, a je bil nadzorni, ki je tole spustil v prodajo, pijan ali drugače zadet, ker druge razlage ne najdem....
zraice28.06.2023 20:53
Grd ko satan
F1_tom29.06.2023 08:46
in vaš je za samo 44 tisoč eur
R7830.06.2023 10:22
Glede oblike se bom zadržal (no, volan je res mimo), ampak nasplošno so ti hibridi pa kakršnikoli že, precenjeni. Enostavno ne nudijo toliko prihranka na gorivu (samo v določenih okoliščinah) kot tudi ne kakšnih ekstra vozniških užitkov. So pa modna muha, to pa ja.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija