Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti
Unimog
Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti
Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti
11.07.2023 00:12

Tudi Nemci so imeli svoj pogled na delovno živinče, ki se je v zgodovino zapisalo z imenom Unimog.

Artur Švarc

Ime je skovanka UNIversal MOtor Gerat (ali vsestranska motorizirana naprava), za idejo pa stoji Albert Friederich. Ime je nastalo po naključju, ko je nemški inženir Hans Zabel, ki je v tovarni Boehringer v Goppingenu zrisal načrte, na enem od listov pustil prej omenjeno skovanko. Koncept enostavne šasije z izredno gibljivim vzmetenjem in štirikolesnim pogonom ni bil edinstven, je pa na to šasijo šlo praktično vse, kar je takrat (in pozneje) svet potreboval. Prvi Unimog 70200 je bil pravzaprav mišljen kot traktor, a z enako velikimi kolesi, zadnjim pogonom in možnostjo priklopa sprednjih koles in možnostjo priključka različnih orodij, od žag do žetvenikov.

Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti

1951 je tovarno prevzel nemški Daimler-Benz, Unimog pa je danes znamka znotraj divizije Daimler Truck. Unimogova prepoznavna lastnost je prav njegova šasija. Gre za lestveno konstrukcijo s kratkimi previsi in portalnimi polosmi, podprtimi z vzmetmi. Ta rešitev omogoča velik odmik od tal, brez da bi vozilo potrebovalo velika kolesa. Že sam odklon polosi 30 stopinj pove, da je bil Unimog narejen za ekstremne terene, celo za skale do višine enega metra. Na sprednji del je nameščena visoka kabina, ki vozniku omogoča odličen razgled in lažje upravljanje s stroji. Ena od zanimivih rešitev, ki jo imajo nekateri modeli zadnjih generacij, je možnost prestavitve volana z leve na desno stran, da bi tako voznik lahko sedel na strani, kjer bolje spremlja dogajanje. Tako spredaj kot zadaj je Unimog primeren za različne priključke, od snežnih frez in puhalnikov do čistilnih krtač, nakladalnih rok ali tekočih trakov.

Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti

Prvi Unimogi so uporabljali kar običajni dizelski avtomobilski motor, šele 1963 pod Daimlerjem je vsestransko vozilo dobilo tovornjaški dizelski motor. Le prvi prototipi in primerki so imeli bencinski motor. Tradicionalno je bil Unimog na voljo s tremi različnimi izvedbami kabine: z odprto streho (kabrio) in z enojno ali dvojno kabino. Prav enojna kabina je najbolj razširjena. Ker je bil Unimog zasnovan kot nadgradnja agrikulturnega traktorja, v štartu ni imel zaprte kabine. Šele nekoliko kasneje so kabine začeli izdelovati pri Westaflii in jih začeli pošiljati v tovarno v Gaggenau. Prvi Unimog, ki je bil že tovarniško narejen s kabino, je bil serija 406. Daimler-Benz je za ta namen zgradil nov obrat z velikansko prešo, kjer so kabino stisnili v enem delu. Skupaj z novimi modeli so rasle tudi dimenzije, spreminjal se je tudi obraz Unimoga.

Nemško pojmovanje motorizirane univerzalnosti

Nemški univerzalni stroj bosta srečali kot reševalno vozilo, med pluženjem ceste pozimi in košenjem trave ob cestah poleti, kot gasilski avto in še marsikaj drugega. Eden od modelov je narejen tudi kot klasični traktor. Srečevali ga boste, se razume, po celem svetu. S svojo zasnovo vozi po himalajskih planinah in po afriški džungli.

Unimog je našel svojo funkcijo tudi v vojskah, čeprav ni bil mišljen zanjo. Zavezniki so njegovemu očetu, Alfredu Friederichu, dovolili razvoj le pod pogojem, da bo šlo za civilno vozilo. Ampak že 44 primerkov prvega modela 70200 je šlo v roke švicarske vojske. Po uspešni rabi so Švicarji zatem naročili tudi 540 kosov naslednika, modela 2010.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija