Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti
BMW M3 Touring xDrive Competition
Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti
Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti
25.07.2023 11:51

Če si kupci tega želijo, potem proizvajalci to prej ali slej naredijo. Nekako tako je šlo pri BMW M3, ki je prvič v svoji bogati zgodovini na voljo kot karavan. Začetni odziv trga je na evropskem nivoju tako dober, da so morali v Munchnu povečati proizvodnjo.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 99.950
Cena testnega vozila: 120.822
mišičast videz
uporaben prtljažnik
vozne lastnosti
bogata oprema
dober položaj za volanom
izredno zmogljiv pogon
končna cena z dragimi dodatki
nima možnosti izbire vlečne kljuke

Aktualno generacijo M3 in M4 Coupe smo v preteklosti že pobliže spoznali, oznaka Touring pa je pri temu modelu nekaj povsem novega. Nekaj kar bi utegnilo zanimati še tisti del kupcev, ki kombinirajo družinsko življenje z aktivnim slogom preživljanja prostega časa. Gremo kar k bistvu. M3 Touring je izjemno brutalen avtomobil, o tem ni dvoma. Če se omejim samo na videz, velja izpostaviti širše boke, zajeten karbonski difuzor, štiri izpušne cevi, 19- in 20-palčna kovana platišča s širino Continentalovih gum 275 oziroma 285 mm, precej bolj zajetna sta tudi odbijača, piko na i pa prinaša všečna siva kovinska barva, ki jo Bavarci drago dodatno zaračunajo. Skratka, na cesti ga težko spregledate, a vendar so imeli nekateri mimoidoči težave z dejstvom, da tak M3 sploh zares obstaja. Nekaj njih je bilo prepričanih, da ta nikakor ni delo mojstrov iz Munchna, pač pa predelovalcev.

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

Dimenzijsko si je M3 Touring z limuzinskim bratom tako rekoč identičen. Razlika med njima je le v dolžini in še to za zanemarljivih 7 milimetrov, precejšen odmik pa je pri uporabnosti. Spremenjena karoserijska zasnova zadka za uporabnika kakopak prinaša precej nekoliko večji prtljažni prostor do katerega dostopamo preko dvižnega stekla ali elektrificiranih vrat. Pravzaprav je razlika v prostornini le skromnih 20 litrov (skupno natanko 500 litrov), a bistvena prednost je široka odprtina, ki omogoča natovarjanje večjih stvari. Ni nevarnosti, da bi v njem prevažali omare, pralne stroje ali kakšno drugo večjo kramo, pač pa da vanj zložimo nekaj potovalnih kovčkov, morda torbo z golf palicami ali smučarsko desko. Skratka, vse tisto, kar uporabnik potrebuje za aktivno preživljanje prostega časa. Z lahkotnim podiranjem naslona zadnje klopi se pridobi še dodatnih 1000 litrov in skoraj dva metra ravnega dna do sprednjih sedežev. Dodatno je v prtljažniku urejeno še nekaj odlagalnih mest pod predelno polico, da se stvari med vožnjo ne premetavajo sem ter tja. Česar M3 Touring nima, pa je vlečna kljuka, ki bi se k celotnemu karakterju vozila sicer lepo podala. Nenazadnje, med aktivni prosti čas sodijo morda tudi vodni skuterji ali dirkaški motocikli, ki jih je potrebno pripeljati na kraj dogajanja.

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

Ker je M3 Touring nekoliko bolj družinsko naravnan, so bili v testnemu avtomobilu vgrajeni običajni športni sedeži in ne tisti karbonski. Odeti v rdeče usnje, ponudijo hlajenje, ogrevanje, nekaj masaže, a kar je najbolj bistveno, zelo čvrsto oprimejo telo voznika. Tudi ves ostali voznikov delovni prostor mi je že domač. Ukrivljen zaslon, nekoliko bolj odebeljen volanski obroč, hkrati pa ne gre spregledati tistih dveh rdečih stikal z oznako M1 in M2. S pritiskom ene ali druge se zabava šele začne. Odveč je, da vnovič zapišem, da M3 za volanom potrebuje izkušenega voznika, da bi iz njega potegnil tisto najboljše. M3 z nahrbtnikom je resnično hiter avto. 

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

Da je temu tako skrbi navit trilitrski bencinski s šestimi valji v vrsti in s pomočjo dveh turbin. Ker gre za Competition verzijo, deklarirana moč na papirju znaša 375 kilovatov oziroma 510 konjev. Pogon se ves čas razporeja na vsa štiri kolesa, to nalogo opravlja 8-stopenjski samodejni menjalnik M-Steptronic, ki ga večino voženj upravljam preko obvolanskih stikal. Bliskovito hiter je. Vsakodnevni hladen zagon motorja je bil tisti čas preskusa nekakšna obsedenost, kjer sem dobro minuto sedel v kokpitu in poslušal globoko brbotanje iz izpušnih cevi. Da je vse skupaj še bolj impozantno, s pritiskom na gumb ob menjalni ročici dodatno odpiram lopute v izpušnemu sistemu in povišujem število decibelov. Vsaka vožnja se je začela s pritiskom rdečega gumba M1, ki nekoliko spremeni nastavitve delovanja volanskega mehanizma, vzmetenja in zavor. Vse deluje bolj čvrsto in odzivno. Obstaja tudi rdeče stikalo z oznako M2. En pritisk ni dovolj, potrebna je dodatna potrditev, saj aktivno prenehajo delovati skorajda vsi asistenčni sistemi. Za tiste izkušene to pomeni popolno zabavo. Na osrednjemu zaslonu lahko izberem možnost izklopa štirikolesnega pogona, s čimer se vsa moč preseli le na zadnji par koles. Jasno, za tiste, ki radi kurijo gume ali pa drsijo skozi ovinek. Namensko ustvarjeno s strani Bavarcev, čeprav za takšno početje svetujem obisk zaprtega poligona ali bližnjega dirkališča. 

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

Ne glede na vse tehnične bombončke, je M3 Touring na cesti enako suveren kot njegov limuzinski ali kupejevski brat. Pravzaprav ne občutim nikakršne razlike, kljub temu, da je za 85 kilogramov težji od limuzine. Ko na polno pritisnem stopalko za plin, G-silo zelo dobro občutim, s prsti na volanu upravljam menjalnik in istočasno spremljam svetlobni indikator za idealno prestavljanje, vsakič znova pa ostajam presenečen, da mu pravzaprav nikakor ne zmanjka sape. Vozna dinamika je na zelo visokem nivoju. Ker Continentalove gume izjemno dobro grabijo asfaltno podlago je ta v zavojih natančen kot švicarska ura, a vendar fizika ima svoje zakone. Skratka prava cestna raketa, kjer poraba niti ne spada med pomembnejše podatke. Lahko namignem, da se je ta v povprečju gibala okrog 12 litrov. 

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

BMW M3 Touring Competition se uvršča v elitni razred avtomobilov in temu primerna je tudi cena. Začnemo tik pod 100 tisočaki, k tej ceni pa velja dodati še 20 tisočakov dodatne opreme. Samo karbonski dodatki zunaj in v potniški kabini so vredni več kot 5 tisoč evrov, zunanja barva stane 3585 evrov, zračenje sprednjih sedežev denimo 910 evrov, paket inovacij skoraj 4 tisočake in tako naprej. Seznam je predolg. Kakorkoli že, pri BMW-ju so nalogo vsekakor opravili z odliko, a kaj ko je ta na trg zapeljal tako rekoč v zadnjem trenutku. Namreč, naslednja generacija M-ov naj bi bila že v celoti elektrificirana. 

Eksplozija moči z dodatkom uporabnosti

Tehnični podatki
Motor: 6, vrstni; prostornina - 2.993 cm3 ; moč - 375 kW (510 KM) pri 6250 vrt/min; navor - 650 Nm pri 2750 vrt/min; vrtina in gib - 84,0 mm x 90,0 mm;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 275/35R19; gume zadaj - 285/30R20; obračalni krog - 12,2 m;
Karoserija: karavan; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.794 mm x 1.903 mm x 1.436 mm; medosna razdalja - 2.587 mm; kolotek spredaj - 1.617 mm; kolotek zadaj - 1.605 mm; odmik od tal - 122 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 500 l;
Mase: masa - 1.865 kg; nosilnost - 505 kg; skupna dovoljena masa - 2.370 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 3,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 59 l; poraba WLTP - 10,1 l/100km (1 op 9,9); emisije CO2 - 229 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
KOMPRESOR25.07.2023 21:16
To je to slej ko prej si ga bom privoščil. Edino kaj me matra je da pride M5 Touring.
KOMPRESOR25.07.2023 21:17
To je to slej ko prej si ga bom privoščil. Edino kaj me matra je da pride M5 Touring.
Uros3326.07.2023 12:15
Torej so potrebovali celih 7 let, da so po konjaži ujeli gullio. Na idealno težo 50:50 pa jih nikoli ne bodo uspeli ujeti, ker tega bmw ni sposoben izdelati.
matt026.07.2023 12:46
Še 200kg naj shujša pa bo mogoče še za kaj drugega kot avtocesto :)
shark91126.07.2023 13:45
Uroš33: ne govori neumnosti...BMW je 50:50 razporeditev teže dosegel že leta 1956...
KOMPRESOR26.07.2023 16:25
Uros33: premalo veš o BMW tak, da raje se prvo pozanimaj in potem komentiraj. BMW je eden redkih proizvajalcev kateri za skoraj vse njihove modele skrbi da bi bilo težišče čim bolj optimalno. In nekateri modeli so celo zadaj težji!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija