Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V gnezdu maskiranih Bavarcev
Reportaža
V gnezdu maskiranih Bavarcev
V gnezdu maskiranih Bavarcev
09.08.2023 00:45

Vsi smo že kdaj srečali na cestah kakšen zakamufliran prototip avtomobila, ki šele prihaja. A včasih lahko naletite tudi na pravo gnezdo.

Artur Švarc Artur Švarc

Spyshots, Scoops, Mule, pa še bi se našel kak izraz v angleščini. V kamuflažne prevleke večinoma zakrivajo avtomobile, ki še niso uradno predstavljeni, pa tudi tiste, kjer testirajo nove sisteme, tehnične nadgradnje in prilagajajo različne nastavitve. V zadnjih dneh smo srečali enega Suzukija kar v Ljubljani in enega bodočega električnega Mercedesa na poti proti Munchnu, kjer pa je doma…saj veste, katera znamka.

Koncert The Weeknd na Olimpijskem stadionu v bavarski prestolnici, ki ga je želela videti naša smrklja, očeta ni zanimal, bil sem le voznik. Od petih, ko se je odprl stadion pa do 23h, kolikor je trajal koncert, sem imel veliko, celo preveč časa in to, da je prizorišče koncerta nekaj sto metrov stran od BMW-jeve tovarne in centrale, pomeni določeno prednost za očeta avtomobilskega novinarja. Ker se je mlada dama skupaj z njeno mamo morala še preobleči za koncert, sem našel stransko ulico za tovarno in parkiral pred gradbiščem nastajajočega poslovno-stanovanjskega kompleksa.

V gnezdu maskiranih Bavarcev

In ko sem se ravno pretegoval ob avtomobilu po urah sedenja, je mimo pripeljal prvi zakamuflirani Bavarec. Po obliki in napisu Electric Vehicle je znalcu takoj jasno, da gre za električni i5, ki je že nekaj časa poznan, a vseeno, voznik je praktično ustavil ob našem avtu in zavil v podzemno garažo tega novega kompleksa. Glej si ga no, sem pomislil, fantje imajo gnezdo prav nasproti tovarne. Za njim so se zaprla velika vrata spodaj v garaži, kjer bi človek pričakoval še nedokončan objekt. 

Po glavni ulici so se med tem iz zahodnih vrat v tovarno vsuli tovornjaki, polni novih Bavarcev. Bila je petkova gneča in zaprli so celotno ulico proti severni obvoznici. Vsaj 8 sem jih naštel. 

V gnezdu maskiranih Bavarcev

Ravno sem hotel poslati našemu uredništvu fotografije, pa sem zaradi obremenjenosti omrežja moral ponovno zagnati telefon. In takrat se je z glavne ulice pripeljal zakamuflirani primerek i7, s precej velikimi kolesi in zajetnimi odbijači. Morda M različica? Preklinjal sem ugasli telefon in gledal, kako je avto izginil na drugi strani ulice v tovarno. Potem sem dekleti odpeljal proti stadionu, da jih odložim pred BMW Weltom, ko je ta ista Sedmica pridrvela mimo po glavni ulici in v hipu izginila v daljavi. Tako na oko je od semaforja dobesedno iztrgala asfalt in izginila na odcepu za Stuttgart.

V gnezdu maskiranih Bavarcev

S preveč časa sem se odločil malce raziskovati okolico, naredil nekaj krogov po sosednjih ulicah in spet zašel v tisto, ta prvo, če je tam pri tisti podzemni garaži še kaj zanimivega. Čisto po naključju sem pogledal na drugo stran ulice za ograjo in zagledal v rumen vzorec zakamufliranega Countrymana. Po napisih sodeč je bil deležen testiranj emisij. Samo čakal sem, kdaj bo kdo iz tovarne začel spraševati, zakaj kukam skozi ograjo v tovarno.

Naslednji krog mimo BMW Welta opazim pred zgradbo veliki XM, ob njem dva snemalca ali fotografa, ob njem pa je poskakoval nek plesalec. Verjetno kakšen spot ali reklama, si mislim.

V gnezdu maskiranih Bavarcev

Odpravil sem se naprej in šel proti centru. Pravzaprav se je začelo rahlo mračiti in iskal sem mesto, kjer bi človek, ki ga čaka nočni povratek do Ljubljane, oddremal nekaj kitic. Na južnem robu Olimpijskega parka nedaleč od stadiona je pred blokom stal velik zakamuflirani X7. Verjetno spet eden od predserijskih prototipov, saj z X7 ta hip ni v načrtu večjih sprememb. Logično, da so pri bavarski premijski znamki v tovarni cele garaže prototipov in da se pravzaprav ves čas spotikaš ob njih.

V gnezdu maskiranih Bavarcev

Za konec sem si želel v polmraku ogledati še obseg tovarne, ta je na tem severnem delu Munchna zares velika in še gradijo čisto nove hale. Na nasprotni strani tovarne sem pri enem od stanovanjskih blokov naletel na še enega i5, ne istega kot pri podzemni garaži, privezanega na električni sesek. Z malo več časa sem skakljal povsod okoli njega in pogledal tudi v notranjost. QR koda na vratih pošlje na BMW-jevo stran o električnih avtomobilih, medtem ko tista na armaturki zaradi slabše vidljivosti ni bila več čitljiva. Od tam naprej je bilo lova za proto-BMW-ji dovolj. Končno sem našel tudi cilj za svoj dremež, BMW Welt, velikanski razstavni prostor, v katerem preprosto pozabiš zapreti usta od začudenja. Ampak to bo stvar prihodnje zgodbe.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91110.08.2023 08:43
Super članek! Temu se pa reče raziskovalno novinarstvo :)
alfafil10.08.2023 11:42
Te je le bila neka korist od takšne poti. ;)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija