Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vrhunec BMW-jeve serije X
BMW X7 M60i xDrive
Vrhunec BMW-jeve serije X
Vrhunec BMW-jeve serije X
14.08.2023 15:17

Nikakor ne gre za električni avto, ampak za starega dobrega BMW-ja z osemvaljnikom, zvrhano mero udobja in prestiža.

Jure Urbančič Jure Urbančič in Artur Švarc
Osnovna cena: 138.250
Cena testnega vozila: 172.004
Zunanja eleganca
notranja velikost
prilagodljivost tretje sedežne vrste
kakovost notranjosti vključujoč zaslone
notranji ambient
udobje sedežev
vzmetenje
lahkotnost moči osemvaljnika
neslišnost delovanje podvozja
nadzor nad avtomobilom
Končna cena

Ne gre za kontrapunkt časom, ki jih preživljamo, ampak za najboljši odgovor nanje. Če si ga seveda lahko privoščite. Novi X7 ni samo nov navzven, nov je prav tako kleni M osemvaljnik. BMW je X7 pred kratkim prenovil. S tem mu je vrnil nekaj samosvojosti, ki jo bodo gotovo kmalu podedovali tudi drugi modeli. Ločil je X7 od X5 in podaril večjemu bratu tisti kanček grandioznosti, še toliko bolj občuten v vrhunskem X7 M60i. Pika na i, ki je morda manjkala pri dvoboju z zvezdo ali podeželskimi Angleži. Trg tam zgoraj vseeno ni tako osamljen, kot bi se zdelo na prvi pogled. Niti s strani prostornosti, še manj prestiža ter prav tako pri vrhunskih pogonskih agregatih. Že res, da se trendi naslanjajo na hibridna in električna vozila ali morda na močne dizle. Zadnje, ko govorimo o avtomobilih, namenjenih potovalnim presežkom. Toda precej je trgov, ki jih ne vidimo, samo naštejmo ZDA, arabske dežele, Azija. Tam v tem segmentu izbirajo močne osemvaljne bencinske agregate.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Kaj točno je novega na prenovljenem X7. Spremenili so žaromete, ki so zdaj iz dveh delov. Mogočna maska je še vedno agresivna in se spaja z novim sprednjim odbijačem. Parira mu nov zadnji odbijač. Vanj je vgrajen tudi zaključek izpušnih cevi. Prav ste prebrali, ne gre za poceni plastiko. X7 M60i ima res štiri velike izpušne cevi. Zadnje luči so prav tako malce agresivnejše. Obenem so povečali velikost platišč, ki jih dobite za avtomobilom ali si jih dodatno omislite. V notranjosti je novosti še več. Najprej vas pozdravi velik, ukrivljen zaslon, ki sega izpred voznika proti sovozniku. Vsebuje nov zabavni del avtomobila, podoben tistemu iz BMW-jev i. Velika sprememba je način vključevanja nekaterih funkcij, saj se pri pritisku na gumb odprejo dodatni meniji. Nasploh je menijev cela vrsta in so sprva celo malce strašljivi. Zakaj? Možnosti nastavitev je toliko, da hitro izgubite pregled. Brez skrbi, vse deluje tudi z uporabo najenostavnejših in najbolj grobih prstov ali gumbov na sredinski konzoli.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Pod velikim zaslonom so prenovljeni zračniki, z na videz nenavadnimi, ampak logičnimi upravljalniki smeri curka zraka. Nov je tudi M dodatek pred sovoznikom, ki je osvetljen. Priložnost smo imeli občudovati s kristali obogateno sredinsko konzolo. Oziroma upravljalne gumbe na njej in seveda kratko ročico za nadzor nad samodejnim menjalnikom. Držali za lončke na sredinski konzoli sta ogrevani, kar govori predvsem o skrbi za kupce čez lužo. Še besedica o črni oblogi strehe iz alkantare, ki v X7 M60i pričara dodatno žlahtno vzdušje.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Ko govorimo o udobju in prostornosti ne moremo mimo prijetnega usnja v katerega so odeli tako armaturno ploščo kot vrata. Seveda so sedeži prav tako usnjeni, izjemno udobni, električno nastavljivi, s segrevanjem, hlajenjem in masažno funkcijo vred. Ergonomsko jim ne moremo nič očitati., Nastavljivi so v vseh podrobnostih, naklonih, podporah in tako naprej. Zadaj je vstop olajšan z ogromnimi vrati. Le poglejte stransko linijo X7 M60i. Tudi zadnji sedeži so električno nastavljivi in jih lahko spravite do letalskega spalnega položaja. Dva sedita kraljevsko, brez težav pa tam gostite tudi tri odrasle potnike. Pred njimi je že v najbolj naprej pomaknjenem položaju zadnje klopi zvrhano veliko prostora za noge in kolega. Višina X7 M60i ni nikdar težavna, tudi največjim košarkašem ne. Pred gosti na zadnji klopi so še priključki za USB, na zadnjem delu sredinske konzole pa upravljanje klimatske naprave. Če jih moti sonce ali zvedavi pogledi, si lahko električno zastrejo stranska stekla. Ampak za zadnjo vrsto je še tretja vrsta sedežev. Tudi tem potnikom so namenili upravljalec za klimatizacijo, USB priključke v podpori za roke, celo samostojno stekleno streho, ki se tudi odpira. Prostora zadaj je seveda manj, torej samo za dve osebi. Ergonomija sedenja pa ne trpi pretirano, tudi pri odraslem ne. Višina sedenja je precej prijetna, noge je mogoče vseeno pospraviti pod drugo vrsto sedežev. Ko obvladate prilagajanje druge vrste, postane celo vstop v tretjo vrsto enostaven. Prelom tretje vrste  in zlaganje v tla prtljažnika lahko opravite tudi preko prtljažnih vrat. Nič novega, gre pa izjemno hitro in zabavno. X7 vam s takim prilagajanjem ponudi kar 750 litrski prtljažnik. Pristop je enostaven, zadnja vrata so deljena in električno podprta. Spodnji del je odlična polica, seveda tudi za sedenje in preobuvanje po sprehodu v naravi.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Pod motornim pokrovom X7 M60i je pravi BMW V8 iz M oddelka. Ampak lahko X7 M60i ponudi ta M občutek? Za začetek moramo vedeti, da so avtomobil dodobra prilagodili in ne gre samo za lepljenje oznake M60i. Z M60i dobite precej bolj dodelano vzmetenje z boljšim nadzorom nad aktivnima stabilizatorjema, drugačnim diferencialom in drugačnimi osnovnimi nastavitvami vseh načinov delovanja vzmetenja vključujoč nadzor na delovanjem štirikolesnega pogona. Nekaj smo o tovrstnem sistemskem pristopu govorili že pri našem testu BMW X5 M Competition. Seveda je vse odvisno od tega kako se visokoleteče besede, napisane v dokumentaciji, dejansko obnesejo v praksi. Za razliko od športnega X5 M Competition je X7 M60i precej bolj vsakodnevno nastrojen. Udoben torej, brez nepotrebnih stresanj, nemirnosti in brez zvočnih anomalij iz zunanjosti. Nikakor pa avtomobil ni sterilen. Odziva se na ukaze voznika z natančnostjo in odličnim nadzorom. Pri izbiri športnega programa seveda najbolj čutite drugačno delovanje agregata in menjalnika, vzmetenje postaja trše, a vseeno spet … udobno. Vse naloge, tudi ozko, bolj zavito cesto obvlada. Ne glede na težo in ne glede na velikost. Naravnost neverjetno! Tu se izkaže izjemen trud inženirjev pri BMW-ju. Če govorimo o 4,4-litrskem V8 agregatu, ki obteži nos in razvija 390 kW največje moči ob 750 Nm navora, se poskočnost X7 M60i s pospeški z mesta in preskoki ob prehitevanju drugih vozil ne zdi več neverjetna. Samodejni menjalnik z osmimi stopnjami ima seveda tudi pomoč za hitro speljevanje ali po domače “Launch control”. Brutalno tudi zaradi odličnega xDrive ali štirikolesnega pogona. Oba pomagata, da vas kar izstreli pri pospeševanju iz mesta. Morda niste vedeli, da je pri X7 M60i serijsko opremljen tudi s štirikolesnim volanom. V vzvratnem ogledalu lepo vidite kako se premikajo zadnja kolesa, kar ne pomaga samo pri zmanjševanju rajdnega kroga, ampak pri manevriranju nasploh.

Vrhunec BMW-jeve serije X

X7 M60i je velik avtomobil, navznoter in tudi zunaj. V parkirnih hišah je več navideznih težav kot dejanskih. Avtomobil spravite v vsak prehod in vse normalne velikosti parkirnih mest. Pomagajo vam kamere in senzorji, ki ščitijo kovino in plastiko pred nasilnimi vozniki. Vseeno se bolje počuti tam, kjer je prostora nekoliko več. Tudi zaradi velikih vrat, ki vodijo v notranjost. BMW X7 M60i lahko po mili volji spuščate in višate. Omejujejo vas le nekateri parametri glede hitrosti in podobno. Avtomobil se s pritiskom na tipko spusti za nalaganje večjih bremen. Podobno se pri pritisku na tipko sproži tudi tovarniški priključek. Vse boste obvladali v delčku sekunde in navdušeno hvalili BMW-jeve kreatorje.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Kdor od M osemvaljnika v M60i pričakuje gromovniški zvok in poplesavanje, se je uštel pri izbiri avtomobila. Je diskretno pridušen, tekoč, nasploh nič postopaški. Mirno in čvrsto podpira voznika v vseh situacijah. Ne moremo mimo dejstva, da je dizel vseeno bolj evropski, ne glede na gonjo proti dizlom. Vsaj za ogromno količino kilometrov in porabo, ki jo včasih takšni avtomobili prenašajo. Naša testna poraba je bila nižja od deklarirane osemvaljnikove z 12 oziroma 13 litri bencina na sto prevoženih kilometrov. Igrali smo se v iskanju najnižje in dosegli dobrih deset litrov na relacijski vožnji. Morda bi se dalo še nižje, vprašanje pa je kakšen bi bil smisel. Za čepenje za avtobusi in priklopniki si raje kupimo električarja ali kaj cenejšega.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Če BMW X7 M60i s čim navduši, je to njegova neizmerna varnost. Varnost? Morda varno zanesljivost. Ravno to besedo smo namenoma izbrali. V vseh primerih ponudi odgovor, na hitrost, na željo po dinamiki, na zahtevo po nadzoru, na željo po udobju. Prostora je dovolj za vrsto potovalnih gostov. Prva in druga vrsta sedežev nudita enako udobje in sta namenjeni najbolj zahtevnim. Prtljažni prostor je velik, naj vas ne zavede fotografija z nadstandardnim šopkom cvetja. X7 M60i je v vseh pogledih nadstandarden, od tod tudi njegova cena. Potem se postavlja vprašanje, če lahko nadomesti kateri drug avtomobil iz M palete? Pravzaprav niti ne, je edinstven v panogi, ki jo omenjamo zgoraj. Nikakor pa ni športnik v dni duše, čeprav so njegove zmogljivosti, glede na težo in velikost, skoraj nezemeljske.

Vrhunec BMW-jeve serije X

Tehnični podatki
Motor: 8, in V-vorm; prostornina - 4.395 cm3 ; moč - 390 kW (530 KM) pri 5500 vrt/min; navor - 750 Nm pri 1800 vrt/min; vrtina in gib - 89,0 mm x 88,3 mm;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 285/45R21; gume zadaj - 285/45R21; obračalni krog - 13,0 m;
Karoserija: 5-vratna, SUV; število sedežev - 7; mere (d/š/v) - 5.181 mm x 2.000 mm x 1.835 mm; medosna razdalja - 3.105 mm; kolotek spredaj - 1.682 mm; kolotek zadaj - 1.703 mm; odmik od tal - 221 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 300 l;
Mase: masa - 2.575 kg; nosilnost - 780 kg; skupna dovoljena masa - 3.355 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 83 l; poraba WLTP - 12,1 l/100km (1 op 8,3); emisije CO2 - 274 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice15.08.2023 11:38
Hahaha kaka cena
KOMPRESOR15.08.2023 21:07
Še premalo stane kot izgleda, saj je v Sloveniji že absolutno preveč takih avtomobilov. Za moje pojme in na situacijo, ki jo imamo bi moral taki avto stat najmanj 250.000 eur, da ga ne more imet vsak. Na koncu koncev pa kot sem že enkrat omenil, da Kia stane preko 70.000 eur, pol pa raje še malo stisnejo zobe Slovenci in na koncu kupijo tak avto. Pri nemalo hišah vidim tudi po kar dva nova X5!
matt015.08.2023 21:20
Najmanj 250 tisoč :D saj je BMW, ne pa neka huda ekskluziva
jjs16.08.2023 15:48
Nekaj podobnega sem zadnjič videl pri Lesnini. Samo da ni imelo koles in bobrovcev spredaj.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija