Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja
Spet prvi med motoristi
BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja
BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja
17.08.2023 11:56

Konec prihodnjega meseca bo v Berlinu velika premiera nove generacije modela GS, ki bo med drugim prvi serijski motocikel z novo varnostno asistenco.

Peter Pirkovič BMW

V tem primeru gre za sistem, ki najprej deluje kot opozorilnik, nato pa nežno samodejno zavira, v kolikor tipala ugotovijo, da bi lahko prišlo do trčenja in da voznik ne reagira na nevarnost. Zadevo zelo dobro poznamo iz avtomobilov, prvič pa se jo namešča tudi na dvokolesnike, zato ima ta nekoliko spremenjen režim delovanja. Celotna zadeva temelji na aktivnem tempomatu, ki prilagaja hitrost oziroma vzdržuje varnostno razdaljo med vožnjo, kar pri BMW-jevih motociklih ni novost.  So pa zdaj nemški inženirji celotno zadevo nadgradili še možnostjo samodejnega zaviranja. Ta deluje pri izbiri voznih profilov dež, cesta ali dinamična vožnja, ne pa tudi v Enduro Pro programu, in sicer pri hitrosti med 30 in 160 km/h.

BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja

Kako deluje sistem? Če radarska kamera na sprednjem delu zazna, da se motocikel hitro približuje vozilu pred njim, sistem začne delovati tako, da na zaslonu kot opozorilo najprej prikaže majhno rdečo ikono avtomobila, a ker to ni dovolj, istočasno poskrbi tudi za haptični utrip na krmilu. V kolikor to ne zadostuje, sistem nadaljuje z nekoliko bolj intenzivnim opozorilom in sicer dvakrat nežno samodejno pritisne na zavore, da bi le pritegnil pozornost voznika. Ko tudi to ni dovolj se čez celoten zaslon pojavi veliko rdeče opozorilo, nato pa sistem spet nežno pritisne na zavore. Pri BMW-ju pravijo, da so sistem razvili na način, da ta pravzaprav nima cilja, da bi se motocikel dejansko samodejno tudi ustavil, saj je namen le upočasniti motocikel, da se voznik na nevarnost na cesti lahko primerno odzove. Namreč, pojemek je omejen na blagih 4,4 m/s2 oziroma manj kot 0,5G.

BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja

BMW Motorrad uvaja sistem samodejnega zaviranja

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs18.08.2023 07:14
Komaj čakam avtonomno vozečih motociklov.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija