Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nadaljevanje elektro preobrazbe
Slovenska premiera: Hyundai Ioniq 6
Nadaljevanje elektro preobrazbe
Nadaljevanje elektro preobrazbe
31.08.2023 04:27

Nov član električne družine Ioniq, ki nosi številko 6, je zdaj na voljo tudi slovenskim kupcem. Zaradi velikega povpraševanja z vseh koncev sveta, je tovarna v Južni Koreji za nas letos rezervirala le okrog 35 primerkov.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Že pred dvema letoma, ko smo spoznali prvega resnega znanilca električne dobe pri korejski znamki, je bilo jasno, da se preobrazbe lotevajo zelo preudarno in v skladu z obstoječimi trendi. Zdaj je k nam zapeljal nov model, ki omenjeno ponudbo električarjev le še nadgrajuje, čeprav njegovo tehnično drobovje povečini poznamo. Videz štirivratne kupejevske limuzine na cesti ne bo ostal neopažen. V to smo še kako prepričani. Kot smo pred časom zapisali, s strani deluje kot lok, ki spredaj prebija zrak, zadaj pa ga prav tako nežno spušča k tlom. Vse skupaj ni le estetsko, ampak je zagotovo tudi v službi aerodinamike in se zelo zgleduje po konceptu Prophecy. Kar se tiče aerodinamike, koeficient zračnega upora je izjemno nizek, le 0,21. Kupejevska streha največji davek vzame pri prtljažnemu prostoru oziroma dostopu, saj je pri manjši odprtini težko nalagati večje kose stvari. Prostornina zadnjega dela sicer znaša solidnih 400 litrov, medtem ko sprednji frunk zmore kapaciteto 45 litrov.

Nadaljevanje elektro preobrazbe

V potniški kabini je na prvi pogled prostora v izobilju. To nakazujejo že dimenzije. V dolžino Hyundaijev električar meri 4,85 metra, v širino 1,88 metra, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo pa znaša krepkih 2,95 metra. Zasnova potniške kabine nam je znana. Izjemno kakovostni materiali, udobni sedeži, volan brez logotipa proizvajalca in podolgovat ukrivljen zaslon (dva 12,3-palčna prikazovalnika) v vlogi podatkovnega vozlišča, novost pa sta dva mini zaslončka na levi in desni strani. Ioniq 6 ima za 1200 evrov doplačila namesto klasičnih vzvratnih ogledal kamere na zunanjih nastavkih, slika pa se ves čas prenaša na omenjena mini zaslona. Zanimiva rešitev, a zagotovo bo potrebnega nekaj začetnega privajanja. Odlagalnih mest ne primanjkuje, prav tako ne USB priključkov, urejen je sistem za brezžično polnjenje pametnih telefonov, prav tako ostaja prisotnih tudi nekaj fizičnih gumbov, na voljo pa je še izboljšan sistem za zrcaljenje potovalnih podatkov na sprednjo šipo.  

Nadaljevanje elektro preobrazbe

Tako kot Ioniq 5 je tudi šestica grajena na namenski platformi E-MGP, ki temu avtomobilu omogoča vgradnjo 800-voltne električne arhitekture, s čimer se občutno poveča moč polnjenja baterij. Na ultra hitrih polnilnicah z enosmernim tokom polnjenje iz 10 na 80 odstotkov traja vsega 18 minut (najvišja moč polnjenja 232 kW), medtem ko je za polnilnice z izmeničnim tokom serijsko vgrajen 11-kilovatni polnilnik. Ioniq 6 je na voljo z dvema kapacitetama baterijskega akumulatorja. Trenutno je pri nas na voljo le baterija z višjo 77,4 kWh kapaciteto, pri kateri kupec lahko izbira možnost dvo ali štirikolesnega pogona. V primeru slednjega je poleg električne pogonske enote na zadnji osi (165 kW), vgrajen še elektromotor na sprednji osi (74 kW), skupna sistemska moč obeh pa znaša 239 kilovatov. Pri takšni kombinaciji doseg po tovarniških merilih znaša 583 kilometrov, v kolikor avtomobil poganja le en motor, doseg znaša 614 kilometrov.

Nadaljevanje elektro preobrazbe

Kot pravijo pri zastopniku vozil, večina vozil, ki prihajajo v Slovenijo in imajo že nekaj končnih lastnikov, so bogato opremljena. To pomeni paket Impression, ki serijsko vključuje med drugim toplotno črpalko, priključek za zunanje napajanje naprav (V2L), električno pomične skrite vratne kljuke, sistem ozvočenja Bose, zrcaljenje podatkov na sprednjo šipo in bogat spisek varnostnih asistenc. Cena takšnega znaša 57 oziroma dobrih 60 tisočakov (štirikolesni pogon), medtem ko je vstopna cena za Ioniqa 6 postavljena pri 45.100 evrih. 

Nadaljevanje elektro preobrazbe

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs31.08.2023 06:48
Na tem avtu +/-vse štima, samo... Zadnjič sem enega videl v živo v Bohinju. Ne vem, ideja super, koncept super, kar pa vidiš na cesti, je banana. Ali nekaj podobnega. 5 je veliko bolj posrečen.
klemens31.08.2023 08:07
Kot celota je to spaka, ali kot je jjs zapisal, banana :-). Spredaj še prebavljiv, zadek groza, notri ok, razen volana. Ne štekam pa štrcljev za kamere, ker potem je vseeno ali daš klasična ogledala. Verjetno če odbiješ štrcelj s kamero, ne bo ravno poceni menjava. To bi lahko bolje rešili.
1-2-331.08.2023 13:41
Meni pa od spredaj že sedaj zgleda zastarelo, kot bi bil že 10 let ali pa 20 let star model.
skrivo01.09.2023 00:09
Meni je to eden najgrših avtomobilov zadnjih 30 let in me posledično tudi tehnika te grdosije čisto nič ne zanima.
Bacco01.09.2023 07:42
Kaj tako grdega pa lahko res samo Azijci spravijo skupaj. Kot neka novodobna wannabe električna žaba. Notranjost sicer čisto OK, ne razumem pa, kdo bi hotel imeti bele sedeže v avtu za vsakdanjo uporabo.
klemens01.09.2023 08:29
Bacco, jaz sem si naročil bele sedeže pri novem (še par tednov, da ga dobim). Mi je vseeno kako bodo zgledali čez 4-5 let, ko bom avto menjal, mi je pa všeč edino takšna notranjost -pri naročenem avtu (črne ne bi imel, ker popolnoma izgubi lepoto oblikovanja). Vmes bom pa dal še na kakšno čiščenje. Za lepoto je potrebno kdaj potrpeti :-)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija