Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Čas za spremembe
Premiera: Mini Countryman
Čas za spremembe
Čas za spremembe
03.09.2023 12:27

Minijev križanec vstopa v tretjo generacijo. Od predhodnika je za 13 centimetrov daljši, za pogon pa so mu inženirji namenili bencinski, dizelski ali električni motor.

Peter Pirkovič Mini

Ta bo zdaj prvo premiero v živo doživel na salonu v Munchnu, ki svoja vrata odpira v kratkem, medtem ko se bodo prodajne aktivnosti zanj začele v prvih mesecih prihodnjega leta. Tudi v Sloveniji. Kar se tiče oblike so oblikovalci obdržali prepoznavno škatlasto karoserijsko zasnovo, ki jo spremlja kratek pokrov motorja, dolga medosna razdalja, velika do 20 palcev velika kolesa, odsekan zadek in izboljšana aerodinamika (koeficient zračnega upora se je znižal iz 0,31 na 0,26). Obenem so oblikovalci poskrbeli za svež zunanji videz, ki je plod oblikovalskega jezika Charismatic Simplicity. Avto se je tudi dimenzijsko nekoliko okrepil. V dolžino je za 13 centimetrov daljši in meri 4,43 metra, širok je 1,84 metra, za 6 centimetrov pa se je povečala tudi višina (1,66 m). 

Čas za spremembe

Potniška kabina je zaradi novih dimenzij še za odtenek bolj prostorna, precej višji je nivo udobja potnikov in poskrbljeno pa je tudi za napredek pri digitalizaciji upravljanja. Kot zagotavljajo pri proizvajalcu so dodaten prostor za kolena uredili potnikom za zadnji klopi, ki je hkrati tudi vzdolžno pomična (za 13 cm), od položaja te pa je odvisen volumen prtljažnega prostora (460-1450 litrov). Vsi podatki o avtomobilu in vožnji so zbrani na enem mestu. Na osrednjem okroglem OLED zaslonu, ki je povezan z novim multimedijskim sistemom MINI OS 9, preko katerega voznik upravlja večino sistemov. Tudi glasovno.

Čas za spremembe

Kar se tiče motorizacije bo imel Countryman na voljo bencinske in dizelske motorje, a podrobnosti o njih še niso znane, saj želijo v začetku veliko več poudarka nameniti baterijski verziji. Ta bo na voljo v izvedbi E in SE All4. V primeru oznake E pomeni, da bo vgrajen le ena električna enota s 150 kilovati največje moči, z dosegom 462 km in z najvišjo hitrostjo 170 km/h. Zmogljivejši All4 pomeni, da bo ta štirikolesno gnan, imel bo dva električna motorja s skupno močjo 230 kilovatov, tovarniški doseg pa znaša 433 km. Ta izvedba ima vgrajeno baterijo s kapaciteto 66,4 kWh. 

Čas za spremembe

Omeniti velja, da so razvojniki Countrymanu posodobili tudi paket sistemov za pomoč vozniku, ki  vključuje izboljšan aktivni tempomat in sistem avtonomne vožnje, tu je tudi nov paket kamer za 360-stopinjski pogled okrog vozila, asistenca za lažje manevriranje s prikolico, obenem pa niso pozabili niti asistenco za ohranjanje vozila na voznemu pasu in sistem avtonomne vožnje druge stopnje.

Čas za spremembe

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
SimonsenPlus03.09.2023 17:15
Napaka. Tole se jim bo maščevalo. Mini MORA imeti okrogle prednje luči.
thunderbolt03.09.2023 19:55
Tudi se aktualni countryman jih nima.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija