Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom
Slovenska premiera: prenovljeni Peugeot 2008
Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom
Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom
07.09.2023 15:15

Peugeot je svoje prodajne salone po Sloveniji obogatil s prenovljenim 2008, ki je že kar nekaj zapored visoko na lestvici priljubljenosti med kupci. Tako na evropskemu nivoju kot v Sloveniji. Letošnji prodajni načrt obsega 300 avtomobilov, prihodnje leto pa bo ta skoraj trikrat višji.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Vmesna prenova modelu 2008 prinaša nekaj oblikovnih nadgradenj na zunanjosti in potniški kabini, vgrajene ima nekaj novih tehničnih rešitev, narejene so izboljšave pri aktivni varnosti, obenem pa je ta deležen novega električnega pogonskega sklopa. Torej, sprednji del v novi izdaji postal še za odtenek bolj markanten, saj k temu v prvi vrsti pripomore nova in precej večja maska, novo obliko imajo serijski LED žarometi, opazno drugačen je LED dnevni podpis v obliki treh krempljev, piko na i celotnemu videzu pa dodaja osvežen logotip proizvajalca. Tega smo spoznali že pri modelih 308 in 408, za Francoze pa ga izdelujejo v kamniška Hella Saturnus. Ekipa francoskih razvojnikov je poskrbela še za dve novi zunanji barvi, osveženo paleto 16- in 17-palčnih platišč, uredili pa so še novo grafiko zadnjih LED luči in napis proizvajalca. 

Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom

Že ob prvem stiku s potniško kabino je bilo jasno, da je izboljšana kakovost vgrajenih materialov, s čimer se povečuje udobje med vožnjo, a bistven napredek je bil storjen na področju upravljanja. Namreč, dvatisočosmica je bila deležna nove verzije i-Cockpita, ki vsebuje 3D digitalne merilnike, nekoliko manjši volan, osrednje podatkovno vozlišče pa predstavlja 10-palčni zaslon na dotik, ki je v pri paketih opreme Allure in GT na seznamu serijske opreme. Izboljšano je povezovanje s pametnimi telefoni, saj sta lahko istočasno povezana dva mobilnika, nov in učinkovitejši je 3D navigacijski sistem TomTom, ki se enkrat mesečno samodejno posodablja, uporabniku so na voljo tudi navodila za uporabo v digitalni obliki, obenem pa ima 2008 možnost, da si uporabnik lahko nekatere podatke ogleduje na daljavo, preko aplikacije MyPeugeot. Del nove izdaje i-Cockpita je tudi samodejno posodabljanje programske opreme na daljavo, visoko resolucijska kamera spredaj in zadaj, za učinkovitejše manevriranje vozila na parkirišču, prvič pa je v njem urejeno tudi posebno mesto za brezžično polnjenje telefona z močjo 15W.

Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom

Kar se tiče motorizacije, bodo največ poudarka namenili bencinsko gnani izvedbi tega modela. Tega v osnovi poganja uveljavljen 1,2-litrski trivaljnik s 74 kW (100 KM), ki je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko je zmogljivejša različica s 96 kW (130 KM) na voljo le v kombinaciji z osemstopenjskim EAT8 samodejnim menjalnikom. Slednji je edina izbira tudi pri 1,5-litrskemu dizlu s 96 kilovati moči, ki ga v ponudbi ohranjajo v največji meri zaradi povpraševanja poslovnih kupcev. Hkrati napovedujejo še krepitev ponudbe motorjev, saj bo od februarja prihodnje leto v Sloveniji na voljo bencinski 100 kilovatni Puretech motor z blagim 48-voltnim hibridnim sistemom. Redna cena modela 2008 se pri nas začne tik pod 20 tisočaki, ki se z izbiro financiranja zniža še za tisočaka. Podobno je tudi bogatejših paketih opreme. 

Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom

Seveda ne gre niti brez omembe elektrognane verzije. V novi izdaji ima 2008 popolnoma nov električni pogonski sklop, ki ga sestavljata zmogljivejši elektromotor s 115 kilovati moči in 54 kWh baterijo. Zaradi tega se je doseg po WLTP s 345 kilometrov povečal na 406 kilometrov. Cena te izvedbe se začne pri 35.340 evrih in tudi pri temu modelu ponujajo financiranje ter posledično za 1500 evrov popusta, s tem pa kupec pade pod mejo 35 tisočakov in iz Eko Sklada lahko pridobi polno subvencijo v višini 6500 evrov. Zanimiva je informacija s strani Peugeota, da se februarja v ponudbo vrača šibkejši električni pogonski sklop, ki bo prinesel tudi nižjo začetno ceno. 

Na bencin, elektriko in še vedno tudi z dizlom

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil07.09.2023 15:37
S subvencijo postaja e-2008 zanimiv, edino doseg še ni ta pravi. 406 km je samo teorija.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija