Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prva Lotusova limuzina
Premiera: Lotus Emeya
Prva Lotusova limuzina
Prva Lotusova limuzina
08.09.2023 11:03

Znamka, ki je bila desetletja znana po lahkih in športnih dvosedih, je najprej pripravila električni SUV, zdaj pa še limuzino.

Artur Švarc Lotus

Prav, če gremo v podrobnosti, so se nekoč podpisovali tudi pod Oplovo Omego Lotus, a tisto je vendarle bila v osnovi Oplova stvaritev (da o Fordu Cortini Lotus in še katerem športno nadgrajenem primerku ne govorimo).  Emeya je še en električni član britanske znamke, ki pa tudi ta ni povsem originalen, saj je postavljen na platformo EPA, ki jo je razvila matična tovarna Lotusa, Geely. Emeya je po besedah tovarne prvi štirivratni hyper GT v družini in vsaj na papirju prinaša impresivne številke. 675 kilovatov iz dveh elektromotorjev in 985 Nm navora je dovolj, da avto do stotice pospeši v samo 2,78 sekunde, končna hitrost pa je 256 km/h. Za napajanje skrbi baterija s kapaciteto 102 kWh.

Emeya ima aktivno aerodinamiko, maska in difuzor imata tako premične dele, premika se tudi spojler na zadku. Tu je še elektronsko krmiljeno zračno vzmetenje. Moč polnjenja je 350 kW, Angleži pa pravijo, da bo doseg Emeye primerljiv z njegovim SUV sorodnikom, nekje malo pod 500 kilometri. SUV Eletre ima tudi sicer šibkejši pogon z več dosega, zato lahko pričakujemo podobno rešitev tudi pri novi limuzini. Nekoliko kasneje. Proizvodnja Emeye se začne prihodnje leto, več podatkov, predsvsem cena, pa bo sledilo konec letošnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija