Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni C4 malo drugače
Citroen eC4X
Električni C4 malo drugače
Električni C4 malo drugače
14.09.2023 05:53

Citroen ponuja avtomobile in avtomobile X. Kot ste najbrž uganili in videli na naših straneh X pomeni drugačno različico, morda tako, ki spominja na križanca.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 37.180
Cena testnega vozila: 40.000
Uspešen oblikoven odmik od običajne različice C4
udobni sedeži
izjemno udobno vzmetenje
kakovost izdelave notranjosti
prostornost prtljažnika
kratek domet

Zakaj se toliko obiramo in ne rečemo naravnost? Ker je težko najti smiselno mejo med pravim križancem in mehkim križancem, ki je bolj podoben navadnemu avtomobilu. Kot jajce na primer, lahko je mehko kuhano, lahko je trdo kuhano, vmes je bolj tako tako. A avto ni jajce, avto je resna zadeva, tudi eC4X ni kar tako. Njegove relativno ozke, a velike 18-palčne pnevmatike ga naredijo kot na tankih nogah. Njegov podaljšan rep pa bolj bogatega od navadnega C4. Gre bolj za limuzino, o čemer govori tudi prtljažnik. Pri obliki se bodo zanj odločili tisti, ki hočejo nekoliko izstopati iz množice. Seveda podaljšana stranska linija poudarja dolžino avtomobila. Zgrešiti ne morete značilnega Citroenovega zaključka vrat pri modelih X. Plastika se nato nadaljuje v ohišje obeh koles in na odbijač. Če vam je dizajn všeč, si eC4X nujno omislite v kateri izmed svetlejših in bolj kontrastnih barv.

Električni C4 malo drugače

Prtljažnik se odpira brez zadnjega stekla, kar utegne biti pomembna podrobnost za tiste, ki jim je oblika sicer všeč, ampak ne morejo brez prevažanja velikih stvari. Zadnje luči dodatno omejujejo širino nakladanja. Vseeno pa najdete za kar 510 litrov prostora. Družinske počitnice ne bodo predstavljale težav. Pozabite pa frunk, eC4X je narejen iz navadnega avtomobila, pod pokrovom boste našli elektromotor in podobne zadevščine. Notranjost je tipično francoska. Tako po oblikovanju kot po izbiri materialov. Dva zaslona, manjši, 5-palčni pred voznikom, večji, 10-palčni na armaturni plošči. Pred voznikom je še projekcijski zaslon podatkov o vožnji na klasičen način, s pleksi stekelcem. Uporabniški vmesnik My Citroen Drive Plus je nov in vizualno oglat kot mobilni Windowsi pred precej časa. Ni pa preveč počasen in zmore dovolj dobro predvidevanje in spremljanje porabe baterije. Navigacija preverja pot, si za to vzame malce dalj časa in predlaga postanke za polnjenje. Saj govorimo o električarju, mar ne. A o natančno tem več malce kasneje. Sedeži so najprej zanimivi, nato zelo udobni, z obliko mehke pene. Pravijo, da je spominska, toliko bolje. Nakazuje pa poslanstvo Citroena, ki želi doseči primat pri udobju. Pred sovoznikom so kar tri pokrite odprtine. Zgornja je nastavek za nosilec tablice, ki jo lahko pospravite v srednji predalček ali polico. Spodaj je navaden predal. Ni preveč velik, a bo vseeno dovolj. Zadnja klop je podobno prijetna, tudi za stopala, kolena in glavo je dovolj prostora, celo vstop zaradi linije strehe ni težaven. Zdi se, da je naklon zadnje klopi pri X malce udobnejši. Povsod v avtomobilu je dovolj USB priključkov različnih tipov, le prtljažnik nima nobenega. Smo res dobro pogledali? 

Električni C4 malo drugače

Pa gremo nazaj k pogonu. Elektromotor ima 100 kW največje moči, kar sploh ni slabo, več ne potrebujemo. Navora je več kot dovolj, še stalen je. Nasploh pa tudi elektronski možgani pogona niso nastavljeni na moč. Deloma zaradi udobja, ki ga želi ponujati znamka Citroen. La pa tudi zaradi 50 kWh (realno še malce manj) zmogljive baterije. Zelo malo manjka, da bi lahko mirneje eC4X uporabljali kot polnovredno vozilo za vse namene. Doseg 360 kilometrov v najboljšem primeru WLTP cikla ni posebej veliko. 

Električni C4 malo drugače

Na testu smo vseeno poskusili z bolj ekstremno pustolovščino in ga pognali na morje. Ne na naše, celo na sosednje morje. Do Ilirske Bistrice in velike, dodobra zasedene polnilnice nemškega podjetja gre vedno in v vseh primerih. Naprej smo pač malo bolj pazili in si hitrost omejili na največ 90 km/h. Izbrali smo način delovanja ECO, ki dodobra zreže vse porabnike. Sicer so ostali načini znani, vključno s športnim. Nič hudega torej. Polnimo na Hrvaškem bi lahko bil slog tamkajšnjih električarjev. Če ne bi potem naleteli na “ne radi” (prevod: ne dela) znak na kar nekaj mestih. Na polnilnico, ki je nevidna (beri: je samo v navigaciji) in potem drugo, ki vam najprej preveri kartico, potem vzame 30 €, ki jih banka ne, nato se spunta in noče polniti. Ampak za nobeno od naštetih stvari ni kriv Citroen. Morda bi ga poprosili za vsaj 15 kWh več, da nismo obsojeni na avtonomijo daleč pod 300 km. Če pogledamo drugače nas zaradi vsega navedenega avto prisili, da se obnašamo ekstremno ekološko. Pri električarju se že dolgo nismo tako približali magični meji 10 kWh na 100 prevoženih kilometrov. Zagotovo nekaj odtehta tudi odlična aerodinamika eC4X. Pri polnjenju večjih težav nismo opazili. Takega z 220V nismo preverjali, ker tovrstnega polnilnika ni bilo v avtu. Z običajnim 11kW polnilcem ga napolnite v okrog sedmih urah in morda nekaj minutah. Omogoča pa tudi hitrejša polnjenja, kar je dobro, če si ga omislite za veliko daljših potovanj.

Električni C4 malo drugače

Če so včasih ponujali hidropnevmatsko vzmetenje, vam zdaj namestijo tudi posebne blazine, ki pomagajo blažilnikom. Imajo svoje ime in to je Progressive Hydraulic Cushions. Deluje, preverjeno! Morda ubije željo po divjanju, če je to kaj slabega. Sploh v električarju vozna dinamika ni ravno visoko na spisku zahtev kupcev. Če gledamo samo cenovni segment in največjo moč Citroena eC4X. Nasploh je pogonski sklop v Citroenu eC4X zelo udobno in zadržano ustrojen, kar se sklada s karakterjem avtomobila. Poudarja njegovo nezahtevnost in goji bolj umirjeno odnos do prometa.

Električni C4 malo drugače

Citroenov eC4X je posebnež. V primerjavi z navadnim C4 si ga predstavljajte kot večjega brata, daljšega, z večjim prtljažnikom. Ne pozabite na 24 centimetrov daljšo garažo in ocenite svoje želje po transportiranju večjih stvari. Na koncu še opozorilo, da sicer ne moremo mimo dosega, ki je pri vseh električnih avtomobilih izjemnega pomena, ker infrastruktura ni ravno na prvem mestu pri načrtih ekostrokovnjakov. Bi pa osredotočanje na le to Citroenovo potezo, povsem zgrešilo bistvo avtomobila. Njegova duša je francosko žametna, drugačna, vendar tudi prijetna in predvsem zelo, zelo udobna.

Električni C4 malo drugače

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 100 kW; navor 260 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 50,0 kWh; kapaciteta (neto) - 45,0 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 03:00; moč polnjenja (DC) - 100 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:29;
Karoserija: 4-vratna, sedan; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.600 mm x 1.800 mm x 1.525 mm; medosna razdalja - 2.670 mm; kolotek spredaj - 1.545 mm; kolotek zadaj - 1.545 mm; odmik od tal - 197 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 9,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 150 km/h; poraba WLTP - 15,0 kWh/100km; doseg - 360 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 195/60R18; gume zadaj - 195/60R18; obračalni krog - 10,9 m;
Mase: masa - 1.559 kg; nosilnost - 481 kg; skupna dovoljena masa - 2.040 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 510 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil14.09.2023 12:32
Iz napisanega lahko zaključim, da je zame še zmeraj preveč minusov kot plusov. Doseg, cena, neroden prtljažnik, težave s polnilnicami...
5VAR0G14.09.2023 13:15
Skoraj bi ga menjal za Peugeot e-3008 :D
7even7714.09.2023 13:30
To ti pa že kar stežka verjamem... Dobro, no, ker je "X" , bi še šlo (kajne...), ne pa za navadni C4, ki pa prav res ni podoben e3008!:D
7even7714.09.2023 13:51
Pa če potegnem(o) črto čez tele naše dovtipe - se kar strinjam s teboj, @Alfafil. Poleg naštetega pa se človek veliko raje ozre za morda sprejemljivejšim C4 brez X.
5VAR0G14.09.2023 13:55
7even77, kot sem napisal že pod drugim člankom mu ne en ne drugi ni podoben če nimaš težav z vidom :D
matt014.09.2023 16:58
Popolnoma sta si različna :D
klemens14.09.2023 23:17
Baterija bi morala biti 100 kWh, potem bi bil ta Peugeot za to ceno sprejemljiv nakup :-)
7even7715.09.2023 10:22
Optikov je dobolj, 5varog, pa če nimaš - resnih - težav z vidim ti, piotem si si lahko prebral tudi nekatere (tam) zapisane odgovore sodelujočih. Govorimo pa seveda (in še enkrat, za vsak slučaj) o C4, navadnem, ne tem, z oznako X. Sicer pa, če si za, bi nekako končala to brezplodno debato okoli oblike, si za? Ne glede na tvije ali moje oči. Ni pomembno (več).
5VAR0G15.09.2023 10:31
7even77, imaš prav, dobro si mi obrazložil! Lahko samo pritrdim da si najboljši komentator in največji poznavalec tukaj ki ga nikoli ne pihne mimo!
7even7715.09.2023 11:05
Če ti tako praviš - prav. Pa še naprej na prijetna in plodna sodelovanja in izmenjavo mnenj. Hvala.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija