Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najcenejši kitajski električar je Evropejec
Konkurenca
Najcenejši kitajski električar je Evropejec
Najcenejši kitajski električar je Evropejec
15.09.2023 23:15

Evropski proizvajalci električnih avtomobilov se bojijo kitajske konkurence, zaradi česar bo Evropska komisija nadzirala dogajanje na trgu. Toda najcenejši kitajski električar na trgu je v resnici evropski.

Urša Prosenjak

Cenovno nabolj dostopen električni avtomobil v Evropi je Dacia Spring, ki ga proizvajajo na kitajskem, v Evropi pa je s subvencijami na voljo že od 15.000 evrov dalje, medtem ko se modeli kitajskih znamk na ključnih evropskih trgih prodajajo po veliko višjih cenah kot na Kitajskem.

Kitajska električna vozila so v Evropi tudi za sto odstotkov dražja kot doma. BYD Dolphin na Kitajskem stane 15.200 evrov, v Franciji pa 28.890 evrov. MG ZS na Kitajskem stane 15.600 evrov, v Nemčiji pa 31.300 evrov. Evropske proizvajalce avtomobilov skrbi, da so kitajski avtomobili tudi ob tej podražitvi še vedno cenejši od evropskih tekmecev.

Kitajske oblasti so se medtem že odzvale na napoved Evropske komisije o preiskavi in sporočile, da je takšna odločitev napačna in da bo vsak ukrep naletel na protiukrepe.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil16.09.2023 09:33
Pogumna objava. Me zanima, ali bodo to objavili ostali mediji. Značilna dvoličnost "razvitega" sveta.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija