Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Večji doseg in več napredka
Prvi kilometri: Hyundai Kona Electric
Večji doseg in več napredka
Večji doseg in več napredka
21.09.2023 06:56

Novo izdajo Hyundai Kone smo pred kratkim pospremili na slovenski trg in takrat zapisali, da se bomo z električno različico kmalu srečali na štiri oči. Nedavno smo odpotovali v češke Nošovice, kjer stoji velik Hyundaijev obrat, ki med drugim skrbi za proizvodnjo baterijske Kone.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Hyundai

Ta avtomobil je v zadnjih nekaj letih okrepil svojo prodajno statistiko, tudi zaradi odločitve Hyundaijevih vodilnih, da bo proizvodnja potekala na evropskih tleh. Ko smo električno Kono v letu 2018 prvič spoznali je ta k nam prihajala iz daljne Južne Koreje, kar je pomenilo občutno daljše čakalne dobe, zato so v začetku leta 2020 tega pričeli sestavljati tudi v tovarni na Češkem. V nekaj več kot 3 letih je s proizvodnih trakov zapeljalo 104.717 primerkov Kon Electric prve generacije. Julija letos sestavijo zadnji primerek, si vzamejo nekaj tednov predaha, 11. avgusta pa v delovni proces uvrstijo električno Kono druge generacije.

Večji doseg in več napredka

Grajena na platformi K3 se od običajne verzije oblikovno bistveno ne razlikuje. Jasno, ko pristopim do nje opazim loputo (ta ima novo osvetlitev in posebno ogrevanje, da se ta lahko odpira tudi pri -30 stopinjah Celzija) na sprednjemu delu za priklop polnilnega kabla, ki je klasična Kona nima, nekoliko drugače sta oblikovana tudi sprednji in zadnji odbijač, na zadku pa ne gre zgrešiti napisa Electric. Kar se dimenzij tiče, velja omeniti primerjavo s predhodnikom. Nova izdaja v dolžino meri 4355 mm, kar je krepkih 17,5 cm več kot pri prejšnji generaciji iz leta 2018, za 6 centimetrov je daljša medosna razdalja (2660 mm), širina znaša 1825 mm (+25 mm), višina pa 1575 mm (+20 mm). Korenito se je spremenila zunanja oblika, s katero bo Kona na cesti močno izstopala. V tem delu so si oblikovalci dovolili stopiti iz cone udobja, zato takšne poteze na vsakem koraku toplo pozdravljam. Avtomobili pač ne smejo biti dolgočasni. Tanek LED svetlobni pas na sprednjem delu prinaša temu avtomobilu nekakšen faktor X, zaradi katerega se bo v prodajnih salonih vsaj v začetku oglasilo večje število morebiti potencialnih kupcev. 

Večji doseg in več napredka

Veliko novega je tudi v potniški kabini. Glede na dimenzijski prirastek sem hitro dobil občutek, da je tako spredaj za volanom kot na zadnji klopi več prostora. Prtljažnik meri spodobnih 466 litrov in ga je mogoče v nekaj potezah še povečati, medtem ko polnilno kablovje lahko pospravimo v uporaben 27-litrski frunk pod sprednjim motornim pokrovom. V vozniškem delovnem okolju je vse novo in v večji meri podrejeno digitalizaciji. Velik ukrivljen prikazovalnik je razdeljen na dva 12,3-palčna zaslona. Eden je v vlogi merilnikov, drugi kot osrednji multimedijski zaslon na dotik, kjer je možno spremljati veliko število potovalnih podatkov ali upravljati različne sisteme. Zasnova je pravzaprav precej prepoznavna, saj so veliko stvari prenesli iz večjega električarja Ioniqa 5. Med drugim tudi obvolanski selektor. So pa na drugi strani ohranili določeno število fizičnih gumbov in stikal ter uredili veliko odlagalnih mest. Zelo praktičen je še sistem zrcaljenja potovalnih podatkov na sprednjo šipo, ki ima zdaj večjo površino, Kona kot prvi Hyundaijev model uporabniku ponuja, da namesto klasičnega vzpostavi delovanje digitalnega ključa za odklepanje/zaklepanje in zagon pogonskega sklopa (pametni telefon ali ura), dodatno pa so se Korejci posvetili še izboljšavam navigacijskega sistema.      

Večji doseg in več napredka

Kona Electric ima v novi generaciji na voljo dve bateriji različnih kapacitet. Šibkejša 48,4 kWh na papirju omogoča doseg do 377 kilometrov in je povezana z elektromotorjem, ki razvija največ 114 kilovatov, medtem ko ima zmogljivejša baterija s kapaciteto 65,4 kWh po WLPT deklariran doseg kar 514 kilometrov, tej pa so korejski inženirji na sprednjo os vgradili elektromotor z najvišjo močjo 160 kilovatov. Takšnega sva z novinarskim kolegom zapeljala na okrog 100 kilometrov dolgo testno vožnjo in z upoštevanjem vseh prometnih predpisov dosegla porabo 16,6 kWh/100 km. Ali bi dosegli tovarniško deklarirani doseg 514 kilometrov, bomo preverjali, ko Kono Electric prevzamemo na daljši preskus. V Slovenijo ta prihaja čez dober mesec. Izpostaviti velja še to, da je ta opremljena s 400-voltno polnilno arhitekturo, s čimer bo uporabnik na hitri polnilnici z enosmernim tokom baterije iz 10 na 80 odstotkov napolnil v 41 minutah, lahko pa energijo tudi oddaja s pomočjo sistema V2L. Tako smo si v preddverju tovarne na primer skuhali kavico, nekje na prostem pa bi lahko zagnali tudi električni žar za piknik. 

 

Kratek obisk tovarne HMMC - Hyundai Motor Manufactoring Czech

Večji doseg in več napredka

Proizvodni obrat v Nošovicah, ki deluje od leta 2009, velja za edino in hkrati najmodernejšo Hyundaijevo tovarno v na območju EU, kjer je trenutno zaposlenih 3275 ljudi. 92 odstotkov je Čehov, povprečna plača zaposlenega pa znaša 2 tisoč evrov. Skoraj tri četrtine celotne proizvodnje v tem obratu predstavlja pri kupcih priljubljeni športni terenec Tucson, 13 odstotkov model i30, odstotno točko nižje je uvrščena Kona Electric, le dva odstotka skupne proizvodnje pa predstavlja športnik i30 N. Velikanski proizvodni obrat se razprostira na več kot 200 hektarih, kjer je med drugim zgrajena tudi krajša testna steza. Vsak na novo sestavljen avtomobil mora po njej prevoziti en krog, izjema je le i30 N, ki zaradi različnih nastavitev, stezo prevozi dvakrat.

Večji doseg in več napredka

V tovarni imajo vzpostavljenih kar 535 visoko tehnoloških robotov, ki pripomorejo, da proizvodni proces poteka hitreje. Namreč, letna zmogljivost tovarne znaša 350 tisoč avtomobilov. Dnevno tako izdelajo okrog 1400 avtomobilov oziroma 66 vsako uro, ali še natančneje, s proizvodnih trakov vsakih 54 sekund zapelje nov avtomobil. Kot zanimivost velja izpostaviti, da proizvodnja oziroma delavci v tej tovarni delajo v treh izmenah, od ponedeljka do petka, medtem ko je konec tedna namenjen vzdrževanju in posodobitvam. Trenutno kar 65 odstotkov vseh novih avtomobilov tovarno zapusti na tovornjakih, preostali del pa na tovornih vlakih, kjer na eno kompozicijo naložijo kar 228 avtomobilov in ti med drugim potujejo tudi proti koprskemu pristanišču. Sicer pa največ avtomobilov pošljejo v Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Španijo. 

Večji doseg in več napredka

Zanimiv je podatek, da so samo v avgustu sestavili nekaj več kot 3500 električnih Kon, do konca leta jih nameravajo okrog 21 tisoč, prihodnje leto pa je cilj sestaviti kar 50 tisoč primerkov tega modela, saj bodo širili seznam trgov, kjer se ti avtomobili kasneje prodajajo. Kar 36 odstotkov celotne proizvodnje trenutno predstavljajo elektrificirani modeli, medtem ko naj bi leta 2030 dosegli, da bo delež električnih vozil več kot 70-odstoten. Baterijski del v končno obliko sestavijo v tej tovarni, za kar skrbi ena od hčerinskih družb, medtem ko baterijske celice dobavlja družba LG, ki ima tovarno v Wroclavu na Poljskem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Bacco21.09.2023 07:58
Očitno gredo avtomobili v smer gospodinjskih aparatov. Moral boš sicer nekaj imeti, kakega veselja pa ne bo od tega.
klemens21.09.2023 08:43
Bacco, jaz pravim kot mobitel postajajo vozila, kupiš, voziš štiri leta in zamenjaš. Kakšnih užitkov pa ni več.
odbiti_val21.09.2023 09:50
Grd. Še likalniki so lepši.
7even7721.09.2023 14:52
Toliko o tem, koliko (še) pomeni destletja pri mnogih grajena identiteta. Žal.
avrelij21.09.2023 16:46
Meni je pa všeč, edina nevšečna stvar mi bo verjetno cena, ampak to velja za večino avtov. Če bi ga prodajali maja letos ko sem menjaval bi vam že lahko povedal kako izkušnjo (sicer ne EV, ampak za tiste je namenjen kak drug forum).
zraice21.09.2023 19:13
To pa je grdoba
jjs21.09.2023 19:48
Kdor je to dizajniral, je bil pijan. Vseeno: slučajno sem ga videl na cesti in... silhueta ter proporci so kar posrečeni, tako da od daleč sploh ne deluje slabo. Groza se začne, ko si od blizu ogledaš vse te čudne oblike. Zlasti ko opaziš posamezne oblikovne elemente modela Ioniq5 ("Z" na boku, kvadratke..), ki je s svojo čisto, gladko in geometrično obliko čisto nasprotje temu. Ampak ja, otroci 21. stoletja imajo pač okus, ki s kakšnim Pininfarino ne gre ravno najbolje skupaj.
Jebela22.09.2023 08:04
Osebno mi je bolj kot oblika važna uporabnost. Všeč so mi Alfe, pa kaj, naj zdaj za to imam vsakič, ko se kam peljem počitek od dve uri do dveh dni. Zato nikoli ne kupim avtomobila, ki je na lastvicah nekje na repu po zanesljivosti. Rajši vzamem avtomobil, ki mi je kot znamka, ali na oko, tako tako, da me zanesljivo vozi od točke A do točke B. Pred nakupom električarja sem se vozil tudi s prejšno Kono. Ni mi bila preveč všeč, ker nisem sedel udobno, prestavni krogec na konzoli me tudi ni prepričal, kot tudi ne armaturka. Peljala pa se je lepo, moči dovolj, domet v sprejemljivih okvirjih. Ker se je takrat že govorilo o novem modelu je vse skupaj naneslo tako, da se pač nisem odločil za njo.
alfafil22.09.2023 12:28
Imel sem 4 Alfe, nikoli me ni skrbelo, ali bom prišel na cilj. Res, da sem vedno kupil novo, če je to keč, naj se vsak sam odloči.
Makaronar22.09.2023 13:14
No jaz pa imam ze tretjo Alfo, vsako kupim rabljeno do 50-80.000km in jo zvozim do 250-300.000, do zdaj morem potrkat samo redni servisi.
Bacco22.09.2023 13:32
Jaz sem tudi imel 4 Alfe, vse kupljene rabljene z več kot 100.000 km in z nobeno nisem imel kakih omembe vrednih težav. Užitkov so mi dale pa precej več, kot mi jih daje trenutna (sicer neproblematična) Škoda.
alfafil22.09.2023 16:00
Se opravičujem, ker je tema Kona, ampak, nisem mogel mimo tega stereotipa o Alfah. Tale Kona je meni zanimiva, moram jo videt v živo.
avrelij22.09.2023 16:09
Sem imel opravek blizu salona in šel pogledat to "grdobo", sicer bencinski ker EV-ja še ni, a izgled je razen malenkosti enak. Res ji ne bi rekel ideal lepote, a meni čisto spodoben izgled. Avto velikosti golfovega razreda, dvignjen kar se danes itak kupuje. Komur ni všeč ga pač ne bo kupil, meni se je znamka prikupila zaradi hvaležnega vzdrževanja. V 22 letih, 5 vozil, le enkrat nepredvidenih 100€, ostalo redni, jpredvidljivi, ter poceni servisi. Cena na ceniku visoka, a realnost je prebavljiva. 5 minut ogleda in 5 minut debate pa sva bila prodajalcem sporazumna da lahko odpeljem osnovno verzijo pod 23.000€ , najbolj opremljeno z ročnim menjalnikom in motorjem, ki bo najbolj pogost v SLO pa po 27.300€. Če malo popustim pri opremi, pa lahko izberem še kako opcijo po izbiri, sem pa tam vmes. Avtomatik je na ceniku 2400 dražji, a po popustih manj kot je uradno na ceniku ročni.
avrelij22.09.2023 16:34
@Alfafil, če te zanima EV ni v salonu vedel povedati kdaj začnejo. Nekateri novinarji sicer govorijo o naslednjih dveh mesecih, a ne znam povedati koliko to drži. Take napicedi so imeli za konec pomladi pri bencinskih motorjih, zdaj so pa začeli s septembrom.
Jebela24.09.2023 11:39
LOL, kaj me pripričujete, da se Alfe ne kvarijo? haha. Pa pustimo Alfo. Jaz lahko enako rečem za Kio. S tem, da v 12 letih nisem imel niti 100 € nepredvidenih stroškov. Zato sem jo imel rad, čeprav mi ni bila ravno top of the pop. In verjamem, da je tudi ta Hyundai v enaki kategoriji. Praktično brez problematično vozilo, ki se pelje zadovoljivo, ni pa presežek. Višje na lestvici, bi pa našel tudi lepšega in dražjega s presežki.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija