Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dve velikosti in dve duši
Druženje s Citroenom C5 X
Dve velikosti in dve duši
Dve velikosti in dve duši
03.10.2023 16:45

Kako velik je največji Citroen in kako majhen najmanjši? C5 X je srečal svojega mikro brata Amija.

Artur Švarc Zoran Triglav, Artur Švarc

Čisto po naključju se je v času druženja z največjim, bolje rečeno najdaljšim Citroenom na našem trgu, C5 X, mimo pripeljal še najmanjši, čisti antipod tega, kar danes pojmujemo kot avto. Citroen C5 X je zadnji branik tega, kar še pojmujemo kot limuzine in je neke vrste duhovni naslednik legendarne žabe DS. Vseeno ima dovolj oblikovnih lastnosti, da ga lahko uvrščamo med križance – povišano podvozje, dolg previs zadaj in kupejevski zaključek. S 4,81 metra je dva centimetra krajši od DS-a, seveda pa je 60 let pozneje tehnika za nekaj vesolj naprednejša.

In potem je tu na drugi strani še revolucionarno minimalistično pojmovanje urbane mobilnosti, za katero Citroen pravi, da ni avto, ampak Ami. Ami ni avto, je štirikolesnik, uradno uvrščen med vsa tista vozila, ki jih vozijo 15-letniki z izpitom za moped, poganja ga šibak elektromotor in ne preseže 45 kilometrov na uro. Pravzaprav je Ami zanimiva igračka, bolj špartanska od najbolj špartanskih pričakovanj. V dolžino na kovinsko ogrodje z elektro pogonom nameščena plastična lupina iz ABS plastike meri zgolj 2,41 metra, kar je praktično pol manj od C5 X.

C5 X meri 4,81 metra in je največji Citroen na našem trgu. Na sliki vidite tudi najmanjšega, Ami je od C5 X vendarle višji za 2 centimetra.

C5 X meri 4,81 metra in je največji Citroen na našem trgu. Na sliki vidite tudi najmanjšega, Ami je od C5 X vendarle višji za 2 centimetra.

Če primerjamo še ostale mere, C5 X je širok 1,86 metra in visok 1,49 metra, medte ko ima Ami za 1,39 metra širine (pol metra manj) in 1,52 višine. Prav tu je Ami 2 centimetra višji od C5 X, tako da v paru za odtenek štrli izza C5 X, ki ga drugače v celoti zakrije.

Razlika je logični tudi v okretnosti – če ima C5 X obračalni krog 11,2 metra, je ta pri Amiju 7,2 metra. Nenazadnje je to mestna škatlica, ki lahko zapelje v vsako luknjo in ozke uličice mediteranskih mest kot je na primer naš Piran ali toskanski San Giminiano.

Kot zanimivost, Ami je krajši od medosne razdalje C5 X, ki meri 2.785 mm, postavljena z nosom skupaj pa Ami ne doseže zaključka sprednjih vrat. Razlika med malim in velikim je vidna tudi pri prtljažniku, pri velikem Citroenu je ta ogromnih 545 litrov (z njim smo brez težav prepeljali tudi malce večjo vitrino), medtem ko je v Amiju, če gre za tovorno različico, namesto sovoznikovega sedeža manjši nakladalni prostor volumna 400 litrov za škatle, pakete in druge reči, ki bi jih nekdo hotel razvažati predvsem v urbanem okolju, recimo poštar v Piranu. Prostor v Amiju je omejen predvsem v širino – paketkov iz Ikee s širino pol metra v njega nismo uspeli spraviti.

Dve velikosti in dve duši

Primerjajmo še maso – C5 X ima nekaj manj od tone in pol, medtem ko Ami z vsemi baterijami tehta 486 kilogramov. C5 X odvisno od motorizacije do stotice pospeši v območju pod desetimi sekundami, Ami seveda te hitrosti niti ne doseže, saj je elektronsko omejena na 45 km/h.

Tudi ostali veliki Citroeni svojega časa so bili dimenzijsko manjši od C5 X, CX je meril 4,67 metra, DS že omenjenih 4,83 (kot karavan celo 4,99 metra), tudi računalniško narisani XM v osemdesetih je dosegel 4,70 metra (karavan pa 4,95 metra). C5 X je daljši tudi od enega od svojih neposrednih predhodnikov, C5 (2000 - 2007) in 9 centimetrov krajši od nekdanje paradne limuzine C6. Po genetiki je sicer danes najdaljši bratranec C5 X, na kitajskem narejen DS 9 (4,94 metra). Na drugi strani pa je Ami z naskokom najmanjši Citroen vseh časov. Uganete, koliko je meril 2CV Spaček? Sploh ni bil tako majhen, celo Citroen AX in LNA sta bila manjša od njega, a še vedno vsaj meter večja od Amija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija