Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Poskrbite za pravočasno menjavo zimskih gum
Nasvet
Poskrbite za pravočasno menjavo zimskih gum
Poskrbite za pravočasno menjavo zimskih gum
13.11.2023 12:49

Od 15.novembra do 15.marca je zakonsko določeno, da morajo imeti vsa vozila primerno zimsko obutev oziroma opremo.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Temperature ozračja so vse nižje, posledično je mrzla tudi asfaltna podlaga, dodatno nevarnost na cesti pa predstavljajo listje, dež, megla in nenazadnje tudi poledica. Zato zimski čas terja, da se nove vozne razmere primerno pripravimo. V prvi vrsti velja letne gume zamenjati z zimskimi ali celoletnimi. To pomeni, da morajo gume imeti na sebi oznako M+S, M.S ali M&S oziroma oznako snežinke, še bolj pomembno pa je dejstvo, da mora biti na njih zakonsko določen vsaj 3-milimetrski profil. A mnogi strokovnjaki opozarjajo, da guma na mokri, zasneženi in poledeneli podlagi precej oprijema izgublja že pri 4-milimetrskemu profilu žlebov. Samo za predstavo, nove gume imajo povečini 8 ali celo 9-milimetrski profil žlebov.

Poskrbite za pravočasno menjavo zimskih gum

Pomembno pri izbiri gum je tudi leto izdelave. Guma naj ne bo starejša od štirih let, kajti po tolikem času jo načne zob časa, to pa ima za posledico izgubo zanesljivega stika s podlago, prav tako ni nepomembno dejstvo, da menjavo gum zaupamo vulkanizerjem. 

Poskrbite za pravočasno menjavo zimskih gum

Ob tem so pri Agenciji za varnost v prometu pripravili nekaj nasvetov za voznike, ki jih velja upoštevati:

·        Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h. 

·        Varnostno razdaljo je v zimskem času priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo (minimalno 1,5 metra) ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja. 

·        Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču naj bo prilagojena razmeram. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. 

·        Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. 

·        Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti. 

·        Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna. Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so žarometi vašega vozila čisti in delujejo brezhibno. 

·        Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Meglenke so dovoljene, ko je vidljivost manjša od 50 m, takrat pa je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. 

·        Z vozila očistite sneg in led, preden se odpravite na pot, saj očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Neobremenjen13.11.2023 15:01
Na suhi podlagi bistvene razlike med 3 in 7mm ni. Razlika se pojavi kadar mora pnevmatika izpodrivati vodo. Poleg tega ne vemo ali sta imeli vozili popolnoma enak tip gume, pa tudi vozili nista enaki, niti ne vemo ali sta bili enako naloženi. Tale test je bolj tako tako...
shark91113.11.2023 16:16
Se strinjam, tole na videu je precejšnja manipulacija....razlika je lahko na suhi cesti samo zaradi starosti gume...in točno to je bilo uporabljeno v tem testu: obrabljena pnevmatika s 3 mm profila je bila starejša (torej bolj trda, torej s posledično daljšo zavorno potjo) kot novejša s 7 mm profila. če bi bila obe pnevmatiki novi, bi bila razlika v zavorni poti verjetno celo v prid tisti z manj profila...
Gjarc13.11.2023 17:48
Bil sem nekaj let nazaj na testiranju tovornih pnaumatik nova kombija samo eden z eno leto staro gumo je bilo razlike več kot 5metrov na mokrem
Gjarc13.11.2023 17:55
Tukaj jaz vidim večjo težavo v primerjavi s tem da je eden velik furon drugi pa kratek potniški
© Copyright 1999-2023 Avtomanija