Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Četrt stoletja ameriške grdobe
Chrysler PT Cruiser
Četrt stoletja ameriške grdobe
Četrt stoletja ameriške grdobe
09.01.2024 14:06

Chrysler PT Cruiser praznuje četrt stoletja – grdoba, ki je postala neverjetno uspešna.

Artur Švarc

Ta nenavadni retro kompaktni voz ni bil omejen le na rodno ameriško grudo, pač pa so ga izdelovali tudi v Gradcu v Avstriji, tudi s štirivaljnim dizlom.

Američanom šele v zadnjih letih spet uspeva občutneje prodajati avtomobile na stari celini, med katerimi zagotovo prednjačijo Tesle. A tudi že kdaj prej v preteklosti se je našel avto, ki je bil dobro prodajan na zahtevnih evropskih trgih. Eden od takih je prav PT Cruiser, ki so ga javnosti prvič pokazali 3. januarja 1999 na avtosalonu v Detroitu. Kratica PT pomeni Personal Transport in je sprva prihajal iz tovarne v mehiški Toluci tudi pod Plymouthovo znamko. Ob predstavitvi je takratni šef združenega ameriško-nemškega koncerna, Dieter Zetsche, avto okarakteriziral kot še en uspešen dokaz stalnih inovacij in idej za nove segmente kot kombinacija videza, udobja in tehnike.

PT Cruiser je imel zelo prepoznaven videz, predvsem nos je gledal daleč nazaj v avtomobilsko zgodovino ZDA. Nizek nos na sredi in dva zaokrožena blatnika sta spominjala na več kot pol stoletja star oblikovni slog. Ko se je PT Cruiser 2010 uradno upokojil tudi s Chryslerjevo znamko, je bilo skupaj prodanih 1,35 milijona primerkov, ki zaradi svojega karakterja in dimenzij Američanom sploh ni bil všeč. Avto je zasnoval Bryan Nesbitt, danes šef General Motorsovega mednarodnega oblikovalskega oddelka v Šanghaju.

Za evropski trg je avto nastajal v Magni v Gradcu, za nas staroselce je takratni lastnik DaimlerChrysler privlekel na svetlo celo 2,2-litrski dizelski štirivaljnik Mercedesovega izvora. Bencinski motorji so premogli od 85 kW do 162 kW pri 2,4-litrskem turbaku. Čeprav so bili Evropejci praviloma skeptični do ameriške železnine, je bil PT Cruiser izjema. Ob klasični petvratni kombilimuzinski zasnovi je bil 2004 na trg prišel še dvovratni in štirisedežni kabrio s platneno streho. PT Cruiser v dolžino meri 4,29 metra, širok je 1,70 metra in visok 1,6 metra.

Četrt stoletja ameriške grdobe

Glavni razlog za uspeh je bil predvsem nenavaden hot rod videz in dejstvo, da je takrat retro dizajn igral pomembno vlogo. Čeprav je večina, več kot milijon prodanih primerkov, pripadla ameriškemu trgu, je bil avto ponujen tudi na japonskem trgu z volanim na desni kot zamenjava za najmanši model Neon, kakih 7000 pa so jih prodali tudi Avstralcem.

Varnostno PT Cruiser ni bil pretirani biser, leta 2002 je na Euro NCAP dobil 3 zvezdice, predvsem zaradi slabe varnosti ob čelnem trku. Nekaj teh zverinic se še vedno najde tudi na avto oglasniku po ceni okoli 2 evrskih tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs09.01.2024 14:30
Meni se je ta napihnjeni spaček kar dopadel. V Evropi se je nekaj mesecev kar dobro prodajal - do trenutka, ko so ga začeli izdelovati v Gradcu.
Gjarc09.01.2024 15:30
Meni je bila zunanjost tudi všeč notri pa je bil kar grd. In kolikor vem ima cabriolet ima sedeže zadaj.
alfafil09.01.2024 15:46
Vedno mi je bil cool avto, sam ga pa ne bi imel.
RedNige509.01.2024 17:51
vsaj 3/4 današnjih proizvodov je grših od tega
klemens09.01.2024 22:16
Meni eden lepših avtomobilov tistega časa z retro dizajnom. Tudi Ford Thunderbird 11. generacija iz tistega obdobja, mi je bil lep. Recimo Chevrolet HHR, nekaj se jih je dalo videti po EU, je pa kot slaba kopija PT Cruiserja.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija