Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prikupni posebnež z mehkim srcem
MG ZS 1.0 T-GDI Luxury
Prikupni posebnež z mehkim srcem
Prikupni posebnež z mehkim srcem
18.01.2024 09:34

Vozili smo kitajski MG ZS, precej dobro opremljen, prostoren in vsestransko uporaben avtomobil z višjim sediščem za dostopno ceno.

Zoran Triglav Zoran Triglav
Osnovna cena: 22.000
Cena testnega vozila: 22.000
Prostornost
bogata oprema
prožen motor
udobno vzmetenje
Digitalne rešitve
poraba

Avtomobili iz koncerna SAIC, ki so evropski trg osvojili pod angleško znamko MG, na naših cestah niso več nobena redkost. Model ZS, ki ga lahko po velikosti in prostornosti primerjamo denimo z Dacio Duster, utegne pri nas najti marsikaterega kupca. 4,3 metra dolg avtomobil namreč ponuja dobro razmerje med ceno, opremo in prostornostjo, ki zadostuje za štiričlansko družino.

Prikupni posebnež z mehkim srcem

Zunanja podoba je zasnovana tako, da ZS po obliki ne izstopa preveč in se s tem trudi biti všečen splošnemu okusu. Notranjost je vsaj pri različici Luxury z najvišjo ravnjo opreme precej ambiciozna. Sedeži iz umetnega usnja so prešiti z rdečimi šivi, ki jih najdemo tudi na volanu in gornjem delu armaturne plošče, kar daje občutek luksuza, pa čeprav je v vlogi usnja zgolj mehka plastika. Voznikov sedež je električno nastavljiv, čeprav brez spomina, oba sprednja sedeža sta ogrevana, a le z eno stopnjo, ki greje zares močno. Sedi se dobro, a višje raslim v ramenih nekoliko zmanjka opore zlasti na daljših poteh. Na slednjih utegne umetno usnje, ki seveda ne diha, poskrbeti za vsaj blago oznojenost. Ampak vožnja je kljub temu lahkotna in udobna, k čemur pripomoreta presenetljiva zvočna izolacija, zaradi katere se motor kljub značilnemu trivaljnemu ritmu komajda sliši, in precej mehko vzmetenje. 

Prikupni posebnež z mehkim srcem

Prostornost kabine poudari še svetloba, za katero poskrbi velika fiksna panoramska streha, ki se izkaže predvsem v hladnejšem delu leta. V sončni pripeki jo lahko zapremo z električno gnano zaveso, kakršne ne premorejo niti nekatera luksuzna vozila. Na zadnji klopi s pritrdišči Isofix je prostora dovolj ne le za otroke in morebitne otroške sedeže, temveč tudi za odrasle potnike, precej prostoren pa je s 448-litri tudi prtljažnik. Kot že omenjeno, ZS je dovolj velik avto za običajno štiričlansko družino.

Prikupni posebnež z mehkim srcem

Malo manj navdušujejo digitalne rešitve, ki so mestoma milo rečeno čudne. Merilnika hitrosti in motornih vrtljajev sta v analognem smislu precej nepregledna in je treba pozornost usmeriti v nekoliko premajhne digitalne številke, saj zaradi dobre zvočne zatesnjenosti sicer zlahka preslišimo, da se motor vrti že malce prehitro ali prepočasi za izbrano prestavo. Poleg merilnika količine goriva in temperature motorja je na voljo še potovalni računalnik, nato pa sledi globoko presenečenje. Podpisani sem se kar nekaj časa trudil z iskanjem prikaza zunanje temperature – a zaman. Kitajec se na tem mestu zavije v molk in tega podatka vam ne bo izdal za nič na svetu. Ali je na cesti možnost poledice, tako ni mogoče izvedeti. Je pa res, da je mogoče razbrati temperaturo (in tlak) zraka v vsaki pnevmatiki posebej. A to nam pomaga toliko kot nič. Ko smo ravno pri temperaturi – ta ni na voljo niti pri nastavitvi klimatske naprave. To si pač naravnamo tako kot nekoč, po občutku, malo topleje ali malo hladneje, ne pa denimo točno na 20 stopinj Celzija. Ampak to niti ni tako moteče kot nerodne nastavitve na zaslonu, ki ga upravljamo z dotikom. Zapleteni izbirniki in počasna odzivnost modelu ZS nikakor niso v ponos. Ampak ko se tega navadimo, verjetno postane manj moteče. 

Prikupni posebnež z mehkim srcem

Navigacija, ko se enkrat naloži, deluje brez težav, tudi povezljivost s telefonom je zadovoljiva, čeprav na trenutke nezanesljiva in za polno funkcionalnost včasih potrebujemo kabel. Pri parkiranju pomaga 360-stopinjska kamera s sicer nekoliko skromno vidljivostjo, malce manj učinkoviti kot pri konkurenci tudi so nekateri asistenčni sistemi, kot je denimo nadzor mrtvih kotov. Ampak so – in delujejo. Malce je zmotil tudi radijski sprejemnik, ki pri prehodu v drugo državo trmasto vztraja pri izgubljenem signalu. Pomaga šele ponovni zagon avtomobila. Ampak pustimo digitalne rešitve, nenazadnje utegnejo biti nekatere naštete nevšečnosti popravljene že s posodobitvijo programske opreme. 

Prikupni posebnež z mehkim srcem

ZS se prav dobro ujame s cesto, različne neravnine mu ne povzročajo nobenih težav. Kombinacija robustnega podvozja in mehkega vzmetenja poskrbi za natančno in hkrati udobno vožnjo tudi v ovinkih, čeprav se zna v ostrejših precej nagibati, a z dobrimi pnevmatikami ne izgubi zlahka stika s cesto. Omenjeni trivaljnik z enim litrom prostornine je presenetljivo prožen in živahen ter ne preglasen. Za resnejše pospeške ga je treba zavrteti nekoliko višje, čudežev pa od njega vseeno ne gre pričakovati. Zanimiva so prestavna razmerja ročnega 6-stopenjskega menjalnika, ki podpisanega niti niso zmotila, prej navdušila z dizelsko dolgo šesto prestavo, ki pride še kako prav pri dolgih potovanjih po avtocesti. Poraba se vrti okoli osmih litrov na sto kilometrov. 

Prikupni posebnež z mehkim srcem

ZS je vsekakor zanimiv avto, ki za svojo ceno ponuja dovolj uporabnosti in udobja. Marsikatera rešitev je vredna pohvale, seveda pa za ta denar ni mogoče pričakovati popolnosti na vseh področjih. A tiste glavne značilnosti, ki pri kompromisih za dobro ceno najbolj štejejo, utegnejo pretehtati pri odločitvi za nakup avtomobila, za katerega tovarna jamči 150.000 kilometrov ali sedem let brez nepričakovanih stroškov. 

Prikupni posebnež z mehkim srcem

Tehnični podatki
Motor: bencinski, trivaljnik ; prostornina – 999 ccm3 ; moč – 82 kW (111,5 KM) ; navor – 160 Nm pri 1800 vrtljajih ;
Prenos: pogon – spredaj; menjalnik – 6-stopenjski, ročni; zavore – koluti, zadaj – bobni; gume spredaj in zadaj - 215/50R17; 1.532 kg; obračalni krog – 11,2 metra;
Karoserija: 5-vratni križanec; segment – B SUV; število sedežev - 5; mere (d/š/v) – 4323 x 1809 x 1628 mm; medosna razdalja - 2575 mm; odmik od tal – 17 cm;
Notranje mere: prtljažnik – 448 – 1375 litrov;
Mase: masa - 1259 kg; skupna dovoljena masa - 1730 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; rezervoar – 45 litrov; poraba WLTP - 6,6 l/100 km; emisije CO2 - 149 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens18.01.2024 11:26
Zunanjost mi ne potegne, sicer bi s par popravki verjetno izpadla čisto solidno. Umetno usnje popolnoma nepotrebno. Notranjost povsem solidno oblikovana. Za 22 čukcev, voziš sedem let ali 150.000 km in zamenjaš.
Bacco18.01.2024 14:47
Zadnjič sem gledal enega bolj od blizu in je izgledal kar malo smešno, kot bi imel par col premajhna kolesa. Če bi že iskal avto te velikosti in se sprijaznil z litrskim trivaljnikom, bi pa raje vzel ostarelega 500x, ki je trenutno celo nekaj cenejši od tega kitajca.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija