Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hočem biti Golf!
Volkswagen ID.3 Pro Performance
Hočem biti Golf!
Hočem biti Golf!
02.02.2024 11:55

Volkswagnov ID.3 ni in ne more biti nič drugega kot vozilo, ki predstavlja električnega Golfa. Mobilni odgovor za mesto in potovanja. Kako se prenovljeni iD3 z manjšo baterijo obnese pri tem?

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 41.722
Cena testnega vozila: 49.935
Uporabna oblika
dovolj prostora za štiri odrasle
uporaba retro logotipa in dobrodošla prenova
zelo dobre zmogljivosti
preprosto upravljanje
lega na cesti
manjša baterija je sicer lažja
a omejuje uporabnost
majhne pomanjkljivosti glede osvetljenosti gumbov
počasna navigacija
ki včasih težko najde naslov

Volkswagen ima nezavidljivo nalogo, pri prehodu na obnovljive vire energije mora ponoviti veliki met iz sedemdesetih. Ko je Golf zavladal ne samo v Evropi, ampak kaj kmalu po vsem svetu. Če podrobneje poznate takratno situacijo na trgu veste, da ni šlo samo za odličen produkt, ampak tudi malo sreče. Podobne rešitve so ponujali mnogi, zares uspelo je pač Volkswagnu. Zdaj ni nič drugače, le igralcev je neprimerno več. Vsaj, ko govorimo o električarjih. Volkswagen ID.3 prihaja v drugi inkarnaciji ali po osvežitvi. Vsekakor zunanjost ohranja prepoznavne Volkswagnove poteze električnih avtomobilov in več kot uspešno zapolnjuje paleto električarjev navzdol. Oblikovanje te serije je Volkswagen zastavil v smeri uporabnosti, saj skoraj vsi spominjajo na enoprostorce. Kar pomeni družinsko naravnanost in ne zapolnjevanje niš v stilu: samski kupci, par s psom ali brez, dinamični upokojenci in podobno. To je razveseljivo, saj pričakujemo avtomobilski odgovor na večino mobilnostnih potreb. Univerzalen avto, na kar Volkswagen cilja že z imenom tovarne.

Hočem biti Golf!

ID.3 s prenovo prihaja v svoji bolj zreli podobi. Prenova se kaže v podrobnostih nosu in zadka, opciji matričnih LED žarometov, novih kanalih za zrak, novih zadnjih lučeh z zabavnim svetlobnim znakom X, ki vas pozdravi. Notranji del luči je zdaj dejansko funkcionalen in ne samo okrasek. Ni nalepke za zadnjih stebričkih, nasploh imamo občutek, da so pri Volkswagnu najeli nekoga, ki je uredil vse napol dodelane podrobnosti predhodnika. No, ne povsem in čisto vse. Podobno je v notranjosti, že odpiranje in zapiranje vrat novega ID.3 prinaša občutek, ki ga pričakujemo pri Volkswagnovih izdelkih. Armaturna plošča in vratne obloge so seveda resno oblikovane, iz pravih materialov, enako tudi sedeži. S precej manj umetničenja, dajejo občutek trajnosti, kar sovpada z ideali znamke. Manj trajno čisti bodo visoko sijoči črni elementi, od ključa do vrat. Ali pa kapacitivna stikala na volanu in pod centralnim zaslonom. Jasno je, da se bodo Volskwagnovci križali, ampak ponovno so tisti del pod zaslonom ponoči pozabili. Tam vlada tema. Pomoč prihaja, ampak…

Hočem biti Golf!

Manjši zaslon je še pred voznikom. Tovrstno razdeljenost poznamo iz tudi drugih koncernov, voznika zagotovo ne moti. Podatki pred njim in na centralnem zaslonu se skladajo, tudi kakovost predstavitve ne zaostaja. Ob njem je še upravljalnik smeri vožnje, ki zahteva nekaj pozornosti. Ergonomsko pa je veliko boljši kot rešitve s tipkami na sredinski konzoli. Nastavitve električnega avtomobila so še veliko bolj pomembne kot tiste pri fosilnem pogonu. ID3 s prenovo prihaja na trg s hitrejšim in boljšim uporabniškim vmesnikom, možnostjo nadgradnje preko brezžične povezave, možnostjo dokupa dodatnih programskih funkcij in dodatnim paketom opcij, ki jih je mogoče izbrati. Upravljanje je intuitivno, ikone so velike, jasne, nekaterim malo preveč rumeno (ali modro, ali rdeče) obarvane in dolgočasne. No ja. Še vedno je za pridobivanje natančne informacije o končnem stanju baterije na izbranih ciljih potrebno malo več pritiskanja na zaslon. Preračunavanje poti je povsem povprečno, torej počasno. Opozorila o Car2X sistemu povezovanja vozil so nadležna, očitno pa (zakonsko?) potrebna in morda nič vezana na Volkswagen, saj smo pred zakonom vsi enaki.

Hočem biti Golf!

Prostornost ID.3 nudi prostor za bivanje štirim odraslim tudi zajetnejših mer. Zadaj celo trije ne bodo negodovali, če pot ni preveč ovinkasta ali predolga. Vsekakor se lahko zahvalimo EV platformi za odsotnost tunela pri nogah. Zaradi širokega zadnjega stebrička, se sprva zdi vstop zadaj nekoliko otežen, a ni. Prtljažnik ponuja 385 litrov z možnostjo povečanja. Je v dveh nivojih. V spodnjega lepo sodijo kabli, a je dostop do njih težji, če imate gornji del poln prtljage. Frunka pri ID.3 ni. Za štiri odrasle osebe in potovanja s količino prtljage, ki jo spravite v kovčke za letalsko kabino bo. Vsekakor pa vse večje potrebe izpolnjujejo hišni avtomobili z večjo številko.

Hočem biti Golf!

Zmogljivosti ID.3 so zelo spodobne, če ne celo odlične. Dobršen delež prispeva manjša baterija, ki je lažja od večje, kar je seveda samoumevno. Elektromotor ima največjo moč 150kW, stalno moč pa 70 kW. Navora je za 310 Nm. Pospeševanje je zato izjemno, pri večkrat ponovljeni tovrstnih užitkih in dokaj nizkih testnih temperaturah, pa nismo dosegali ravno zglednih povprečij porabe. Zelo težko smo naš testni iD3 spravili pod magičnih 20 kWh/ 100 prevoženih kilometrov. Povprečna izračunana poraba je bila velikokrat celo okrog 21 kWh. Seveda moramo pri tem pohvaliti vse ostale funkcije, ki jih ima ID.3 glede hitrega gretja, čiščenja vetrobranskega stekla, saj strgala ali kemije ne potrebujete. Če imate minuto ali dve. Pri tem pa seveda ne onesnažujete okolja, vsaj neposredno ne. Lego na cesti lahko pohvalimo. Volkswagen iD3 upravljamo elegantno, servo mehanizem je ravno prav ojačen, na avtocesti dovolj otrdi. Za doplačilo je pri iD3 na voljo aktivni sistem blaženja DCC, ki se vtke v upravljani sklop. Tam izberete ustrezen način vožnje, skupaj z nekoliko drugačeno grafiko. Vrnimo se k mehanskim lastnostim. Vzmetenje samo je udobno in dovolj čvrsto. Tudi pri popolnoma naloženem avtomobilu je kos vsem voznikovim zahtevam. Volkswagen je pokazal, da znajo izdelovati avtomobile.

Hočem biti Golf!

Manjša baterija meri 58 kWh in premore Li-ion-sko tehnologijo. Doseg ID.3 s to baterijsko opcijo je na testu znašal največ tristo kilometrov. Na merilniku je sicer kazalo več, a glede na projekcijo porabe ni šlo bistveno dlje. Razmere so bile specifične, zaradi temperatur, uporabe avtoceste, čeprav brez hitrosti nad 120 km/h. Vsekakor pa je tudi 58 kWh dovolj za večino načrtovanih potreb. Kaj to pomeni? Skok v Trst čez vikend ni težava. Navkljub nedelujočem delu polnilnice na obalnem parkirišču. Hitro polnjenje je spet povprečno hitro, a več kot do polovice je mogoče baterijo napolniti na DC sistemih v času kratke malice.

Hočem biti Golf!

Volkswagnov iD3 je avtomobil, kjer končno oceno ni težko podati. Pokaže vse prednosti namenske platforme z izjemo frunka. Navzven je dovolj majhen, navznoter dovolj velik. Pogonski sklop ponuja spet za večino boljših električarjev značilno veliko zalogo moči. Ob tem poraba pri zahtevnejših vremenskih razmerah ni presenetljiva. Manjša baterija je natančno to, manjša. Za kupce, ki dovolj natančno vedo kako bodo uporabili avtomobil. Kvaliteta in izbor materialov je zdaj pravilen, avtomobil ponuja tisto, kar od Volkswagna pričakujemo. Inženirji so opravili svoje delo, v letošnjem letu popravljajo še nekaj malenkosti. Če bi jim pomagali še tržniki z udarno ceno, bi po petdesetih letih res lahko spet slavili novega električnega Golfa.

Hočem biti Golf!

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 150 kW; navor 310 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 62,0 kWh; kapaciteta (neto) - 58,0 kWh; napetost - 408 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjenja (20%-80%, AC) - 03:43; moč polnjenja (DC) - 120 kW; čas polnjenja (20%-80%, DC) - 00:30;
Karoserija: 5-vratna, hatchback; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.264 mm x 1.809 mm x 1.562 mm; medosna razdalja - 2.770 mm; kolotek spredaj - 1.548 mm; kolotek zadaj - 1.525 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 7,3 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba WLTP - 15,3 kWh/100km; doseg - 427 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, trommels zadaj; gume spredaj- 215/55R18; gume zadaj - 215/55R18; obračalni krog - 10,2 m;
Mase: masa - 1.715 kg; nosilnost - 555 kg; skupna dovoljena masa - 2.270 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 385 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil02.02.2024 13:33
Ali je to oglasno sporočilo? Tako namreč zveni. Za kakšnih 30k€ in vsaj 400 km na ac pri 130 bi lahko zamenjal golfa.
klemens02.02.2024 18:44
Kot je alfafil zapisal, res je oglasno sporočilo. Zame je to mestni avto za 50k.
skrivo02.02.2024 20:55
Alfafil je povedal, kaj moda imeta avto ranga Golf na štrom. In če ne bi bili požrešni, bi taka cena bila realnost že danes, ker baterija ni več tako velik strošek.
shark91102.02.2024 21:15
Jah...požrešni so toliko kot konkurenca...
mrop2302.02.2024 21:38
Določena konkurenca je še bolj ...
rovokopac03.02.2024 19:12
Ko avto za 25k prodajaš za 50k. Golf nikoli ne bo. Bo pa Golf pobral najboljše iz ID3 in sam nadaljeval pot. IDx se bo z leti poslovil.
7even7704.02.2024 08:03
Smela napoved, Rovokopac, ampak jaz nekako kar soglašam z njo. ID.3 sicer nikoli ni bil niti mišljen kot antipod Golfa, ljudje so ku z leti kar spontano začeli pripenjati takšno vlogo. Podobno zdaj prevladuje mnenje o ID.7 kot elektrificiranem Passatu. V resnici nič od tega ni res, ker gre za dve povsem samosvoji družini pod sicer isto streho. Bi bilo pa verjetno kar narobe, če hi sam VW začel verjeti v to. Jaz raje ne bi.
HC8505.02.2024 16:37
Pri vseh testih el. avtomobilov bi morala NUJNO biti navedena pričakovana doba baterije in koliko bo stala morebitna menjava le-te. Da dam 50.000 € za to jajce in potem mogoče za 5-7 let spet 10-15 jurjeva za menjavo baterije je zločin.
HC8505.02.2024 16:39
Pri vseh testih el. avtomobilov bi morala NUJNO biti navedena pričakovana življenjska doba baterije in koliko bo stala morebitna menjava le-te. Da dam 50.000 € za to jajce in potem mogoče za 5-7 let spet 10-15 jurjeva za menjavo baterije je zločin.
RedNige508.02.2024 14:27
@hc85, ti jaz povem, imel sem električarja, naredil je cca. 54% dosega, kot je bil obljubljen po WLTP, s tem da je bilo treba precej pazit kako voziš, AC nikoli prek 110. Po 3 letih in 155000km je baterija zbrcala. Na srečo še malenkost pred garancijskim rokom, ampak z malo smole bo to ravno po tej meji. Menjava bi prišla 26% cene novega vozila. Poleg tega, da moraš vedno razmišljat kdaj in kje boš polnil, da to traja precej dolgo, če seveda dobiš prosto in delujočo polnilnico, da se polnilnici "zmeša" in ti zaklene kabel, tako da se ne moreš odpeljat, da ti zaradi prenapetostnega šoka prek polnilnice skuri inverter, za kar nihče ne odgovarja, če nimaš posebej zavarovano, da ti ob udaru strele v hišo zavarovalnica ne krije škode, razen, če imaš sklenjeno posebno zavarovanje...... V glavnem, dokler bom živ ali pa dokler bo po zemlji vozil zadnji avto z notranjim izgorevanjem, jaz štroma nočem več videti
© Copyright 1999-2023 Avtomanija