Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zaradi prisilnega dela ujeti v ameriških pristaniščih
Audi in Porsche
Zaradi prisilnega dela ujeti v ameriških pristaniščih
Zaradi prisilnega dela ujeti v ameriških pristaniščih
16.02.2024 22:28

Na tisoče Audijev in Porschejev je zaradi carinskih pregledov kitajskih komponent obtičalo v ameriških pristaniščih.

Urša Prosenjak

Modeli koncerna Volkswagen namreč vsebujejo dele, ki so jih izdelali dobavitelji na Kitajskem, med drugim tudi v provinci Xinjiang, ki se je znašla v središču pozornosti zahodne javnosti zaradi domnevnih kršitev pravic ujgurske manjšine.

»Poskušamo rešiti problem zamud pri dobavi določenih modelov vozil skupine Volkswagen iz ameriških pristanišč trgovcem, ki je povezan s carinskim postopkom,« je pojasnil tiskovni predstavnik Volkswagna. »Dobave vozil se nadaljujejo, žal pa so možne zamude. Razlog je majhna elektronska komponenta v krmilni enoti, ki jo bomo zamenjali takoj ko bodo na voljo potrebni deli.«

Po poročanju medijev je sporna komponenta  vgrajena v 13.000 novih avtomobilov Audi, Porsche in Bentley. Izdelana je na zahodu Kitajske, v ZDA pa zaradi predpisov proti prisilnemu delu njena uporaba ni dovoljena.

Pri Volkswagnu naj ne bi vedeli, kje je bila komponenta izdelana, ker jo je dobavitelj vgradil v večji sestavni del. Podatke je koncern dobil od dobavitelja in jih posredoval ameriškim oblastem.

»Razjasnjujemo dejstva in sprejemamo ustrezne ukrepe, vključno z morebitno prekinitvijo sodelovanja z dobaviteljem, če bo preiskava potrdila resno kršitev človekovih pravic manjšine,« je dodal tiskovni predstavnik.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija