Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Sramežljivo spogledovanje z elektriko
Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme
Sramežljivo spogledovanje z elektriko
Sramežljivo spogledovanje z elektriko
24.02.2024 23:45

Jogger se je že pokazal kot silno vsestranski družinski avto z veliko uporabne dodane vrednosti, tovarna mu je zdaj dodala še hibridno različico.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 28.000 €
Cena testnega vozila: 29.386 €
spodoben pogosnki sklop
prostor v tretji vrsti
neudobno sedenje
zvočna izolacija
cena

Sploh za tiste, ki potrebujejo kaj več kot le 5 sedežev, je bil Jogger s tretjo vrsto in dvema »pomožnima« sedežema kar spodobna rešitev, upoštevajoč finančno naravnanost romunske znamke. Jogger želi spominjati na enoprostorca, pa tudi na karavana, z rahlo občutnejšim odmikom od tal pa je pravzaprav idealna rešitev za večnamenskost. Kot podaljšani in večji brat Sandera je Jogger dobil svoj krog kupcev, tudi s tem, da je dal res veliko avtomobila za svojo ceno. Če ne boste pogledali za najcenejšo različico opreme, daje Jogger z vzorci na vratih in drugače obarvanimi ogledali za odtenek več kot plebejski vtis.

O črni barvi platišč bi se lahko usedli za mizo v gostilni popoldne, pa ne bi dosegli soglasja niti naslednje jutro. Trendovsko? Morda. Všečno? Kakor za koga. Nujno? Ne.

Sramežljivo spogledovanje z elektriko

Tudi v notranjosti so oblikovalci poskrbeli, da ni dolgčas, čeprav neke razburljive dinamike pač ne boste našli, upoštevajoč tudi relativno osnovne materiale. Sedenje spredaj in v drugi vrsti je zadovoljivo, a nič posebnega, sta pa sedeža v prtljažniku več kot dovolj tudi za mlajše mladostnike in ne le za najmanjše otroke. S polno zasedbo prtljažnika ostane le za 160 litrov, medtem ko je s podiranjem sedežev mogoče doseči 1807 litrov. Prostora je v resnici precej več, kot dajejo slutiti zunanje mere, nenazadnje Jogger meri le 4,5 metra in nekaj prstov. Ko smo Joggerja dobili na test, je bil celo edini avto z devetimi sedeži – saj je nekdo v prtljažnik prestavil še dva zložljiva sedeža iz neke druge Dacie. Seveda povemo to zgolj kot zanimivost, ker jih v praksi drugače kot odložiti tam, kjer smo avto prevzeli, nismo mogli.

Če smo približno našli kompromis za volanom, sedeži ne bodo razvajali, saj delujejo precej enostavno, kar se pozna na mišicah hrbta v ovinkih, podpovprečna pa je še zvočna izolacija, saj se hrup zunanjosti, ne samo motorja, kar opazno prenaša v potniško kabino. Kar se opremljenosti tiče, je Dacia na nivoju tega, kar pričakujemo od nje – uporaben zabavno informacijski sistem s spodobno velikim zaslonom, odklepanje in zagon s kartico v žepu in z nekaj asistenčnimi sistemi.

Sramežljivo spogledovanje z elektriko

Ob običajnih pogonih so zdaj Joggerja potisnili med ljudmi tudi v hibridni različici – logično, centralni koncern Renault je razvil osnovni hibridni pogon s 103 kW (140 KM), ki ga veselo deli na vse konce in kraje in tako ga je bil deležen tudi Jogger kot prva zares hibridna Dacia. 1,6-litrski štirivaljnik, dva elektromotorja (pogon + generator) in baterija s kapaciteto 1,2 kWh. Tu je tudi poseben menjalnik, ki ima štiri prestave za bencinski in dve za električni motor in se obnaša kot avtomatika. Premiki na mestu in speljevanje so vedno električni, pa tudi nekaj počasnejše vožnje je neslišne, kapaciteta pa seveda razen za rekuperacijo in odtenek manjšo porabo ni primerna. Ravno zaradi tega Jogger Hybrid ne bo raketa, do stotice potrebuje točno 10 sekund, je pa pogon ves čas na voljo z zvezno močjo in hkrati precej nenaporen za voznika, če se ta sprijazni, da pod oznako Hybrid ni dobil rakete.

Kar se porabe tiče, je povezana z razsvetljenostjo voznika. Po mestu in okolici z lahko nogo, pa bo številka malo čez pet, na avtocesti in z voznikom, ki se mu malo bolj mudi, pa tudi blizu sedem. Podvozje je mehko, udobno ter v ovinkih deluje plavajoče z nagibanjem karoserije, pa tudi volan je servo podkrepljen malce čez mero in ne daje dobrega občutka.

Sramežljivo spogledovanje z elektriko

Na koncu pridemo vedno do ekonomske računice – s polno opremo in dodatki ter s hibridnim pogonom je vse skupaj na robu 30 tisočakov, kar je 6800 tisoč evrov več od pogona 1.0 TCe 110 z enako opremo in sedmimi sedežih, pa razlika v voznih lastnostih in porabi ne bo velika. Extreme je pravzaprav edini paket opreme za hibridnega Joggerja, dodatno mu lahko prilepite le še navigacijo, ogrevanje sedežev in sistem za zaznavanje mrtvih kotov - pogrešali bi še kak aktiven tempomat in kaj drugega, kar je danes pravzaprav že standard.

Jogger Hibrid se zdi, da je to prav Jogger, ki ga povprečen kupec tovrstnega avtomobila ne potrebuje, sploh, ker se cenovno naslanja že blizu kakega nemškega ali francoskega konkurenta.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.598 cm3 ; moč - 67 kW (94 KM) pri 5600 vrt/min; navor - 148 Nm pri 3200 vrt/min; sistemska moč z elektromotorjema - 104 kW (140 KM);
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, bobni zadaj; gume spredaj- 205/60R16; gume zadaj - 205/60R16; obračalni krog - 11,7 m;
Karoserija: 5-vratna, mpv; segment - J (spodnji-MPV); število sedežev - 7; mere (d/š/v) - 4.547 mm x 1.784 mm x 1.632 mm; medosna razdalja - 2.897 mm; kolotek spredaj - 1.520 mm; kolotek zadaj - 1.509 mm; odmik od tal - 200 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 160 l;
Mase: masa - 1.360 kg; nosilnost - 635 kg; skupna dovoljena masa - 1.995 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 167 km/h; rezervoar - 50 l; poraba WLTP - 4,9 l/100km (1 op 20,4); emisije CO2 - 110 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Pragmatik25.02.2024 15:11
Dacia naj se drži velikih serij vozil s sprejemljivo ceno, kar jo je naredilo uspešno znamko. Naj se drži svojega tržnega segmenta, ki bo v krizi in zmešnjavi s pogoni samo še večji, večje zaslužke na enoto pa naj prepusti znamkam z bolj uveljavljenim imenom in drugačno percepcijo pri strankah...Imajo že ti dovolj problemov s tem konceptom - biti bolj dobičkonosen ob manjši proizvodnji - in nerazumno visokimi cenami. Na trgu najbrž ni prostora za še eno "takšno" znamko, sploh ker je potem Renault preblizu....Ne more vsakdo ponoviti Škodine zgodbe!
alfafil25.02.2024 17:54
Glede na ceno in liter nižjo porabo od bencinskega, se res ne izplača. Za to ceno dobiš tudi Toyotinega hibrida.
IcEmAn25.02.2024 21:13
Tale hybrid je pri Dacii lih toliko, da je. Kakšne resnejše prodaje pa v prihodnjih nekaj letih ni za pričakovati.
avrelij26.02.2024 08:36
Specifičen "poceni" avto za nekoga ki rabi 7 sedežev, ali bo pa se bo našel kdo ki komu všeč volumen prtljažnika ob 5-ih sedežih.
R7826.02.2024 10:40
Povsem nesmiselen je tale hibrid, ki ceno dvigne v višave kjer Dacii ni mesto. Dci bi bila precej boljša in racionalnejša izbira, tudi poraba bi bila nižja.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija