Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Izstop iz skupnega podjetja s kitajskim partnerjem zaradi suma prisilnega dela
Rimac
Izstop iz skupnega podjetja s kitajskim partnerjem zaradi suma prisilnega dela
Izstop iz skupnega podjetja s kitajskim partnerjem zaradi suma prisilnega dela
28.02.2024 15:42

Rimac prekinja sodelovanje s kitajskim podjetjem Camel Group in izstopa iz skupnega podjetja zaradi očitkov o prisilnem delu znotraj organizacije kitajskega partnerja.

Urša Prosenjak

Leta 2017 je kitajski proizvajalec baterij v skupino Rimac vložil 30 milijonov evrov, kar mu je takrat zagotovilo drugi največji delež v hrvaškem podjetju. Leta 2018 je bila dogovorjena izgradnja skupne tovarne elektromotorjev in baterij na Kitajskem. Camel in Rimac sta nameravala v tovarno v provinci Hubei vložiti 158,2 milijona dolarjev. Hrvaško podjetje naj bi zagotovilo pet milijonov evrov, znanje in tehnologijo, ki bi ji zagotovila 40-odstotni delež, preostali denar pa bi vložil Camel.

Lani avgusta so ZDA prepovedale uvoz blaga Camel Group in Chenguang Biotech Group kot del prizadevanj za odpravo praks prisilnega dela iz ameriških dobavnih verig, a so Kitajci obtožbe zavrnili.

Konec prejšnjega tedna je Rimac v izjavi za nemški poslovni tednik Wirtshaftswoche sporočil, da se je podjetje seznanilo z obtožbami o prisilnem delu v Camel Group, enem od investitorjev. Kot navaja Rimac, Camel sprejema načela odgovornega in etičnega poslovanja. Hrvaško podjetje še dodaja, da skupni projekt ni bil operativno aktiven od leta 2022 in je trenutno v postopku zapiranja. Kitajsko podjetje do zdaj zadeve še ni komentiralo.

Sredi februarja je na tisoče avtomobilov nemških znamk Audi in Porsche v lasti Rimac Automobili obstalo pred ameriškimi pristanišči zaradi carinskega pregleda delov, proizvedenih na zahodu Kitajske, za katere velja prepoved uvoza zaradi sumov prakse prisilnega dela.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija