Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hyundai ukinja proizvodnjo ročnih menjalnikov na Češkem
Sprememba
Hyundai ukinja proizvodnjo ročnih menjalnikov na Češkem
Hyundai ukinja proizvodnjo ročnih menjalnikov na Češkem
04.03.2024 22:59

Hyundai bo v svoji češki tovarni opustil proizvodnjo ročnih menjalnikov in obrat prilagodil potrebam elektromobilnosti.

Urša Prosenjak

Tovarna v Nošovicah, kjer zadnja leta izdelujejo modele Hyundai i30, Tucson in Kona Electric, je ena najuspešnejših tujih naložb v češki industriji. Lani so proizvedli 340.500 novih avtomobilov, od tega približno 72 odstotkov modela Tucson. Modela i30 in Kona Electric sta predstavljala vsak po 13 odstotkov proizvodnje, preostala dva odstotka pa je predstavljal model i30 N.

Po napovedi o koncu proizvodnje linije N z motorji z notranjim izgorevanjem bodo v Nošovicah prenehali tudi s proizvodnjo ročnih menjalnikov. Eno izmed hal bodo to poletje postopoma prilagodili za potrebe oddelka Mobis, v njej pa bo potekala montaža baterijskih sistemov za električne avtomobile, hibride in priključne hibride.

Razlog za opustitev proizvodnje ročnih menjalnikov je vse manj povpraševanja po njih. Leta 2008 je delež ročnih menjalnikov v proizvodnji dosegal 90 odstotkov, lani pa le še 24 odstotkov. To sicer ne pomeni, da jih Hyundai povsem opušča. Še vedno jih bodo uporabljali, a jih bodo v Evropo pripeljali iz Azije.

Hyundai je lani v Nošovicah izdelal več kot 186.000 ročnih menjalnikov, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2022. Približno dve tretjini so jih izdelali za Kiino tovarno v Žilini in Hyundaievo tovarno v Turčiji, kjer izdelujejo modele i10, i20 in Bayon. V približno 16 letih so v tovarni proizvedli več kot pet milijonov menjalnikov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija